Site pictogram Amanprana blog

8 Ecologische sites en apps

Ecologische apps en websites

Het digitale tijdperk brengt een hoop mooie ontwikkelingen met zich mee. Oké, misschien moeten we soms wat meer aarden en weglopen van die digitalisering, er zijn er ook vernieuwing die echt iets bijdragen. Mondiaal, nationaal of lokaal, hoe klein ook. Hoewel ik misschien nog niet met alle laatste ontwikkelingen mee ben (Instagram ben ik nog aan het ontdekken – je kunt mij trouwens volgen op @chantal.voets 😉 ) vond ik het toch eens tijd om te kijken welke ecologische apps en sites er allemaal zijn. Om net dat beetje meer te doen. De volgende sites/apps vielen me op:

Ecosia

Ecosia is een duurzame zoekmachine en tegelijk een sociale onderneming. Ecosia schenkt 80% van zijn inkomsten aan de bescherming van het regenwoud. Inmiddels zijn er al zo’n 10 miljoen bomen geplant. De zoekmachine lijkt op de bekende zoekmachines en maakt ook gebruik van hun algoritme. Waarom niet dus?

Groente- en fruitkalender

Wie groenten en fruit in het seizoen eet, zal niet alleen de optimale smaak beleven, je bent ook meer verantwoord bezig. Je beperkt vele voedselkilometers. Een goede groente- en fruitkalender is dan ook een must.

Rank a Brand

Heb jij een favoriet merk? Ontdek op Rankabrand hoe duurzaam dit merk is. Het is een onafhankelijke merkenvergelijkingssite voor en door consumenten. Vergelijk hier bijvoorbeeld telecom, websites, energie en restaurants. Er wordt gekeken naar keurmerken en certificaten en naar informatie die de merken beschikbaar stellen.

Ecofont

Printen is af en toe onvermijdelijk. Waarom dan niet kijken naar de meest ecologische manier van printen? We beginnen dan natuurlijk bij ecologisch papier (FSC en gerecycleerd) maar waarom ook niet kijken naar de manier van drukken? Het lettertype dat je gebruikt is erg van invloed op de hoeveelheid inkt wordt gebruikt. Zo doen Calibri en Century Gothic het beter dan Arial. Wil je nog meer besparen? Werk dan met een ecofont! Een lettertype met kleine gaatjes in, zodat het printen een hoop inkt bespaart. Zeker wanneer je vaak moet printen kan dit je ook een hoop geld besparen.

Download de gratis Ecofont Vera Sans

Afvalscheidingswijzer

Weet jij nooit wat in welke bak hoort? Dan is deze app voor jou de uitkomst. Deze afvalscheidingswijzer vertelt je waar je afval thuishoort. Wist jij dat een gebruikte pizzadoos niet bij het oud papier mag? Je afval goed scheiden kan grondstoffen en energie besparen én zorgt uiteraard voor minder milieuvervuiling.

QuestionMark

Questionmark onderzoekt de duurzaamheid van producten op gebied van: milieu, mensenrechten, dierenwelzijn en gezondheid. Ze behandelen product voor product en leggen verschillende merken en versies onder de loep waardoor ze onafhankelijken productinformatie kunnen geven. Er staan al zo’n 82.000 producten in de database. Ze hebben een handige boodschappenlijstfunctie waardoor je ook verantwoord boodschappen kunt doen!

Puur uit eten

Wil je vanavond uit eten en ben je op zoek naar een restaurant met groenten in de hoofdrol? Of wil je een lokaal, biologisch, duurzaam of Fair Trade diner? De Puur uit eten app wijst je de weg.

Rechtvanbijdeboer.be

Je eten lokaal halen? De website Rechtvanbijdeboer.be geeft de lokale boerderijen in je buurt weer. Op die manier koop je echt lokaal, ondersteun je je lokale boer en weet je waar je producten vandaan komen. Je hoeft niet meer naar de supermarkt voor je aardappelen, uien en andere groenten. Ideaal toch?!

Meer tips om je leven iets ecologischer in te richten:

 

print
Summary
Article Name
Ecologische sites en apps
Description
Wil jij jouw steentje bijdragen? Hier een lijst met ecologische en duurzame apps! Handig en verantwoord, op mobiel, tablet of telefoon.