Site pictogram Amanprana blog

Menopauze te pakken? Geen ideale remedie maar wel deze tips

Menopauze of overgangsklachten?

De menopauze is hot, letterlijk en figuurlijk. Tel de vapeurs van alle vijftigers samen en je weet wie er verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde! 😉

Deze intro stond in de septembernieuwsbrief van de Wifty’s (Women over Fifty). Hierin een aankondiging voor de Wereld Menopauzedag van vandaag, incluis een Menopauze Feestje. Oprichters Hélène Van Herck en Ann Lemmens bundelden skills met heel veel enthousiasme, passie en humor en lanceerden in april 2013 Wifty.be: een blog en community voor, door en met 50+ vrouwen. Wifty is vooral bedoeld om het taboe rond de menopauze te doorbreken. Gelukkig zijn we al toe aan een officiële Werelddag Menopauze. Goed dat velen, zoals Wifty, zich voor de menopauze inzetten en deze ondersteunen! Ben jij in deze fase beland? Misschien heb je dan wel wat aan mijn tips…

De menopauze komt met klachten; verzamel je reddingsboeien

Ook ik ontsnapte niet aan deze fase, in mijn hoofd nog altijd een jonge twintiger… ook al tellen de jaartjes op en tikt de klok rustig verder! Het is een turbulente periode vol ongeloof, verwarring, ongemakken…Alles draait hierin om je hormonen – be prepared!

Gelukkig kan Mr.Google je veel informatie verschaffen, wordt er openlijk over gepraat en bestaan er goede boeken. Zelf heb ik veel gehad aan het boek van Leen Steyaert (menopauzeconsulente en auteur van Stralend door de Menopauze) en kijk ik al uit naar het nieuwe boek van Martine Prenen met als titel: Menopower! Martine kennende zal dit boek vol positieve vibes, wetenschappelijk ondersteunde informatie en bruikbare tips staan.

6 Tips voor wie in de menopauze zit

  1. Tijd voor jezelf nemen moet bovenaan je lijstje staan. Zelf heb ik veel aan yoga gehad. Ademhalingsoefeningen en even aan helemaal niks denken
  2. Praat er eens over met je vriendinnen. Op die manier kun je namelijk ook ontdekken welke ’trucjes’ zij toepassen om het allemaal wat gemakkelijker te maken.
  3. Een uurtje lichaamsbeweging per dag en een positieve mindset… hét recept om sterker uit deze periode te komen.
  4. Met de juiste inzichten, voeding, begeleiding en deskundige uitleg komt het allemaal wel goed. En vooral ook met de nodige humor! Ik neem de ongemakken au serieux, maar niet mijzelf.
  5. Zoals al vermeld is een positieve mindset belangrijk. Accepteer je overgangsklachten en probeer er echt het beste van te maken. Neem het zoals het komt.
  6. Neem mee in je gedachten: Goodbye maandverbanden, tampons, PMS en anticonceptie. Welkom nieuwe fase. Tijd voor mezelf!

Samengevat: ontspannen, bewegen en een positieve levenswijze verhelpen of voorkomen zelfs de overgangsklachten!

Power to all my (women) friends!


Meer lezen over de overgang?

Harvard Medical School heeft diverse onderzoeken gepubliceerd. Zeker de moeite! Bekijk de onderzoeken. Vergeet zeker ook het boek van Leen Steyaert niet (hierboven vermeld).

print
Summary
Article Name
Menopauze te pakken? Geen ideale remedie maar wel deze tips
Description
Zit jij in je menopauze? Gaan hier overgangsklachten mee gepaard? Gebruik deze 6 tips tegen de klachten bij de overgang. Voeding en lifestyle belangrijkst!
Author
Publisher Name
Amanprana