Vind jij de maan ook zo magisch? Deze week, op 31 januari is er een blauwe maan. Een blauwe maan is de tweede volle maan in 1 maand. Best wel speciaal. Vandaar ook de Engelse uitdrukking: ‘once in a blue moon’: iets wat raar is of zelden gebeurt. Bovendien mogen we nu ook spreken van een supermaan, want de maan staat nu ook uitzonderlijk dicht bij de aarde. Alsof dit nog niet spectaculair genoeg is, hebben we tegelijkertijd ook nog een maansverduistering, welke een rode gloed gaat geven aan de volle maan.
Vind jij de maan ook zo magisch? Alleen al het besef dat de maan samen met de zon verantwoordelijk is voor de getijden en dat de maan zo’n sterke invloed heeft op de waterhuishouding in ons lichaam (we bestaan 73% uit water – geen wonder dat we het gewoonweg voelen wanneer het volle maan is) vind ik echt verbazingwekkend.
Dat ik iets met de maan heb, mag je gerust stellen. En nu dat we deze week – op 31 januari – een blauwe maan meemaken, duik ik met nog meer nieuwsgierigheid in de maanlectuur.
Zo heb ik onlangs het boek “Blinded by science” van Matthew Silverstone gelezen en het hoofdstuk over vibraties en de maan, heeft me een nieuwe kijk op de maan én water gegeven.
We weten allemaal dat de zwaartekracht op de aarde verbonden is met de maan, de zon en de andere planeten. En dat de wetenschap inmiddels heeft aangetoond dat dit gevolgen heeft op onze biologie. We weten alleen niet waarom- het antwoord zou in de ongelooflijke kenmerken van water en trillingen te zoeken zijn, beweert Matthew Silverstone.
Alles vibreert, echt alles. Alles heeft trillingen. Van de moleculen van ons bloed, tot onze organen, onze hersenen, licht, lawaai, planten, dieren, de aarde, de ruimte, het universum en ook al het water. Het water in ons en in alle andere levende organismen, en het water dat we drinken. Ze hebben allemaal hetzelfde gemeen – trillingen. En alle trillingen zijn in verbinding met elkaar en reageren op elkaar. Ze interageren, zeg maar. Er is interactie.
Die interactie kan positief of negatief zijn, iets goeds of slechts teweegbrengen. Meer bepaald de vibraties in water zouden de oorzaak maar ook de genezing van vele ziekten kunnen zijn… Water drinken waarvan de vibraties veranderd zijn door, bijvoorbeeld, verontreiniging van de bodem of chemicaliën, zou een invloed kunnen hebben op je bloed. Als je weet dat je lichaam uit meer dan 73% water bestaat, vind ik het nog niet zo gek om te bedenken dat inderdaad water een zeer grote invloed op je gezondheid kan hebben. 1 medicijn dat voor iedereen goed is, bestaat niet. Volgens Matthew Silverstone moeten we het in de toekomst meer gaan zoeken in de vibraties van water – Want trillingen kunnen een enorme impact hebben op ons bloed en zo ook op onze gezondheid.
Waw, dit bevestigt alleen maar mijn buikgevoel dat levend, kwalitatief water dat “happy” is en energetisch geladen is, heel belangrijk is voor je gezondheid.
‘Happy’ water is superbelangrijk
De gevoelsmatige invloed van een volle maan is voor mij groot. Samen met mijn man Bart ben ik al jaren fan van Pineo water. Dat water zit energetisch goed en samen met ons team bottelen wij ook Pineo Luna Llena, maanwater. Luna Llena is mineraalwater dat met volle maan is afgevuld, waardoor het nog meer energetische kracht van de maan heeft geabsorbeerd dan eender welk ander drinkwater.
31 januari wordt niet alleen een hoogdag voor sterrenkijkers en waterliefhebbers. Ook voor Pineo. De super-blauwe-bloedmaan is vrij uitzonderlijk – de laatste keer dateert van 1866! – en daarom gaan wij ook een “once in a lifetime” afvulling doen op 31/01/2018 – tijdens deze super-blauwe-bloedmaan.
Wil je jouw Tournée Minérale opwaarderen met dit speciaal maanwater?
Vanaf maart 2018 te verkrijgen in de biowinkel of thuis geleverd via Amanvida.
Wat is volle maan?
Onze maan staat 400x dichter bij de aarde dan de zon. Wat er aan de hand is met volle maan hebben we allemaal al wel eens gezien: de maan staat vanaf de zon gezien aan de andere kant van de aarde. Vanaf de aarde is de maan dan maximaal verlicht en zo goed als volmaakt rond te zien.
Iedere 29,5 dagen verschijnt er een volle maan. De maan heeft tijdens een maand 4 fasen: wassende maan, halfvolle maan, volle maan en afnemende maan.
Vandaag de dag staan we hier niet meer bij stil – zo geldt althans voor mezelf, want de dagen vliegen voorbij – maar van oudsher duidden deze fasen op belangrijke perioden:
- Wassende maan: tijd van bezinning, bedenken welke intenties we willen nastreven
- Halfvolle maan: de intenties concreter maken
- Volle maan: bepalen of je intenties levensvatbaar zijn, moet je hier mee door gaan of juist niet?
- Afnemende maan: intenties loslaten of juist concreet maken
Naast een ‘gewone’ volle maan hebben we ook nog een Supermaan. Een supermaan is een volle maan die groter en helderder opkomt dan gewoonlijk. De baan die de maan aflegt is ellipsvormig waardoor de afstand tot de aarde wisselend is. Wanneer de maan het dichtstbij staat en het ook nog eens volle maan is spreken we van een supermaan. De supermaan komt slechts 3 tot 4 keer per jaar voor.
De kracht van volle maan op onze natuur
De aantrekkingskracht van de maan op het water is groot, het bepaalt samen met de zon zelfs de getijden. Rond volle maan zijn de getijdenkrachten het sterkst. De maan en de zon staan dan op één lijn.
Niet alleen mensen ervaren dit. Ook in het dierenrijk zijn er dan een paar kleine wijzigingen. In de dagen voor volle maan wordt het ’s nachts lichter buiten, met het hoogtepunt bij volle maan waarna het licht van de maan weer afneemt. Roofdieren, zoals leeuwen, hebben minder ‘pakkans’ wanneer het lichter is buiten en zijn daarom rond volle maan minder actief.
In de biodynamische landbouw wordt veelal rekening gehouden met de stand van de maan wanneer er wordt geoogst en gezaaid. Dit omdat de maan ook de waterhuishouding van gewassen zou beïnvloeden.
Wat is een bloedmaan?
Een bloedmaan is het gevolg van een maansverduistering. Daarbij komt de aarde tussen de volle maan en de zon. De maan verdwijnt achter de aarde, in de schaduw, waar ze geen rechtstreeks zonlicht krijgt. In de plaats daarvan krijgt de maan wel een oranjerode kleur.
Wat is een blauwe maan?
Het is een term in de volksmond om aan te duiden dat we twee keer een volle maan binnen één kalendermaand meemaken. Gemiddeld doet een blauwe maan zich om de 2 tot 3 jaar voor. De laatste keer dateert van juli 2015. Toevallig kunnen we het dit jaar twee keer meemaken, in januari en in maart.
De maansverduistering van nu woensdag gaan we bij ons niet kunnen zien omdat ze zich rond 14 uur onze tijd voordoet. Wil je dit schouwspel niet missen, kan je altijd gaan kijken op op internet via NASA.TV en NASA.gov/live
Weetjes over de maan:
- De maand februari is de enige maand waarin niet altijd een volle maan is.
- termen zoals ‘lunacy’, ‘loony’ en lunatic’ (allen afgeleiden van maan: luna) komt van de naam maanziekte of geestesziekte.
- De traditionele Chinese kalender is gebaseerd op de fasen van de maan en ook de islamitische en Joodse geloven maken gebruik van een maankalender. In het Christendom worden een paar feestdagen bepaald door de maan, zoals Pasen, dat wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Dat volle maan dus altijd zo’n invloed heeft gehad moge wel duidelijk zijn.
- De zon is 40x groter dan de maan en de maan is ongeveer ¼ van de aarde.
- De oppervlakte van de maan kunnen we vergelijken met de oppervlakte van Afrika.
- Zonder maan zou onze dag maar 6 uur duren.
- We zien altijd dezelfde kant van de maan.
- De maan staat symbool voor vrouwelijkheid, het yin-element omgeven door een waas van mysterie
Ik wens jullie alvast een heel romantische volle maan toe!
2 Comments
Hej Chantal, Dankuwel voor uw prachtige blog artikels;-)!
mvg
Cindy
Hey dag Cindy,
Leuk dat je mijn blogartikels kan waarderen!
Bedankt voor de positieve feedback…
lieve groeten,
Chantal