Site pictogram Amanprana blog

DIY natuurlijke schoonmaakmiddelen: wasbommen van baking soda maken met Martine Prenen

Natuurlijke wasmiddel en schoonmaakmiddel van bicarbonaat

De natuurlijke wasbommen die Martine Prenen mij heeft leren maken zijn ideaal: je kunt ze gebruiken in je wasmachine, je vaatwasmachine, in je toilet…Multifunctioneel dus! Bijkomend voordeel van DIY (Do It Yourself) natuurlijke schoonmaakmiddelen: ze zijn goedkoper, duurzamer én vooral ook erg vriendelijk voor onze oceanen.

Ingrediënten

Te vinden bij je plaatselijke natuurwinkel

Bereiding

Doe 1 ½ kopje baking soda, ½  kopje citroenzuur en 30 druppels van iedere soort etherische olie samen in de kom. De etherische olie kun je natuurlijk ook naar eigen inzicht verdelen. Ze hebben, naast een heerlijke geur, ieder zo hun eigen pluspunten:
Pepermunt: werkt antibacterieel, antiseptisch en antiviraal.

Lavendel: heeft een frisse geur en verjaagt snel vervelende geurtjes en werkt ontsmettend. Ook insecten houden niet van lavendel, een mooie bijkomstigheid.

Citroen: bevat een reinigende werking, is desinfecterend, stimulerend, verfrissend antibacterieel en antiviraal.

Roer de ingrediënten goed door elkaar. Voeg een klein beetje water toe met de plantenspuit. Je zal zien dat het een beetje begint te bubbelen, roer goed door en herhaal dit. Wanneer de mix wat op sneeuw lijkt kun je deze in het vormpje drukken. Druk goed aan en zet weg. Na 1 á 2 uur zijn de wasbommetjes hard en zijn ze klaar om te gebruiken. Een leuke tip: je kunt ze bewaren in onze leuke glazen Amanprana-potten, bijvoorbeeld van de kokosolie!

Wil je ze gebruiken voor de vaatwasser? Dan is 1 wasbom voldoende. Voor de wasmachine gebruik je er het beste 2 (tenzij je hele grote vormpjes hebt gebruikt).

Binnenkort komen er nog meer DIY natuurlijke schoonmaakmiddelen en groene, zero waste tips voor de lenteschoonmaak aan!


Tip: Martine heeft een eigen Youtube-kanaal (Mar-10 minuutjes) met massa’s leuke, korte filmpjes tjokvol tips & tricks.

print
Summary
Article Name
DIY natuurlijke schoonmaakmiddelen: wasbommen van baking soda maken met Martine Prenen
Description
Bekijk deze DIY met natuurlijke schoonmaakmiddelen met baking soda: Martine Prenen en Chantal Voets van Amanprana maken wasbommen
Author
Publisher Name
Amanprana