Als kind wilde je ze misschien absoluut niet opeten, zoals ik…Misschien is het tijd om je mening te wijzigen, net als ik…Niet overtuigd? Lees dan dit artikel met spruitjes in de hoofdrol én probeer zeker mijn recept eens uit! Wedden dat je overstag gaat?!
Tips en weetjes: optimaal genieten van spruitjes
Er is nog zo veel dat je misschien niet weet over spruitjes. Daarom hier wat interessante weetjes:
- De buitenste blaadjes van de spruitjes kan je beter weghalen, zeker als deze wat beschadigd of minder vers zijn. Daarna snij je een klein plakje onderaan van het spruitje (het stronkje). Als je tenslotte een inkeping maakt waar je net het plakje hebt weggehaald, zullen ze sneller gaarkoken.
- Hou je niet van de spruitjeslucht die je ruikt als je ze aan het koken bent? Doe dan een beetje citroensap of een beetje olijfolie in het water.
- De ‘spruitenplant’ overleeft de grootste koudetemperaturen en de vorst geeft ze extra energie. De vrieskou zet het zetmeel om in suikers om bescherming aan de spruit te bieden.
- Het spruitjesseizoen is van oktober tot maart. De smaak verandert in die periode van bitterder naar zoeter, afhankelijk van de vorst.
- Ze zijn afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en worden in Nederland en België pas vanaf de middeleeuwen gegeten. In de beginperiode werden ze vooral rond Brussel geteeld, vandaar dat ze vaak nog ‘Choux de Bruxelles’ ofwel ‘Brussels sprouts’ worden genoemd.
- De rijpe spruitjes worden geplukt van de ‘spruitenplant’ die tot wel één meter hoog kan worden.
- Er zijn meer dan 30 rassen spruitjes en je kunt ze gemakkelijk zelf telen. Zet ze op een plaats met veel zon en een goede ventilatie. Zaai in april en oogst in februari.
- De bittere smaak van spruitjes zorgt er voor dat velen deze niet zo lekker vinden. Combineer spruitjes eens met iets zoets, zoals appel of pompoen. Kleine spruitjes zijn ook wat minder bitter. Kook ze ook niet te lang want dan zullen ze nog bitterder smaken.
- Spruitjes bewaar je het beste in de koelkast. Wil je ze wat langer bewaren? Blancheer ze 3 á 4 minuten en doe ze in een afgesloten bakje of zakje in de vriezer.
Recept voor roergebakken spruitjes met ahornsiroop en verse geitenkaas
Ingrediënten
Voor 2 personen
4 eetlepels extra vierge olijfolie (Verde salud)
400 g spruitjes
1 teentje knoflook, fijngesneden
2 eetlepels ahornsiroop
400 g bruine linzen
1 eetlepel citroenazijn of sherryazijn
2 theelepels Dijon mosterd
Potje verse geitenkaas
Adapto Botanico-mix
Potje verse tijm
Potje verse dragon
Khoisan fleur de sel
Bereiding
Haal de buitenste blaadjes van de spruitjes en snijd ze in dunne plakjes.
Neem een grote pan en verwarm 3 eetlepels olijfolie op een matig hoog vuur. Doe er de gesneden knoflook in en voeg de spruitjes toe. Giet er de ahornsiroop over en laat ze karameliseren – roer regelmatig om.
Neem een kom en schep er de uitgelekte linzen in, samen met een vinaigrette van 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel azijn, en 2 theelepels mosterd. Kruid af met Fleur de sel en de Adapto Botanico-mix. Schep de geroerbakte spruitjes erdoor en verdeel er de geitenkaas, takjes tijm en dragon over.
Geniet ervan!
1 Comment
Ik kan in de natuurvoedingswinkels al zeker een maand geen spruitjes meer kopen.