Site pictogram Amanprana blog

De basics van ecologische schoonmaakmiddelen + 5 recepten om je eigen ecologisch schoonmaakmiddel te maken

Heb jij ook de schoonmaakkriebels? De lente vraagt om een fris huis. Wat dacht je om een zero waste cleaning dit jaar? Ik las dat het deze week Green Office week (deze week moedigt werknemers aan kleine veranderingen in werkgewoonten aan te brengen om het milieu positief te beïnvloeden) is, een mooi aangrijpen om het over ecologisch schoonmaken te hebben. Een tijdje geleden liet ik, samen met Martine Prenen, al zien hoe je ecologische wasbommen maakt voor bijvoorbeeld in je vaatwasser. In dit artikel geef ik meer tips.

”The objective of cleaning is not just to clean, but to feel happiness living within that environment.” Marie Kondo, Japanse schrijfster en opruimguru

Goodbye chemische brol! Heb je een idee met hoeveel chemicaliën je in aanraking komt? Voor werkelijk ieder schoonmaakklusje hebben we een speciaal product in huis: afwasmiddel, wc reiniger, anti-kalk, allesreiniger, luchtverfrisser, vlekkenverwijderaar, etc. Reclamespotjes doen ons geloven dat ons leven gemakkelijker wordt door al deze felgekleurde, blitse wegwerp plasticflessen die oh-zo-schadelijk zijn voor jezelf en onze planeet (kijk zeker eens de film Plastic Planet).

Back to basics! Met een paar ingrediënten poets je heel je huis! Dan laat je vast snel zo veel mogelijk die agressieve chemische troep met chloor, ammoniak, synthetische parfums en kleurstoffen etc. links liggen…toch? We gaan voor biologisch afbreekbaar, natuurlijk, ecologisch, duurzaam! Het schoonmaakmiddel dient door bacteriën te kunnen worden ‘opgegeten’ en dus te ‘verdwijnen’ als hij in het milieu terechtkomt.

Ecologische schoonmaakmiddelen: welke ingrediënten haal ik het beste in huis?

We beginnen bij het begin: de ingrediënten die je eigenlijk niet kunt missen wanneer je zelf ecologische schoonmaakproducten gaat maken.

Bakingsoda/natriumbicarbonaat/zuiveringszout

Bakingsoda ontsmet, ontvet en neemt rare geurtjes weg. Mooie bijkomstigheid is dat bakingsoda, wat je in poedervorm koopt, ook licht schurend is. Klusjes voor bakingsoda: gemixt met wat water een ideale vervanger van traditionele allesreiniger. Een goed schuurmiddel en ideaal voor het schoonmaken van voegen.

Witte natuurazijn

Witte natuurazijn werkt goed bij vet en verwijdert zeepresten en vuil. Azijn is zuur dus schimmels en meeldauw zullen snel weg zijn. Klusjes voor azijn: groene aanslag van tegels verwijderen, ramen zemen, ontkalken van het toilet, ontkalken waterkoker, schoonmaken van de badkamer.

Etherische olie

Ok…deze zijn niet heel erg goedkoop in aanschaf en niet direct noodzakelijk maar het is wel zo dat etherische olie zorgt voor een heerlijk fris luchtje in je woning. Dit luchtje hoort nou eenmaal ook bij het schoonmaken van een huis. Bijkomend voordeel: de juiste olie zorgt er voor dat je schoonmaakmiddel wordt versterkt. Kies bijvoorbeeld voor een etherische olie van citroen, tea tree, rozemarijn, eucalyptus, lavendel, tea tree en grapefruit.

Kokosolie

Kokosolie is een veelzijdig vet die je niet alleen kunt gebruiken in de badkamer of keuken maar door heel je huis! Klusjes voor kokosolie: gebruik het om je hout mee op te boenen (van kastjes tot parket) of om leder te poetsen (zowel schoenen als bank).

Een natuurlijke zeep

Kies voor een natuurlijke, gifvrije zeep, zoals Marseille zeep of groene zeep. De zeep werkt ontvettend. Mocht je niet van de geur houden dan kun je er altijd wat extra etherische olie bij toevoegen. Klusjes voor natuurlijke zeep: vloer dweilen en hardnekkige vlekken uit een stof halen. Verder is zeep een goede allesreiniger.

Recepten voor DIY schoonmaakmiddelen

Recent heb ik een erg leuke workshop gevolgd (bij Anne Drake van Ecologie op hoge hakken) om je eigen ecologische schoonmaakmiddelen te maken, op een zeer eenvoudige wijze en bovendien vééél goedkoper! Hier wat receptjes die je kunt gebruiken voor je eigen natuurlijke schoonmaakmiddelen.

Recept natuurlijk schuurmiddel

200 g bicarbonaat
90 ml afwasmiddel (ecologisch)
2 tl glycerine
20 druppels etherische olie van citroen

Meng alles in een kom met een lepel en schep dit in een glazen potje. De bicarbonaat zorgt voor het schurend effect. Ruikt heerlijk en werkt super!

Recept natuurlijk huisparfum

85 ml gedemineraliseerd water
15 ml wodka (minimum 40% alcohol)
Etherische olie naar keuze (voor een heerlijke frisse citrusgeur: 10 druppels zoete sinaasappel, 8 druppels munt, 1 druppel rozemarijn)

Gebruik in plaats van elektrische parfums (merken als Ambi Pur en Airwick en ook elektrische muggenverjagers en sprays gebruiken vooral synthetische parfums, niets natuurlijks en al helemaal niet heilzaams aan) voor in huis etherische olie in een verstuiver. Voeg alle ingrediënten in een verstuiver samen en schud goed, je spray is klaar voor gebruik! Je kan oneindig lekkere geurtjes samenstellen naar je eigen smaak.

Recept voor citroenazijn

100 ml azijn
Schillen van 2 citroenen

Azijn is een goed schoonmaakmiddel maar ruikt helaas niet zo lekker. Wil je dit oplossen? Dan kun je natuurlijk een hoop etherische olie toevoegen maar je kunt ook een infusie maken met citroenschillen. Gooi ze niet meer weg maar bewaar ze in de witte azijn!

Boen de vrucht eerst goed schoon onder de kraan, schil en doe deze in de inmaakpot. Giet er azijn in tot de schillen onder staan. Zet de pot vervolgens een week of twee weg en schud deze af en toe. Hierna kun je de schillen eruit zeven en de citroenazijn gebruiken.

Je eigen powerzeep maken

40 gram groene zeep/Marseille zeep
2,5l water
3 el soda
15 druppels etherische olie

Laat het water koken en voeg vervolgens de zeep toe. Roer tot deze opgelost is en laat zo’n 5 minuten koken. Voeg er nog 3 eetlepels soda aan toe en laat afkoelen. Laat dit een nachtje staan en giet de mix de volgende dag in een bakje of flesje. Los er wat van op in je emmer om een sopje van te maken of gebruik deze puur wanneer het vuil hardnekkig is.

Allesreiniger in de plantenspuit

5 ml witte natuurazijn
400 ml gekookt (of gedestilleerd) water, afgekoeld
30 druppels etherische olie (naar keuze)

Voeg alle ingrediënten samen in een plantenspuit en schud goed. Voor alle dagelijkse klusjes te gebruiken!

Heb je zelf nog een goed recept voor een ecologisch schoonmaakproduct? Laat deze achter in een reactie hieronder

print
Summary
Article Name
De basics van ecologische schoonmaakmiddelen + 5 recepten om ecologisch schoonmaakmiddel te maken
Description
Geld besparen én goed bezig zijn voor je gezondheid én het milieu? Maak zelf je ecologische schoonmaakmiddelen: met bakingsoda, etherische olie, azijn...
Author
Publisher Name
Amanprana