Site pictogram Amanprana blog

Amanprana bezoekt: Polly Higgins (Advocaat van de aarde). Kan het recht ecocide voorkomen?

Polly Higgins is advocaat van de Aarde, Dos Winkel van Sea First en Chantal Voets van Amanprana

Dos Winkel van Sea First, Advocaat van de aarde Polly Higgins en Chantal Voets van Amanprana

In de prachtige boekwinkel Grand Theatre in Breda, heb ik Polly Higgins ontmoet – een lieve tengere vrouw, met zo veel charisma! Ze gaf hier een lezing die mijn man Bart en ik hebben bijgewoond. Polly Higgins noemt zichzelf Advocaat van de aarde – voorvechtster om van ecocide een internationale misdaad te maken. Ze werd voor gek verklaard, maar nu de ernst van de situatie steeds duidelijker wordt heeft ze gelukkig steeds vaker een podium…

Wat is ecocide?

Het woord genocide kennen we; volkerenmoord. In 1948 tekende de Verenigde Naties een verdrag waarin zij afspraken dat genocide een internationaal misdrijf is en dat de mensen die hier aan meewerken of hier verbonden aan zijn zullen worden tegengehouden en gestraft.

Ditzelfde gegeven moet tot stand worden gebracht voor het uitmoorden van onze planeet, van zijn natuur; de ecocide. Doel is van de ecocide een strafbaar feit te maken, net zo strafbaar als de genocide. Wij willen onze aarde nog redden!

Polly Higgins als Advocaat van de aarde

Polly Higgins is ondertussen een krachtige stem in de strijd voor een duurzame wereld. Als Advocaat van de aarde pleit ze voor een wetgeving die ecocide zwaar bestraft. Waar we al 4 internationale misdaden tegen vrede kennen (genocide, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdrijven en misdrijf tegen de vrede) wil Polly Higgins hier nog een extra misdaad aan toevoegen: de hierboven beschreven ecocide.

Verantwoordelijkheid vervuiling aarde wordt niet genomen

Polly Higgins is een wereldreiziger en ziet als doel de vele politieke leiders en beleidsmakers te overtuigen en te informeren van het belang om de ecocide strafbaar te maken.

Zo’n 68 grote bedrijven hebben de ecocide in handen. De meesten zijn actief in de fossiele brandstof. Niet alleen hierdoor ontstaat veel vervuiling, het zijn veelal de schimmige praktijken die zij er op na houden…

Heel veel bedrijven laten hun schepen vuilnis in de zee dumpen…waarom? Omdat een schip in de haven veel geld moet betalen om zijn vuile olie te laten ophalen. Het afval in zee lozen is voor hen de oplossing, juist terwijl dit voor méér problemen zou moeten zorgen. Helaas nemen zowel de politiek als beleidsmakers en bedrijven geen verantwoordelijkheid. Zij die wél aandacht vragen worden het moeilijk gemaakt…

Is er dan geen oplossing?

Er zijn al veel akkoorden en onderlinge afspraken, maar geen wetten. Niets met een legale draagkracht. Het verdrag van Kyoto en de klimaatconferentie in Parijs zijn een lachertje – iedereen trekt aan het touw om voor zijn land zo goed mogelijke afspraken te maken – zonder rekening te houden met onze Aarde.

In het Westen worden we niet dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatveranderingen en daarom gebeurt er ook zo weinig! Het is echt niet moeilijk om veranderingen teweeg te brengen – stop al het vissen voor een paar jaar en het komt weer helemaal goed met ons visbestand. Plastic kan je ook maken uit suikerriet of zeewier, daar heb je echt geen fossiele brandstof voor nodig.

Mooie avond met Polly Higgins en Dos Winkel van Sea First

Polly Higgins in het Grand Theatre in Breda was voor mij een inspirerende avond. Ze gaf een vlammend betoog en ging hierna met grondlegger van de Sea First Foundation, Dos Winkel, in gesprek over de verwoesting van onze oceanen. In de video hieronder kun je een stukje meekijken.

Klein gebaar, groot effect

Vroeger was stelen geen misdaad, tot iemand zei dat dit echt niet kon en er een wet over gemaakt werd – hetzelfde moeten we doen met ecocide.

Ik heb alvast 2 van haar boeken gekocht en steun haar strijd met dit artikel, alle beetjes helpen. Bewustwording is de eerste stap.

 


Meer lezen/bronnen

Stopecocide.nl

TEDx Talks van Polly Higgins

Website Polly Higgins

print
Summary
Article Name
Amanprana bezoekt: Polly Higgins (Advocaat van de aarde). Kan het recht ecocide voorkomen?
Description
Een verslag van het bezoek van Amanprana aan Polly Higgins (Advocaat van de aarde). Kan het recht ecocide voorkomen? Samen met Dos Winkel van Sea First
Author
Publisher Name
Amanprana