Site pictogram Amanprana blog

Bijen, meer dan alleen honing …

BIJzonder: De week van de bij van 27 mei tot 3 juni 2018.
Het gaat niet goed met onze bijen. Ze sterven langzaam uit. Hierdoor dreigt heel onze voedselketen in elkaar te storten. Dat lees je goed: zonder bijen geen voedselketen …

Bijtjes liggen me nauw aan het hart en zijn super belangrijk. Wil je de natuur helpen en wil je de bijtjes een betere toekomst bieden?

‘Als de bijen uitsterven, zal vier jaar later ook de mens uitsterven.’ – Albert Einstein

Zelf, hebben we bij Amanprana in augustus 2014 onze eerste bijenkast geplaatst – hebben ondertussen een lange weg afgelegd met onze bijtjes en deze maand bruist het van leven in de kast. De bedrijvigheid en het gezoem, gaf ons zoveeeel energie! De ijverige bijen, maken je blij!

Vorig jaar hadden onze bijtjes het moeilijk om te overleven, maar ze hebben volgehouden en kijk wat een bedrijvigheid nu! We oogsten de honing niet, want dit is hun voeding om de winter te overleven. En kijk: onze imker heeft deze maand zelfs een tweede kast bijgezet, omdat hij denkt dat er een deel gaat zwermen. Spannend!

Amanprana’s kruidentuin

Rond onze kantoren hebben we een heus pop-up restaurant voor onze bijen en dit door de ijverige groene vingers van één van onze medewerkers, Peter. Hij heeft allerlei bloemen, planten en kruiden aangeplant.

Je hoeft echt geen grote tuin te hebben om de bijen te helpen – met een klein border, potten of een zelfgemaakt plantenrek van een pallet,  kom je al een heel eind! Op deze manier help je de uitstervende werkers overleven. Ze houden van allerlei soorten bloemen, en die zie je ook op kruiden zoals bieslook, rozemarijn, oregano, lavendel, … Ook maak je de bijen erg blij met klimplanten, fruitboompjes en vaste planten. Ze kunnen écht alle hulp gebruiken! Dus maak je omgeving groener en bloemrijker… je krijgt er zoveel voor terug.  Amanprana is ook partner van #Bebiodiversity, daar vertel ik jullie graag wat meer over in een volgend blogartikel.

Bezoekje Amanprana aan Chocolate line

Topchocolatier, globetrotter en ook imker Dominique Persoone engageert zich reeds meerdere jaren voor de bijtjes en is dit jaar ook weer van de partij, naar aanleiding van het mooie initiatief van het Departement leefmilieu, natuur en energie.

Dominique is peter van dit project en ik zou dit artikel graag afsluiten met zijn woorden:“Let’s make it a sweeter world.  Save the bee.”

print