De dagelijkse boodschappen zijn een alom bekende sleur. Wat gaan we nu weer eten? Niet alleen is het halen van boodschappen erg tijdrovend, je bent echt aan het consumeren en koopt vaak zelfs veel te veel of niet erg slim in. Dat kan beter denken wij. Makkelijk én milieubewust. Bekijk hier 6 tips.
Tip 1: Maak een boodschappenlijst
Voor dat je naar de supermarkt vertrekt maak je het beste een lijstje. Hierdoor heb je minder kans dat je producten gaat kopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.
Tip 2: Leg een moestuin aan
Je staat hier misschien niet altijd bij stil maar wanneer je een eigen moestuin hebt kun je een hoop kruiden, groenten en fruit zelf gaan verbouwen. Natuurlijk moeten wel je interesses liggen en dien je genoeg tijd te hebben. Er gaat toch niet boven je eigen biologische groenten en fruit? Het kan nog ontspannend werken ook en echt je nieuwe hobby worden.
Een eigen moestuin vraagt om een kleine investering, maar kan je daarna wel onbeperkt groenten en fruit opleveren. Begin alleen aan een moestuin als je hier ook tijd voor en zin in hebt; anders is het zonde van de moeite en het geld dat je erin steekt. Alleen een kruidentuin is natuurlijk ook al een goede start!
Tip 3: Sla een keer boodschappen doen over
We kennen het allemaal, met een plan in ons hoofd vertrekken naar de supermarkt om vervolgens thuis te komen met een boodschappentas extra. Het zag er zo lekker uit, of ‘we kunnen het altijd wel gebruiken’. Koop je vaak te veel? Sla dan gewoon eens een keertje het doen van de boodschappen over.
Je kunt vaak nog goed eten met de spullen die je al hebt. Soms wel een week. Af en toe wat verse groenten kopen en je komt al een heel eind. Zo bespaar je op je boodschappen en je zorgt er voor dat de spullen die je hebt gekocht niet over de houdbaarheidsdatum gaan.
Tip 4: Let op de houdbaarheidsdatum
Over de houdbaarheidsdatum gesproken: let hier ook goed op wanneer je boodschappen doet. Loop regelmatig je kasten na maar gooi niet direct zomaar alles wat officieel over de datum zou zijn weg. Vertrouw op je instinct.
Neem je eigen shopper mee. Zet deze standaard in de boodschappentas of leg er eentje in je fietstas. Hou er de gewoonte in dat je deze direct na het uitpakken van je boodschappen ook weer terug legt. Alsof ze onderdeel zijn van je vervoermiddel.
Tip 5: Kleine beetjes helpen voor milieu
Neem per voorkeur geen voorverpakte groenten en fruit, vlees of vis. Kies voor glazen verpakkingen in plaats van verpakking in blik en kies voornamelijk voor seizoensproducten, deze hoeven niet per vliegtuig hier te komen. Met deze kleine ingrepen zorg je voor minder belasting van het milieu. Je voorkomt nodeloos energiegebruik én je bespaart ook nog eens op je afval. In de meeste supermarkten heb je tegenwoordig een seizoenskalender beschikbaar.
Tips 6: Kies biologische producten
Kies hierbij ook eens wat vaker biologisch. Niet alleen gezonder (geen pesticiden) maar ook beter voor het milieu (dubbel: geen pesticiden).
Koop biologische producten met een keurmerk. Bijvoorbeeld het EKO- of Demeter-logo, Fair Trade, Natrue, Leaping Bunny enz. Hierin zitten zeker geen genetisch gemanipuleerde ingrediënten.
No Comment