Site pictogram Amanprana blog

12 natuurlijke anti-griep tips

gezellig op de witte bank met en kop thee en een grijs met witte kat in een mandje

Veel mensen zijn geveld door de griep of lopen rond met een verkoudheid. Overal om me heen hoor ik mensen niezen en snotteren. Op het einde van de winter heeft ons immuunsysteem het hard te verduren. Dat merk je.

Waarom krijgen we een verstopte neus?
Doordat je lichaam meer slijm aanmaakt. Waarom maakt je lichaam meer slijm aan?

Ons lichaam probeert een bacterie, virus of allergeen uit het lichaam te krijgen.

Natuurlijk geweldig dat ons lichaam zo werkt, maar daar zit je dan met je met je verstopte neus, je rillend lichaam, en je energie die onder 0 staat.
Tijd dus voor wat extra aandacht voor je weerstand.

Wat kan je doen om op een natuurlijke manier je griepongemakken te verzachten terwijl je je lichaam helpt om die bacterie of virus uit je lichaam te krijgen?

Tip 1. Vééél drinken! Volgens Ayurveda om het kwartier een paar warme slokjes drinken om je lichaam zoveel mogelijk te hydrateren.

Tip 2. Drink warme thee met verse gember, kurkuma, honing, citroen.
Gember wordt al van oudsher gebruikt in het Verre Oosten bij verkoudheid: het verlicht een zere keel en vermindert vervelende neusverstopping. Gember is ontstekingsremmend en verlicht pijn.
Citroen bevat vitamine C en heeft antibacteriële eigenschappen.
Honing – Rauwe bio honing beschermt ook tegen ongewenste bacteriën en is sterk antibacterieel en verzacht de keel.
Kurkuma is één van de meest effectieve natuurlijke ontstekingswerende kruiden, en ook wat verkoudheid en griep betreft, is dit het beste wat je in je lijf kunt stoppen. Kurkuma is behalve antiseptisch (net als kaneel en honing trouwens) ook nog antiviraal, en dit laatste is natuurlijk een pré om griep buiten de deur te houden. Kurkuma doet wonderen voor het immuunsysteem, de lever en de gezondheid in het algemeen.

Ik gebruik de Curcumax Botanico kruiden in dit receptje (makkelijk 3 in 1 kurkuma, peper en sumak). De sumak bes bevat veel meer vitamine C en antioxidanten dan een citroen.

Tip 3. Hou je warm, rust lekker uit en ontspan je in de zetel onder een gezellig wollen dekentje.

Tip 4. Verlucht elke dag je kamer en je huis zeer grondig. Hoe ellendig je je ook voelt, maak een wandelingetje in de frisse buitenlucht. Je zult ervan versteld staan hoe dit je opkrikt!

Tip 5. Tijm en salie zijn in deze tijd je bondgenoten. Drink regelmatig ook een tijmthee met honing en een druppeltje salie essentiële olie erbij.
Tijm De antiseptische eigenschappen van tijm zijn al sinds de Oudheid bekend. Het woord ’tijm’ betekent ontsmetting en is in hoge concentraties een echt antibioticum. Ik laat mijn tijmthee dan ook héél lang trekken. Anderzijds is het stofje thymol dat je in tijm terugvindt,  goed voor de luchtwegen, meer bepaald tegen hoesten
Salie werkt samentrekkend en ontstekingsremmend. Ketonen en looistoffen in salie werken herstellend voor ontstekingen op slijmvliezen in mond, neus, keel en darmen. Daarnaast werkt salie antiseptisch; het remt infecties door bacteriën of virussen

Tip 6. Maak een bouillon met antibacteriële, antivirale, ontstekingsremmende eigenschappen. Het recept vind je hieronder*

Tip 7. Kan je ’s nachts moeilijk ademen en slapen? Spoel je neus met een zoutoplossing of met zeewater voor het slapen gaan. Leg een extra kussen onder je hoofd zodat je iets hoger ligt.

Tip 8. Echinacea is een populair en eeuwenoud kruidenmiddel tegen griep en verkoudheid en ondersteunt de werking van het immuunsysteem.

Tip 9. Propolis is een natuurlijk antibioticum voor de bij. Propolis beschermt het bijenvolk tegen verschillende virussen, schimmels en bacteriën.
Propolis kan je beschouwen als een plantaardig antibioticum: het verhoogt de natuurlijke weerstand van het lichaam, is antioxiderend en immuno-stimulerend.

Tip 10. 3 eetlepels Immuno Botanico kruiden per dag (kan je in een bouillon doen, een soepje of in een yoghurtje, bij je groenten …)
De Immuno mix bestaat uit citroentijm, tijm, salie, astralagus, sumak, zwarte peper, kruidnagel, kaneel, echinacea, tulsi, kardemom, rozemarijn, ashwaganda, lavendel, een zeewiermengeling en fleur de sel.Dit zijn allemaal kruiden die je weerstand verhogen en de strijd aangaan met je verkoudheid en griep. Heel makkelijk – een alles in 1 anti-snotter Botanico mix.

Tip 11. Een verstopte neus? dan brengt kruidenbalsem letterlijk en figuurlijk verlichting. Geen chemicaliën met RUDOLF! maar wel een natuurlijke remedie, zeker voor het slapengaan. Een pinktipje krachtige kruidenbalsem op je bovenlip of onder je neus volstaat.

Tip 12. verdamp essentiële olie in je huis, liefst in je nabije omgeving om beter te kunnen ademen en te ontsmetten – ik ben wel fan van LaDrôme Etherische Olie synergie ‘Ademhaling’

Alvast veel beterschap!

*Receptje voor bouillon met antibacteriële, antivirale, ontstekingsremmende eigenschappen.

Ingrediënten

Of nog makkelijker, vervang de kruiden door 3 eetlepels Immuno Botanico-mix.

Bereidingswijze

Vul een pannetje met water. Zet dit op vuur en vul de pan met de gember, knoflook, groenten en de kruiden. Breng dit alles aan de kook en laat nog een 2-tal minuten doorkoken.Laat de bouillon een beetje afkoelen en voilà! Drink dit enkele keren per dag.

Wat doen de anti-griepingrediënten?

print