Site pictogram Amanprana blog

Happy retox in 2017!

Retox: detox en uitpluggen

Nee, de titel bevat geen spelfoutje – ik bedoel niet detox….maar retox. Euhhh? Na een weekje er even tussenuit geweest te zijn, besef ik hoe belangrijk het is om gewoon even niets te “moeten” doen, en even uit te pluggen – geen telefoons, geen mails, geen social media. Alleen maar mijn geliefden aan mijn zijde, zon, leuke muziek, rust, ontspanning, lekker eten, bewegen.. Gewoon even aan jezelf denken en jezelf verwennen – dat was mijn wow-moment de laatste dagen van 2016. Dat gevoel wil ik met jullie delen in 2017!

Tijdens het schrijven van deze blogpost, kreeg ik in mijn mailbox een bericht van Angelica Malin, hoofdredactrice van About Time Magazine. Zij beschreef op een mooie manier wat ik tussen Kerst en nieuwjaar zelf had ervaren:

You can live the most glamorous life around (accordingly to social media), but if you’re constantly guilting yourself in the “should”, your life becomes a stream of pressure, self-criticism and doubt. Angelica Malin, hoofdredactrice bij About Time Magazine

Wees eerlijk tegen jezelf: hoe vaak denk of zeg je ‘’ik had dit wel of niet moeten doen’’, ’’ik moet meer naar de gym’’, ‘’ik mag dit niet eten’’, etc. We worden zo opgeslorpt door goedbedoelde adviezen over wat we wel of niet zouden moeten doen of eten, dat we onszelf helemaal verliezen. We vergeten wat we zelf écht willen. Het zijn de kleine dingen die ons gelukkig maken. We hoeven de lat echt niet zo hoog te leggen – daar wordt helemaal niemand gelukkig van! Heb jezelf lief en wees lief voor jezelf, je medemens en de aarde.

Van burn-out tot schuldgevoel: voorkom het door te retoxen

We leggen ons vaak zelf (en het zijn echt niet de anderen) druk op, een druk die we helemaal kunnen missen. Een druk waar we graag zonder doen.
Recent las ik dat de meeste burn-outs niet komen van een hoge werkdruk (denk maar eens aan de tijden waarin mensen 6 op 7 dagen werkten, bijna geen vakantie hadden en lange uren klopten), maar dat burn-outs het gevolg zijn van onder andere social media en de druk die we onszelf opleggen, omdat we niets willen missen, geen rust meer hebben in ons hoofd. Daarbij zadelen we onszelf ook nog eens op met een heleboel schuldgevoelens…

Geen goede voornemens voor 2017: geniet van het nu

Dit jaar staan er op mijn lijstje geen goede voornemens die ik moet afvinken. Nee; ik moet geen dieet volgen, ik eet gewoon dingen waar ik blij van word en mag mezelf verwennen met een stukje chocolade. Nee; ik moet niet naar de fitness die ik echt niet leuk vind – ik ga wel naar de yoga waar ik happy van word. Nee; ik hoef niet alles te volgen op social media, ik kan beter met mijn beste vrienden gezellig afspreken en iets leuks doen.

De Happy list! Laat je retox beginnen

Dus, lieve lezer, maak voor jezelf een lijstje van een paar dingen die je echt graag doet en waar je happy van wordt. Eentje voor elke dag, eentje voor elke week, eentje voor elke maand. Gewoon realistische en haalbare kleine dingen, zoals een wandeling, een warm bad, een bosje bloemen, een sport, een kop thee bij je lievelingsmuziek, chocolade, ….

Mijn retox voor 2017

Retox betekent méér in je leven toelaten, in plaats van alleen maar te schrappen en strakker en strakker te leven…. Laat de “oepsies” toe en geniet.
Mijn doel voor 2017? Ik wil mijn en jouw leven meer uitbundig zien, niet mínder, wel méér gevuld met warmte, liefde, kleine gelukjes, fun en heel veel goede dingen. Een nieuw jaar, dezelfde persoon, alleen een beetje meer mij of jij dan vorig jaar.
Mijn man Bart heeft voor Kerst een T-shirt gekregen met als opschrift: “Ik moet niets!’’. Als dat niet symbolisch is…

Hoe zie jij jouw retox?

print
Summary
Article Name
Happy retox in 2017!
Description
Het goede voornemen van Chantal Voets: een retox. Een offline detox. Uitpluggen en veel geluk en liefde. Een digitale detox kan een burn-out voorkomen.
Author
Publisher Name
Amanprana