Wat is het toch heerlijk om groenten, fruit en kruiden uit je eigen tuin te kunnen eten. Niet alleen een ontspannende bezigheid, dat tuinieren, ook heerlijk om in je keuken te gebruiken. Een groot voordeel is dat je precies weet waar je eten vandaan komt én je helemaal zelf in de hand hebt wat er mee gebeurt. Ondertussen weten je kinderen, neefjes of nichtjes dan ook dat een tomaat aan een struik groeit en een wortel uit de grond komt…en niet alles uit dozen of blik is.
Heb je niet veel tijd voor een echte moestuin? Kruidenbakken zijn ideaal om toch veel verse kruiden, sla of tomaatjes bij de hand te hebben. Of kruiden om je drankje te pimpen op zomerse avonden. Dan denk ik aan rozemarijn, lavendel, citroenverbena, korianderzaadjes, citroengras,….uit de tuin!
Bij de kantoren van Amanprana hebben wij Peter. Waar Indra (onze ICT-manager) de planten onderhoudt, zorgt Peter (seitanmaker bij Bertyn) voor onze kruidentuin. We verzamelen alles wat composteerbaar is en hij zorgt er voor dat onze kruidentuin er optimaal bij staat. Hij heeft zelfs heel mooie plantenbakken gemaakt van oude pallets! En wij zijn blij want we kunnen haast iedere dag een andere smaakmaker gebruiken in ons slaatje, onze soep, op de boterham of in ons water…Keuze genoeg en alles helemaal ecologisch.
Ben je ook geen voorstander van pesticiden en kunstmest? Of je nu een moestuin, kruidentuin of mooi aangelegde bloementuin hebt…hier wat tips om optimaal én ecologisch van je tuin te genieten!
Een paar handige tuintrucjes bij ecologisch tuinieren
- Heb je last van bladluizen? Lieveheersbeestjes eten ze graag voor je op!
- Mieren houden niet van munt ( munt kan je makkelijk rond je terras planten)
- Slakken kan je ‘s nachts makkelijk vangen in een omgekeerd rabarberblad tussen de hosta’s (die lusten ze heel graag)
- Onkruid kun je beter voorkomen dan genezen. Veeg, borstel en hark je paden, terrassen en opritten regelmatig, zodat onkruid niet de kans krijgt te kiemen. Regelmatig wieden is belangrijk. En plus, is het voor mij een manier om mijn hoofd helemaal leeg te maken. De rust om alleen te werken en te focussen op je fysieke inspanning, is niet alleen mentale ontspanning maar ook nog goed voor je beweging. Een gezonde vermoeidheid in de buitenlucht.
- Onkruid is niet altijd onkruid, het is maar net hoe je er naar kijkt! Sommigen kun je bijvoorbeeld prima gebruiken in de keuken. Ze hebben soms prachtige bloemen of een geneeskrachtige werking.
- Natuurlijk ogende paden en terrassen zijn ook mooi, zolang ze maar “netjes” of “in toom gehouden” zijn. Het is even je knop omdraaien – we hoeven niet in een steriele wereld te leven – onze oprit hoeft er niet steriel bij te liggen door middel van chloor, bleek of bestrijdingsmiddelen – GO NATURAL 🙂
- Mos houdt niet van kokend water
- Last van de insecten? Je tuin heeft er veelal baat bij, jij misschien wat minder. Meng kokosolie met wat pepermuntolie. Smeer je lichaam er mee in en je zal zien dat je met rust wordt gelaten! Je kunt dit mengsel ook gebruiken wanneer je al een beet hebt, deze geeft wat verlichting.
- Je kunt een hark, cultivator, onkruidsteker of distelsteker gebruiken maar ook een vork! Zeker tussen opkomende plantjes of in plantenbakken kan dit soms een enorm geknoei zijn. Met een vork kan je gemakkelijk onkruid naar boven liften zonder zelfs je vingers vuil te maken – je hoeft alleen het onkruid maar met je vingers vast te nemen.
- Een tip onthouden van Bartel van Riet (Vlaanderens bekendste tuinman): wit zand om je gereedschap schoon te maken. Je zet een emmer of teil wit zand met olie erdoor gemengd in je tuinhok of je kast. Ben je klaar met tuinieren? Borstel dan alles netjes af en duw dan je gereedschap een paar keer door het zand. Zo is in één keer het staal gereinigd én gesmeerd.
- Laat de natuur veel van het werk voor je doen. Kies de juiste planten bij het juiste seizoen. Hou rekening met de bodem, het klimaat, het seizoen en de plaats waar de plant komt te staan.
- Onkruid krijgt minder kans wanneer de grond niet toegankelijk is. Leg een antiworteldoek op de grond tussen de planten (eventueel met wat sierschors over). Ook mulchen is een mogelijkheid, hierbij bedek je de grond voor een dun laagje met organisch materiaal, bijvoorbeeld vers afgemaaid gras.
- Composteer tuinafval, het heeft namelijk alle goede stoffen die de bodem nodig heeft. Gebruik hooi, snoeihout, maaisel of loof van de groentetuin. Als je zelf je compost maakt, dan weet je ook wat erin zit, als je zelf biologisch eet –en als je geen chemicaliën in de tuin gebruikt, heb je ook biologische compost! Composteer door een mix van bruin en groen materiaal:
- Bruin: is dorre takjes en blaadjes, houtsnippers en stro.
- Groen: afgemaaid gras, mest en vers tuin-en keukenafval
- Heb je interesse om over te schakelen naar een ecologische tuin? Dan kan je veel informatie verkrijgen bij VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren). Misschien heb je dan binnenkort ook zo’n plaatje in je tuin staan 🙂
- Geen tijd, zin of groene vingers? Je hoeft je kruiden niet per se uit je eigen tuin te halen, wij hebben al heerlijke kruidenmixen voor je samengesteld ;). Bekijk de Amanprana kruidenmixen
1 Comment
Interessant artikel! Ga ik zeker ook eens proberen! Ook mooie kruidenbakken, toch nog handiger dan allemaal samen in een perk, waar ze wat door elkaar beginnen te groeien.