Wanneer ik denk aan lekker eten, of mij weer eens afvraag wat ik vanavond zal koken, komt het nooit in mij op om een gerecht met vlees of vis te maken. Dit maak ik thuis gewoon niet klaar. Een bewuste keuze. Niet alleen voor ons lichaam of het terugdringen van het dierenleed op de wereld. Inmiddels is er steeds meer bekend over de gevolgen van de vleesconsumptie. Hoe zou de wereld er uit zien wanneer we allemaal beslissen geen vlees meer te eten?
Wij eten vooral geen vis vanwege de kwaliteit van onze zeeën en oceanen. Anders dan de voedingsindustrie ons wil doen geloven, zitten er wel behoorlijk wat zware metalen, pesticiden, hormonen, weekmakers, plastic deeltjes en andere schadelijke stoffen in (lees over Red de Zee, waarin we mensen wat meer bewust willen maken van het geweld dat we onze oceanen en hun bewoners aandoen). Vis is, naar min mening, lang niet meer het gezonde alternatief voor vlees!
Zaken visualiseren en meer tastbaar maken, kan de bewustwording wat vergroten. Daarom heb ik wat cijfers opgezocht betreffende de vleesindustrie en vegetarisme, en heb ik deze in een lijstje gezet. In onderstaande opsomming gebruik ik vooral Nederland als voorbeeld, in principe nog een klein landje met niet al te veel inwoners. Moet je nagaan wat voor cijfers dit zouden zijn wanneer het de hele wereld betreft…
If slaughterhouses had glass walls, everyone would be vegetarian. Sir Paul McCartney (Brits popzanger en componist, bekend als lid van The Beatles)
Cijfers betreft de vleesindustrie
- 735 miljoen kilo graan wordt er jaarlijks in de vleesindustrie geconsumeerd.
- 6 kilo graan zorgt gemiddeld voor 1 kilo vlees.
- 12,3 miljoen wagons zijn nodig dit graan te vervoeren.
- 15.000 liter water kost één kilo vlees.
- 1,20 hectare land is er, zowel in Nederland als in het buitenland, voor iedere Nederlander in gebruik (per wereldburger is er slechts 0,2 hectare landbouwgrond beschikbaar)
- 1,3 miljoen hectare is er in Nederland in gebruik voor gras en mais voor het vee.
- ¼ van de broeikasgassen wordt veroorzaakt door onze voedselketen.
- 42% van de Nederlanders eet iedere dag vlees, 81% minstens 5 dagen op de week.
- De broeikasgassen zouden in 2050 met 63% gedaald zijn wanneer we vanaf nu allemaal vegetarisch zouden eten (tot 70% bij een volledig plantaardig/vegan dieet).
- 77.093 kilo mest veroorzaakte de Nederlandse veestapel in 1997. Dit zou, wanneer deze hoeveelheid uitgestort zou worden over de gemeente Amsterdam, 25cm stinkend gier opleveren. Dit levert flink wat ammoniak op, een stof die bijdraagt aan zure regen.
- Er is minder water nodig om een vegetariër of veganist een jaar lang van voedsel te voorzien dan voor de productie van één maand voedsel voor een vleeseter.
- 14,7 keer meer energie kost de productie van een kilo dierlijke voeding in vergelijking met een kilo plantaardige voeding.
- 42% van de totale uitstoot van de Europese landbouw kan worden vermeden wanneer we de helft minder vlees en zuivel consumeren. Dit is een gemiddelde dieetaanpassing voor slechts 7% van de wereldbevolking.
- 727 dieren, dat is wat de gemiddelde Nederlandse vleeseter eet. Dit zijn tussen de 4 en 6 runderen, tussen de 34 en 37 varkens en tussen de 623 en 741 kippen.
- 20.000 kinderen (in heel de wereld) sterven per dag nog aan ondervoeding. Dit terwijl er voldoende voedsel aanwezig is op de wereld.
- 50% is de dierlijke consumptie in Europa toegenomen in de laatste 50 jaar.
Met deze cijfers wil ik je, wanneer je vlees eet, zeker niet een hoekje drijven of veroordelen. Iedereen staat vrij om te kiezen, die luxe hebben we. Ik wil je wel graag wat bewuster maken. Een stukje vlees op je bord is er niet zomaar en heeft heel wat voeten in aarde gehad. Nu heb ik het dan nog niet gehad over het dierenleed dat zich binnen de voedingsindustrie afspeelt. Wees je bewust van het stukje vlees dat op je bord ligt, misschien is dit er zelfs wel puur uit gewoonte, omdat het in je dagelijkse routine zit. Vlees en zuivel zijn niet onmisbaar in je voedingspatroon. Ontdek de wereld van de plantaardige voeding, misschien even uit je comfort-zone maar de moeite waard. Ieder beetje draagt bij én niemand is perfect ;).
Mocht je toch voor een stukje vlees kiezen, kies dan voor biologisch en weet waar je vlees vandaan komt.
Meer lezen over vegetarisme?
Wil je meer lezen over de impact van het vegetarisme? Hier heb ik wat bronnen:
Nederlanders eten X aantal dieren
Minder vlees is gezond én beter voor het milieu
Milieugevolgen vleesproductie Milieucentraal
Analysis and valuation of the health and climate change cobenefits of dietary change
Milieueffecten van Nederlandse consumptie van eiwitrijke producten
Help the climate, change your diet
Representative concentration pathways and mitigation scenarios for nitrous oxide
Diet and Climate Change: Assessing Public Understanding and Behaviour
3 Comments
Je moet gewoon eten wat je lekker vind. Ik noem dit “genieten” van het leven, dat maar heel kort is.
Waarom denken aan al die nare dingen dan geniet je nergens van. Ja of Ja?
Bedankt voor je reactie. Ben het helemaal met je eens; genieten is het belangrijkste! Niets moet, alles mag…
Tuurlijk moet je genieten maar dat dien wij ook als vegetariërs alleen wij zorgen er ook nog voor dat anderen ook kunnen genieten 😉