Site pictogram Amanprana blog

Hoe het verlies aan biodiversiteit jouw DAGELIJKSE KOST kan beïnvloeden.

Biodiversiteit is overal ook in dit kleine lieveheersbeestje

In 2017 werd Amanprana door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, gevraagd om 1 van de 5 Belgische pioniersbedrijven te worden die hen als adviseur bijstaan bij het ontwikkelen van digitale instrumenten voor alle andere Belgische bedrijven inzake BeBiodiversiteit.

Chantal Voets als trotse mede-eigenaar van #BeBiodiversity pioniersbedrijf Amanprana.

Wat is biodiversiteit?

De eerste VN Biodiversiteitsconventie van Rio De Janeiro (1992) omschrijft biodiversiteit als volgt:

“Biologische diversiteit is het begrip dat gegeven wordt aan de diversiteit van het leven op Aarde en de natuurlijke patronen die het vormt. (…) Biodiversiteit omvat ook de genetische verschillen tussen elke soort. (…) En nog een ander aspect van biodiversiteit is de diversiteit van ecosystemen.”

En daar wringt het schoentje vandaag: de toenemende impact van menselijke activiteiten heeft geleid tot een dramatische afname van biodiversiteit. Soorten verdwijnen vandaag meer dan duizend keer sneller dan de afgelopen (miljoenen) jaren.

Beschermer van biodiversiteit.

Een bedrijf kan zich op vele manieren beschermend gedragen. Volgens de Belgische overheid, initiatiefnemer van #BeBiodiversiteit, kan een bedrijf verschillende acties ondernemen voor het behoud van de biodiversiteit. Zij ziet verschillende mogelijkheden binnen deze vier gebieden:

  1. Bedrijfsterreinen
    Als bedrijf met een bedrijventerrein kan je een tuin aanleggen met aandacht voor lokale planten en bloemen.
  2. Infrastructuur
    Denk hierbij aan het aanleggen van groendaken op bedrijfsgebouwen.
  3. Processen
    Alle processen binnen bedrijven die het functioneren van ecosysteemdiensten onderhouden, bv. waterkringloop, klimaatregulatie,…
  4. Aankooppolitiek
    Bv. aankoop van grondstoffen van leveranciers die aandacht hebben voor biodiversiteit of behoud van ecosystemen,…).
    Dit is het gebied waar Amanprana zich als een vis in het water voelt. Ontdek de 11 stappen die wij als Amanprana nemen om zo ecologisch, duurzaam en ethisch mogelijk te werken.

Amanprana zet zich in voor biodiversiteit. Natuurlijk!

Bekijk onze bedrijfsfilm en lees meer over BeBiodiversiteit als prioriteit bij ecologisch, duurzaam en ethisch ondernemen.

Amanprana zet zich in voor biodiversiteit.

Het is heel goed mogelijk om de biodiversiteit te beschermen door een deel van je gedrag aan te passen op het gebied van voeding, vervoer, huisvesting, reizen, keuze van communicatiemiddelen en de aankoop van kleding. Een helpende hand nodig om actie te ondernemen? De site #Bebiodiversity staat vol met tips, goede ideeën en acties, allemaal even makkelijk uit te voeren. Zeker een kijkje gaan nemen!

GEWOON DOEN!

print