Maandag was de aftrap voor de Zero Waste Week. Een jaarlijkse week met aandacht voor het reduceren van afval en vervuiling. De Belg (en het zal bij de Nederlanders niet veel anders zijn) produceert bijna een halve ton afval per jaar! Ik heb al eens blogs en artikelen gelezen van mensen die op een jaar tijd misschien 2 liter afval produceren. Voor sommigen is het echt een sport en een overtuiging om zo min mogelijk afval achter te laten. Knap, maar hoe pak je dit aan?
Eerlijk is eerlijk, zelf streef ik niet perse een Zero Waste levensstijl na, ik vind het wel belangrijk zo min mogelijk afval te creëren en waar mogelijk bewust om te gaan met spullen, voeding, kleding…en ook let ik op de afkomst van het product.
Ik schreef al eens over de plastic soep, hierin lees je al wat tips om het gebruik van plastic afval te verminderen. Steeds meer zijn we gewend aan het idee minder plastic te gebruiken, meer producten te hergebruiken en netjes te recyclen. Dit zit ingebakken in ons ‘systeem’. Wat kunnen we hier nog aan toevoegen?
1. Maak je eigen producten
Shampoo, schoonmaakmiddel, wasmiddel…je kunt het allemaal zelf maken met slechts een paar basisingrediënten. Wanneer je je kastje met schoonmaakmiddelen goed organiseert zal je merken dat je schoonmaakroutine ook een stuk gemakkelijker maakt.
2. Koop je boodschappen in bulk
Neem voorraaddoosjes en bakjes mee naar de winkel en inscheppen maar! Tegenwoordig zie je de winkels waar je noten, granen, pasta’s en zelf. Ook in Aziatische winkels kun je bijvoorbeeld rijst en bloem in bulk halen. Je kunt je brood bij de bakker halen en het in je eigen (katoenen) verpakking steken. Eet sowieso zo veel mogelijk groenten en fruit, dat scheelt een hoop verpakking.
3. Natuurlijke materialen
Gebruik natuurlijke materialen voor je beddengoed, handdoeken, theedoeken en kleding. Op die manier kunnen deze producten zeker weer worden afgebroken door de natuur. Keukenpapier kun je beter skippen. Kies voor vodden, zelfs oude sokken kun je open knippen en gebruiken als doekjes. Bespaart ook nog eens lekker wat geld!
4. Losse omgang met houdbaarheid
Koelkast leegmaken? Gooi niets zomaar weg, gebruik liever je neus. We worden volop gewaarschuwd niets te eten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Zonde want op die manier gooien we jaarlijks heel wat goed eten en drinken weg. De standaarden zijn over-voorzichtig, we kunnen beter op ons eigen instinct vertrouwen
5. Afvalscheiding
Natuurlijk is afvalscheiding essentieel. Bij Amanprana zie je alleen verpakkingen in glas. Dit is voor ons tweeledig:
Composteer je voedingsresten. Op die manier kun je je tuin voeden en reduceer je ook de hoeveelheid methaangas in de lucht. Dit broeikasgas, wat ontstaat als voedingsresten en masse worden opgeslagen, is krachtiger dan CO2
6. Zeg NEE
Zorg er voor dat je zeker een sticker op je brievenbus hebt geplakt zodat je geen reclamefolders, algemene kaartjes of uitnodigingen in je bus krijgt. We worden tegenwoordig met dergelijke SPAM (zowel offline als online) om de oren geslingerd.
7. Geef een tweede kans
Heb je echt zaken die je niet meer wilt → Vraag familie en vrienden of ze het item willen, verkoop op een rommelmarkt of bied hem aan op tweedehandssites.
Kapotte spullen en apparaten → Repareer! Er zijn online zo veel tutorial- en how to – video’s te vinden dat ‘ik kan dat niet’ geen smoes meer is!
Kapotte kleding → Gooi ze niet zomaar weg, breng ze naar een naaiatelier of restyle ze! Zo ga je van jeans naar shorts en van jurk tot top.
Kleding die je eigenlijk beu bent om te dragen → Organiseer een uitwisselavond met vrienden/vriendinnen. Wie weet geef jij juist haar kleding een nieuw leven!
8. Durf te vragen…
Krijg je voor je verjaardag cadeaus waar je eigenlijk niets mee kan? Vraag liever om een financiële bijdrage, cadeaubon of een uitje. Ik schreef eerder een blogpost met duurzame cadeautips, leuk om te krijgen en leuk om te geven.
9. Nood aan de man?
Vraag je af bij het kopen: heb ik dit echt wel nodig? Een simpele vraag waar we misschien met zijn allen wat te snel ‘ja’ op zeggen.
10. Zelf gekweekt
Produceer je eigen oogst. Zelfs wanneer je maar een balkon ter beschikking hebt kun je aan de slag!
Niet iedereen woont natuurlijk in de buurt van bulk-winkels, recyclageparken, gezamenlijke composthopen of andere voorzieningen die een Zero Waste leven makkelijker maken. Het is belangrijk te onthouden dat iedere reducering al top is. Alle beetjes helpen en wie weet haal jij je buurvrouw, vriend, ouders of collega wel over om mee te doen.
1 Comment
Je moet je ernstig en eerlijk afvragen of je bepaalde dingen wel nodig hebt. Wanneer er geen rietjes meer gemaakt worden, kunnen ze ook niet worden weggegooid. Dat scheelt containers vol afval.