Wist jij dat we 3 uur vrije tijd minder hebben dan 30 jaar geleden? Ondanks alle technologie die ons ‘helpt’. Ik las dat 60% (van de Belgen) zeker wekelijks last heeft van stress. Vooral het aantal met dagelijkse stress vind ik schrikbarend hoog, 23% van de mannen en 33% van de vrouwen. Tijd voor actie dus! Voel je ook vaak spanning of stress? Misschien wat te veel? We leggen de lat voor onszelf te hoog en hebben soms oneindige to-do lijstjes. Stress: voor korte of voor lange periode, iedereen heeft er wel eens mee te maken. Hoewel af en toe eens stress hebben heel normaal is, wordt het natuurlijk wel wat te gek als je echt langdurig voelt dat je onder een bepaalde spanning staat. Daarom hier wat tips die je toe kunt passen.
1. Omring je met vrienden en familie
Zoek de mensen op. Niet zomaar mensen maar de mensen om wie je geeft. Hoewel we tegenwoordig vooral digitaal met elkaar communiceren is het belangrijk ook direct contact te hebben. Praat over problemen, lach, relativeer, huil…een schouder en wat advies kan je al snel goed doen. Daarnaast krijg je misschien ook wat beter vat op je situatie.
2. Stap het licht in!
Lukt het je niet om voldoende buiten te komen en te genieten van de zon (of zelfs het licht wanneer het bewolkt is)? Lichttherapie kan je goed doen.
3. Vraag om hulp
Heb je een druk of zwaar huishouden? Zorg dan voor wat extra hulp. Vraag aan familie of vrienden om eens te komen helpen of schakel professionele hulpkrachten in. Wanneer het ook thuis te veel wordt kun je namelijk in een negatieve spiraal terecht komen, waar je steeds moeilijker uitkomt.
4. Sta open voor iets nieuws maar behoud routine
Doe af en toe iets wat je nog nooit hebt gedaan. Dit geeft spanning maar zeker ook een grote euforie wanneer je het wél hebt gedaan. Het zorgt voor afwisseling en wie weet ontdek je een nieuwe hobby! Anderzijds, en dit is natuurlijk een beetje dubbel, kun je de kans op oververmoeidheid verminderen door meer routine in je leven in te passen. Waarom? Het beperkt je keuzes, waardoor je denkwerk minimaal wordt. Doe dit door kleine dingetjes zoals iedere maandag een pasta eten en iedere zaterdag eten af te halen, iedere dag van de week je outfit al inplannen, dagelijks hetzelfde ontbijtritueel en iedere dinsdag en donderdag gaan sporten. Je weet waar je aan toe bent en eenmaal gewend hoef je hier al niet meer over na te denken.
5. Omarm de frisse buitenlucht
Ga minstens één keer per dag voor minimaal een kwartiertje in de frisse buitenlucht. Dat kan zo heerlijk zijn. Soms even doorzetten met die regenbuien hier, maar misschien kun je zelfs al even bij je eigen huis onder het afdakje zitten.
6. Hou je lichaam in beweging
Bewegen zorgt voor afleiding maar doet je tegelijkertijd ook ontspannen. Beweeg niet zomaar een keertje, nee, beweeg regelmatig. En belangrijk bij deze tip: even doorzetten. Zelf vind ik yoga echt een aanrader, wanneer je het eenmaal onder de knie hebt kun je dit gemakkelijk thuis doen.
7. Probeer zo goed mogelijk te slapen
Slaap is ontzettend belangrijk. Niet alleen genoeg nachtrust maar ook kwalitatieve nachtrust. Vergeet ook niet tijdens de dag wat rust te nemen.
Kom je moeilijk in slaap? Lig je vaak nog lang te piekeren voordat je in slaap valt? Onderzoek wijst uit dat je juist sneller slaapt door actief wakker te proberen blijven. Raar maar waar. Je hebt namelijk geen last meer van de frustratie en angst door te proberen te forceren in slaap te vallen.
Moeite met op tijd in bed te geraken? Maak gebruik van de ‘Bedtime’ functie op je smartphone. Zet een alarm 9 uur voordat je wekker gaat. Sluit alles af, poets je tanden en kruip op die manier op tijd je bed in. En nee…geen excuses!
8. Neem enkele technologische breaks op een dag
Neem zeker één keer per dag een break van alle technologie waarin je je verkeert. We zitten eigenlijk een hele dag achter het scherm of schermpjes. Natuurlijk goed dit sowieso te minimaliseren. Pak eens een boek in plaats van een laptop en zet radio of muziek aan en niet de televisie.
9. Ontspan actief
Yoga, ademtherapie, Tai-Chi, Mindfulness… ze kunnen allemaal zorgen voor een balans in lichaam en geest. Het gaat om ontspannen door je gedachten te verzetten.
10. Stop met piekeren en wees positief
Pieker je veel? Maak dan ook eens wat tijd vrij om te piekeren! Binnen deze tijd mag je volop piekeren, erna en ervoor eigenlijk niet: bewaar je piekergedachten voor dan. Eindig in positieve noot. Positief denken is belangrijk. Maak iedere avond een lijstje met drie dingen die jou die dag blij maakten.
”When I look back on all these worries, I remember the story of the old man who said on his deathbed that he had had a lot of trouble in his life, most of which had never happened.” Winston Churchill, voormalig Premier van het Verenigd Koninkrijk tijdens de tweede wereldoorlog
11. Cool off
Ineens last van stress? Haal een frisse neus, maak een wandeling of kijk of je even kunt douchen. Dit lucht op en maakt je weer rustig.
Bronnen en meer lezen:
Sneller in slaap komen: https://www.ndcn.ox.ac.uk/divisions/nlo/publications/388854
Zitten en een depressie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22065302 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23953353
1 Comment
Het hart waarmee dit is geschreven heb ik opgemerkt,ik zal het laten lezen door een vriend die ik mischien hiermee uit zijn cocon kan halen.Hij is zo verdooft en initiatiefloos.