Site pictogram Amanprana blog

Een optimale mondhygiëne? Start met een schone tandenborstel

Vrouw met vergrootglas voor mond

Onze mond zit vol met bacteriën, waarvan de meesten noodzakelijk voor onze gezondheid, ze zorgen dat onze tanden en ons tandvlees in orde blijft. Te veel bacteriën zorgen dan weer voor een verstoring, waardoor deze een virale infectie, een tandvleesontsteking of een slechte adem kunnen veroorzaken. Hoe kunnen we de problemen in onze mond aanpakken en voorkomen?

Onze tandenborstel is een bron van bacteriën

Studies hebben aangetoond dat een tandenborstel na ongeveer 30 a 40 dagen gebruik een nest van microben wordt. De Universiteit van Manchester geeft aan dat een tandenborstel wel meer dan tien miljoen bacteriën kan bevatten, ongeveer net zo veel als op een vieze badkamervloer. Een bacteriële besmetting lijkt hierbij op de loer te liggen. En zoals eerder vermeld kunnen te veel bacteriën zorgen voor een virale infectie, een tandvleesontsteking of een slechte adem.

Tips om je tandenborstel schoon te houden:

  1. Reinig en spoel. Na gebruik je tandenborstel goed reinigen is belangrijk. Spoel je tandenborstel na het gebruik af met warm water, eventueel zelfs kokend water en maak hem erna goed droog.
  2. Vervang regelmatig. Normaal heeft een tandenborstel een levensduur van zo’n drie tot zes maanden. De haartjes verslijten en kunnen niet meer optimaal hun werk doen. Puur vanuit hygiënisch standpunt raden we aan om je tandenborstel zeker een keer in de maand te vervangen. Ook wanneer je ziek bent geweest of te maken hebt gehad met een infectie kun je je tandenborstel beter wisselen voor een nieuwe.
  3. Neerzetten. Zet je tandenborstel altijd recht met de borstel aan de bovenkant. Zorg er voor dat de kop van de tandenborstel niet ook een andere tandenborstel raakt en wissel je tandenborstel ook nooit uit. Zet je tandenborstel neer in een goed geventileerde en zo stofvrije omgeving.
  4. Schoonmaken. Gebruik nooit middeltjes op je tandenborstel welke je normaal ook niet inwendig mag innemen. Gebruik geen zeep, bleekwater of ander bacteriedodende producten.
  5. Geen tandenborstelkoker. Je hebt tegenwoordig ook tandenborstelkokers van kunststof op de markt. Misschien handig voor het reizen maar doordat deze helemaal zijn afgesloten zijn ze echt een ideale omgeving voor microben. Wikkel je tandenborstel liever in een papieren zakdoek.
  6. Sluit de toiletbril. We bewaren onze tandenborstel eigenlijk allemaal in de badkamer, al dan niet eentje waar zich ook een toilet bevindt. Doe het deksel van de toiletbril altijd naar beneden wanneer je doorspoelt. Wanneer je je toilet doorspoelt vliegen er namelijk duizenden hele kleine druppeltjes door de lucht en de kans is aanwezig dat dit ook op je tandenborstel terecht komt.
  7. Voorkom schimmelvorming. Niet alleen bacteriën zijn boosdoeners, er kunnen ook schimmels zitten op je tandenborstel. Zeker wanneer ze een tijdje niet worden gebruikt. Schimmels kun je aantreffen in vochtige badkamers. Niet enkel bij de haren maar ook bij het handvat, vaak van een zacht plastic/rubber gemaakt, kunnen schimmels zich makkelijk nestelen.

Tandpasta essentieel voor mondhygiëne

In principe is het poetsen van je tanden de basis voor een optimale mondhygiëne. Een goede, lekkere tandpasta is dan uiteraard ook een echte must. Tegenwoordig zijn er heel veel lekkere natuurlijke tandpasta’s  zoals Earthpaste, op de markt. Ruime keuze dus, ook voor hen die zich bewust zijn van de ingrediënten en niet zomaar de eerste de beste conventionele tandpasta kiest.

Met mondolie spoelen in je mond

Naast tandenpoetsen kun je ook aan ‘Oil pulling’ doen. Dit is een Ayurvedische gewoonte waarbij je een eetlepel olie door je mond beweegt. Dit varieert van 5 tot 20 minuten lang. Amanprana heeft hiervoor speciaal een 100% natuurlijke en biologische mondolie ontwikkeld. Verkrijgbaar in twee heerlijke smaken.

Oral & Auris kruidenbalsem

Een meer acuut probleem met je tanden of oren? Amanprana Oral & Auris is een kruidenbalsem op basis van extra vierge kokosolie. Daarnaast kun je hier 11 planten-en kruidenextracten in vinden. Ieder ingrediënt is op zijn kwaliteit geselecteerd. Breng de olie rechtstreeks aan op je huid of in je mondholte.

 

print
Summary
Article Name
Een optimale mondhygiëne? Start met een schone tandenborstel
Description
Wil jij zorgen voor een optimale mondhygiëne en een gezond gebit? Start met een schone tandenborstel kies je favoriete tandpasta en onderhoud je gebit goed
Author
Publisher Name
Amanprana