Site pictogram Amanprana blog

We vieren zeewier! Wereld Oceaan Dag kiest groente uit de zee

Zeewier in de hoofdrol op Wereld Oceaan Dag

5 Juni was het Wereld Oceaan Dag, waarvan Amanprana hoofdsponsor was. De hoofdrol in deze editie was weggelegd voor zeewier. Goed gekozen: zeewier is namelijk duurzaam. Wist je dat in zeewieren meer dan 15.000 unieke voedingsstoffen zitten?

Amanprana was er bij: Wereld Oceaan Dag 2016 in het teken van zeewier

Wereld Oceaan Dag 2016 was een geslaagd evenement. Onze Amanprana-stand kon rekenen op veel interesse en we hebben zelf ook heel wat opgestoken. Op de Wereld Oceaan Dag zagen we bijvoorbeeld bekende ‘zeewier’-kok Lisette Kreisher, de maker van de Dutch Weedburger. We zagen Koen van Swam, de eerste Nederlandse Zeeboer van Stichting Noordzeeboerderij en Marieke Brown van stichting Zeewierwijzer. Er waren verscheidene gastsprekers, waaronder Dos Winkel van Sea First.

Het gebruik van zeewier werd dan ook goed onderbouwd en geënthousiasmeerd. Nu is het mijn beurt jullie te overtuigen!

Zeewier speelt de hoofdrol op Wereld Oceaan Dag 2016

Wat is zeewier?

Zeewier is een losse aanduiding voor algen die in zee leven. Er zijn wereldwijd naar schatting tussen de 1- en de 10 miljoen soorten (de schattingen variëren nogal J). Zeewier is een natuurproduct, groeit in zout water, vraagt zonlicht en heeft een goede ondergrond nodig om aan te hechten. We zien zeewier dan ook vooral in de buurt van rotsen, tot enkele meters diep. Zeewier (afhankelijk van welke soort) kan tot wel 60(!) meter lang worden.

Over de hele wereld worden meer dan 160 soorten zeewier gegeten. Hier een lijstje van de meest gemakkelijk verkrijgbare soorten zeewier:

Zeewier is duurzaam

Naast voedingsmiddel kunnen we in de toekomst nog veel meer voordeel halen uit zeewier. Denk aan vervanging voor plastic, als isolatiemateriaal, als alternatieve brandstof, waterzuivering enz.

Bekijk bovenstaande video van Sea First eens. Mooi uitgelegd waarom we ons voedingspatroon toch echt moeten gaan aanpassen…De wereldbevolking blijft groeien, de vraag naar voedsel neemt toe. Zeewier kan een belangrijke rol gaan spelen. Het telen van zeewier gebeurt zonder dat het milieu wordt belast. Door zeewier te kweken kan het zelfs gebeuren dat beschadigde ecosystemen hierdoor worden hersteld; de zuurgraad van het water kan omlaag gaan.

Zeewier is niet alleen een belangrijke speler in onze voedselzekerheid: het verbouwen van zeewier kan ook een positieve bijdrage aan de gezondheid van onze planeet leveren. Algen zijn samen met de regenwouden verantwoordelijk voor een groot gedeelte van onze zuurstofvoorziening.

Zeewier als voeding: het eten van zeewier nieuw voor ons

Zeewier stond tijdens de Wereld Oceaan Dag erg in de kijker als voeding. Bij ons eigenlijk nog niet zo bekend (hoewel tegenwoordig ook wel al verkrijgbaar in de meeste supermarkten) maar in Japan en China wordt dit al eeuwenlang gegeten. Zowel vers als gedroogd. Hoewel zeewier een verzamelnaam is voor alles wat aan algen in de zee leeft, roept het woord misschien op het eerste zicht nog geen smakelijke associaties op. Toch tijd het eens anders te bekijken.

Verwerk zeewier in je dagelijkse voeding: recept vegan kruidenboter met zeewier

Al wat enthousiast over zeewier? Amanprana heeft 4 verschillende zeewieren verwerkt in zijn ORAC Botanico kruidenmix: nori, zeesla, kombu en dulse. De kruidenmix kun je verwerken in sauzen, soepen, smoothies, fruisalades, in fond, op je boterham, als kruiden in je stoofpotje enz. Erg veelzijdig zie je wel. Bekijk recepten met de Amanprana kruidenmix.

Om het zeewier wat vaker in je gerechten te kunnen vermengen heb ik een heerlijk recept voor een kruidenboter met de ORAC Botanico mix. Vegan, want 100% plantaardig!

Ingrediënten vegan kruidenboter met zeewier

Bereiding vegan kruidenboter met zeewier

Zorg er voor dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Snij de verse kruiden erg fijn en pers de citroen uit. Pel de knoflook en knijp fijn in de knoflookpers. Mix vervolgens alle ingrediënten goed met een vork. Om de boter mooi stevig te krijgen: zet de kruidenboter in een vorm in de koelkast.

Tip: Niet zo veel nodig? Je kunt de kruidenboter gerust invriezen. Zo heb je altijd je eigen verse kruidenboter voor het pakken!

Bronnen/meer lezen:

print
Summary
Article Name
We vieren zeewier! Wereld Oceaan Dag kiest groente uit de zee
Description
Zeewier de groenten van de toekomst? Als het aan mij én de mensen op Wereld Oceaan Dag 2016 ligt wel! Lees waarom zeewier gezond is + bekijk een recept
Author
Publisher Name
Amanprana