Site pictogram Amanprana blog

Waarom wij thuis geen vlees eten…cijfers over vegetarisme en de vleesindustrie

Dieren de dupe van de vleesindustrie

Wanneer ik denk aan lekker eten, of mij weer eens afvraag wat ik vanavond zal koken, komt het nooit in mij op om een gerecht met vlees of vis te maken. Dit maak ik thuis gewoon niet klaar. Een bewuste keuze. Niet alleen voor ons lichaam of het terugdringen van het dierenleed op de wereld. Inmiddels is er steeds meer bekend over de gevolgen van de vleesconsumptie. Hoe zou de wereld er uit zien wanneer we allemaal beslissen geen vlees meer te eten?

Wij eten vooral geen vis vanwege de kwaliteit van onze zeeën en oceanen. Anders dan de voedingsindustrie ons wil doen geloven, zitten er wel behoorlijk wat zware metalen, pesticiden, hormonen, weekmakers, plastic deeltjes en andere schadelijke stoffen in (lees over Red de Zee, waarin we mensen wat meer bewust willen maken van het geweld dat we onze oceanen en hun bewoners aandoen). Vis is, naar min mening, lang niet meer het gezonde alternatief voor vlees!

Zaken visualiseren en meer tastbaar maken, kan de bewustwording wat vergroten. Daarom heb ik wat cijfers opgezocht betreffende de vleesindustrie en vegetarisme, en heb ik deze in een lijstje gezet. In onderstaande opsomming gebruik ik vooral Nederland als voorbeeld, in principe nog een klein landje met niet al te veel inwoners. Moet je nagaan wat voor cijfers dit zouden zijn wanneer het de hele wereld betreft…

If slaughterhouses had glass walls, everyone would be vegetarian. Sir Paul McCartney (Brits popzanger en componist, bekend als lid van The Beatles)

Cijfers betreft de vleesindustrie



Met deze cijfers wil ik je, wanneer je vlees eet, zeker niet een hoekje drijven of veroordelen. Iedereen staat vrij om te kiezen, die luxe hebben we. Ik wil je wel graag wat bewuster maken. Een stukje vlees op je bord is er niet zomaar en heeft heel wat voeten in aarde gehad. Nu heb ik het dan nog niet gehad over het dierenleed dat zich binnen de voedingsindustrie afspeelt. Wees je bewust van het stukje vlees dat op je bord ligt, misschien is dit er zelfs wel puur uit gewoonte, omdat het in je dagelijkse routine zit. Vlees en zuivel zijn niet onmisbaar in je voedingspatroon. Ontdek de wereld van de plantaardige voeding, misschien even uit je comfort-zone maar de moeite waard. Ieder beetje draagt bij én niemand is perfect ;).

Mocht je toch voor een stukje vlees kiezen, kies dan voor biologisch en weet waar je vlees vandaan komt.

Meer lezen over vegetarisme?

Wil je meer lezen over de impact van het vegetarisme? Hier heb ik wat bronnen:

Nederlanders eten X aantal dieren

Animal Freedom

Minder vlees is gezond én beter voor het milieu

Milieugevolgen vleesproductie Milieucentraal

Analysis and valuation of the health and climate change cobenefits of dietary change

Milieueffecten van Nederlandse consumptie van eiwitrijke producten

Help the climate, change your diet

Representative concentration pathways and mitigation scenarios for nitrous oxide

Diet and Climate Change: Assessing Public Understanding and Behaviour

print
Summary
Article Name
Waarom wij thuis geen vlees eten…cijfers over vegetarisme en de vleesindustrie
Description
Wij eten thuis geen vlees. Lees hier waarom. Ontdek cijfers over de vegetarisme, de vleesindustrie en wees meer bewust van het stuk vlees op je bord.
Author
Publisher Name
Amanprana