Met Pasen kiezen we voor eieren, zowel in de vorm van ‘echte’ eieren als chocolade-eieren. Er zijn verschillende verhalen over het verband tussen eieren en Pasen (zo zijn er diverse oude heidense of Romeinse voorlopers van het paasfeest), maar de meest aannemelijke reden is dat de eieren staan voor vruchtbaarheid. Zij werden als symbool van vruchtbaarheid in akkers begraven omdat deze er voor zouden zorgen dat de akkers zelf ook vruchtbaar zouden worden.
Eieren eten tijdens Pasen: kies voor biologisch
Een leuke traditie aan de ontbijttafel, die gekookte eitjes. Ook hier kiezen wij bewust voor biologische eieren. Hoe je weet dat je met biologische eieren te maken hebt? Eerst en vooral staat dit meestal wel op de verpakking. Daarnaast staat er een cijfercode op het ei. Vooral het eerste cijfer is belangrijk, deze staat namelijk voor de manier waarop de kip heeft geleefd, deze begincijfers lopen van 0 t/m 3:
0. Biologisch. De meest diervriendelijke variant. Kippen hebben dan stro om te scharrelen, voldoende slaapstokken, krijgen tijd om te rusten en te slapen en kunnen hun ei leggen in een nest. Bij biologische eieren vind je een maximum van 6 kippen per m² en is er de beschikking over een uitloop naar buiten van 4m² per kip. Ze krijgen biologisch voer en hun snavel mag niet worden weggebrand of weggeknipt. Deze kippen leiden meestal een prima leven met voldoende ruimte en in zekere vrijheid. Zeker in vergelijking met al die andere kippen die het heel wat minder goed hebben.
1. Een vrije-uitloop stal. Kippen die komen uit stallen waar ze een uitloopruimte naar buiten toe hebben. Binnen leven ze met 7-9 kippen per m² en buiten hebben ze per kip 4m².
2. Scharrelstal. Deze kippen leven enkel binnen en zitten met 9 op een m². Ze hebben beschikking over zitstokken en legnesten en er moet wat stro op de vloer liggen zodat ze wat kunnen ‘scharrelen’.
3. Verrijkte kooi. De meest schrijnende leefomstandigheden voor de kip. Zij zitten met vier of vijf in kleine kooitjes, zonder ooit de vleugels uit te kunnen slaan. De kooien zijn slechts iets groter dan die van de verboden legbatterij-kip. Iedere kip krijgt ongeveer de ruimte van 1 A4’tje.
Kleur eierschaal van invloed op voedingswaarde eieren
Er heerst een algemene misvatting over de invloed van de kleur van de eierschaal op de voedingswaarde van het ei. Dit is niet van invloed op de voedingswaarde maar van de soort kip die het ei heeft gelegd. Kippen met donkere oorlellen leggen bruine eieren en kippen met lichte oorlellen leggen witte eieren. De smaak en voedingswaarde verschilt hierin niet.
Zijn je eieren wel vers? Kies voor verse paaseieren
Wil je weten of het eitje dat je gaat koken nog vers is? Onderwerp deze dan aan een drijfproef. Neem een kom met ruim water, doe hier twee theelepels zout in en leg het ei er in. Wanneer het ei op de bodem blijft liggen is het ei vers. Hoe meer deze naar de oppervlakte komt, hoe ouder het ei is. Wanneer een ei ongeveer 6 weken oud is zit er zo veel lucht in dat deze waarschijnlijk aan de oppervlakte blijft drijven, iets te oud dus, eet beter maar niet meer op. Natuurlijk kun je ook gewoon naar de houdbaarheidsdatum op het ei kijken 🙂
Het verven van je eieren. Kies voor puur natuur
Velen van jullie zullen ongetwijfeld je eieren willen verven wanneer het Pasen is. Het hoort er toch een beetje bij. Je kunt hiervoor speciale houdertjes inclusief de verf of zelfs speciale kleurstoffen voor kopen in de winkel. Wij raden toch echt aan om te kiezen voor een meer gezonde en ‘groene’ variant. De natuur heeft zo veel kleur in zich. Enkele natuurlijke producten die je kunt gebruiken:
Rood: voor meer bordeaux kun je rode ui gebruiken. Kies veenbessen of granaatappel voor feller rood.
Roze: het sap van verse rode bieten of geplette framboos
Geel: sinaasappel, citroenschil, kamille of kurkuma
Lichtbruin: koffie
Oranje: gekookte en gepureerde wortelen, chilipoeder of paprikapoeder
Blauw: bosbessen, vlierbessensap en rode kool
Groen: spinazie
Hoe ga je te werk? Doe de eieren in ruim water zodat de eieren volledig onder staan. Voeg vervolgens het product met de kleurstof (bij voorkeur vers) toe samen met twee theelepels azijn. Breng het water aan de kook en zet na ongeveer 6 minuten het vuur uit. Laat vervolgens nog ongeveer 15-20 minuten staan. Controleer de kleur van de eieren, wanneer je tevreden bent kun je de eieren uit de pan halen. Laat ze drogen op keukenpapier. Je kunt ze nog lichtjes inwrijven met olijfolie, dit zorgt voor een mooie glans.
Heerlijk recept: chocolade paaseieren, 100% biologisch
Wij hebben een heerlijk recept voor het maken van chocolade paaseieren zonder al die ongezonde toevoegingen die je bij de chocolade paaseieren in de winkel wel hebt.
Ingrediënten
50% Gula Java Cacao van Amanprana
Ijsklontvormpjes
Bereiding
Warm de Gula Java Cacao samen met de kokosolie in een klein steelpannetje op. Verwarm tot de suiker helemaal is gesmolten. Goed doorroeren en wanneer nog warm in vormpjes gieten. Steek deze vormpjes vervolgens in de diepvriezer. Na ongeveer 3 uur zijn deze volledig bevroren. Dien de bonbons koud op, wanneer deze warmer worden smelten zw en kun je ze lastiger pakken. Bestrooi ze naar wens met wat fleur de sel, Amanprana Botanico-mix, chilipeper, citroenzeste enz.
Smakelijk. Geniet van de paasdagen!
No Comment