Site pictogram Amanprana blog

5 Kruiden die je gemakkelijk zelf kunt kweken

Kruidentuin aanleggen, 5 ideale kruiden

Wanneer je verse kruiden gebruikt kan dit je gerecht echt overheerlijk maken. Ze brengen smaak aan je gerecht en zijn eigenlijk echt onmisbaar. In ieder keuken horen kruiden thuis. We kopen misschien allemaal wel eens een plantje kruiden voor in de keuken (denk aan een potje basilicum, munt of rozemarijn), in praktijk gaan deze maar enkele dagen mee en vervolgens worden deze weggegooid of gaan ze dood. Dat moet beter én efficiënter kunnen.

Starten met je eigen kruidentuin in potten

Een jaar rond plezier van je eigen kruiden? Start dan met je eigen kruidentuin. Woon je in een huis met een kleine of helemaal geen tuin? Dan kun je ook prima je eigen kruidentuin beginnen. Keuze genoeg in de soorten kruiden die beschikbaar zijn. Natuurlijk wel belangrijk dat je kruiden uitkiest die je graag eet. Maar ook: welke doen het goed in bakken of potten? Hierbij vijf verschillende kruiden die je gemakkelijk kun onderhouden in je eigen kruidentuin.

Kruidentuin aanleggen? Gebruik zeker deze 5 kruiden

1.      Bieslook

Bieslook is een echte klassieker en is toepasbaar in erg veel gerechten. Daarnaast is deze ook nog eens erg gemakkelijk: hij groeit in bijna iedere bodem. Wat betreft onderhoud hoef je hier bijna niets aan te doen. Af en toe de sprietjes eens afknippen (en gebruiken) is het enige.

Van de bieslook kun je gerust ook de bloemetjes gebruiken. Deze hebben een iets meer uitgesproken smaak én geven een leuke kleur aan je gerecht.

2.      Tijm

Tijm heeft erg kleine blaadjes, deze zijn echte smaakbommetjes. Er zijn verschillende soorten tijm, de smaak is ook iedere keer net wat anders. Ga voor de variëteit die je zelf verkiest. Belangrijk is de plant regelmatig goed bij te knippen. Op die manier zullen de blaadjes meer smaak hebben. Wist je dat thee van tijm ook erg lekker is? Je kunt hierbij zowel de bloemen als de bladeren gebruiken.

3.      Dragon

Een erg veelzijdig kruid welke erg lekker is in ei-en zuivelgerechten (vooral ook sauzen). De Dragon-plant houdt van een zonnige plaats. Hoe zonniger, hoe sterker zijn smaak zal zijn. Gebruik dragon met mate want deze kan snel erg overheersend zijn. Snoei in de herfst en dek deze af in de winter, hij is namelijk erg vorstgevoelig.

4.      Oregano

Oregano is winterhard en is dus zeker voor een beginnende tuinier een goede keuze.

5.      Salie

Salie is een geweldig kruid om binnen te kweken. Salie heeft echt een unieke smaak. Warm, kruidig, aromatisch, prikkelend en een beetje wrang en butter. Salie gebruik je voornamelijk in warme gerechten.

Haal je kruiden en toebehoren in de tuincentra

Ga op bezoek bij wat tuincentra. De meeste kruiden kunnen goed in volle grond staan maar ook het gebruik van een pot of grote bak voor je kruidentuin is mogelijk. Hou wel rekening met de kwaliteit van de bodem.

Je kunt kruiden in zaadjes kopen maar het is makkelijker als je kruiden koopt, dan hoef je niet te wachten tot de zaden ontkiemd zijn en de kruiden al groeien. In een speciaalzaak heb je de keuze uit vele kruiden die je direct kan planten.

print
Summary
Article Name
5 Kruiden die je gemakkelijk zelf kunt kweken
Description
Wil je zelf graag een eigen kruidentuin aanleggen? Hier alvast 5 kruiden welke je gemakkelijk zelf kunt kweken. Ook voor in potten
Author
Publisher Name
Amanprana