Site pictogram Amanprana blog

Inspiratie: top 10 kookboeken met vegetarische recepten

Kookboeken van Chantal Voets, Donna Hay

Ik hou van kookboeken… dit is misschien wel héél zacht uitgedrukt. Kookboekverslaving is misschien een beter woord. Ik verslind ze gulzig en kan er echt niets aan doen. Een kookboek voelen, eraan ruiken, de prachtige foto’s bekijken… Het geeft me een kick, misschien nog wel meer dan het koken en proeven van de gerechten zelf. Ja, ik beken! Mijn bibliotheek aan kookboeken is dan ook zééér uitgebreid.

Wie mijn verzameling ziet, stelt nogal eens de vraag ”Wat is je lievelingskookboek?”. Geen gemakkelijk antwoord als je zoveel uiteenlopende boeken en auteurs in je kast heb staan. Als ik zelf mijn eet- en leefstijl zou moeten omschrijven, dan zou love & respect voor mezelf en de planeet, naar de natuur en voedsel hier het meeste bij passen. Ik kies voor duurzame, eerlijke en biologische geproduceerde producten. Bij mij staat kwaliteit boven kwantiteit en prijs.

Ik ben niet altijd zo bewust geweest. De grote ommekeer was eind jaren ‘90. In deze periode ontdekte ik waarom ik beter voor “bio” en voor “veggie” zou kiezen. Dit is ook de periode waarin ik kooklessen gaf en op zoek was naar inspiratie. Mijn eerste vegetarische kookboek is van Linda McCartney en zo belanden we dan meteen in mijn historische top 10 kookboeken…

Top 10 kookboeken met vegetarische recepten

  1. Linda McCartney’s beste vegetarische gerechten – Linda McCartney

    Linda McCartney, de inmiddels overleden ex-vrouw van Beatle Paul McCartney, liet velen kennis maken met vegetarisch eten. Zij was het die met haar kookboeken en eigen bedrijf in ingevroren maaltijden in de 90’s het vleesloos dieet razend populair maakte. Veel gerechten in dit boek zijn erg creatief, zoals de stoofpot van banaan en yam. Ze gebruikt ingrediënten die af en toe goed zoeken zijn (internationale keuken), dat maakt de gerechten des te bijzonder.

  2. World Food Café – Chris & Carolyn Caldicott

Chris en Carolyn Caldicott runnen het World Food Café in Covent Garden in London. Eén van mijn lievelingspleintjes en stadsgedeeltel van deze Metropolitan.

Ik had meteen een klik met deze avonturiers. Zelf hebben Bart en ik de halve wereld rondgereisd, steeds met een ongelooflijke honger naar nieuwe ingrediënten en recepten. Ik ben fan van de wereldkeuken!

  1. Donna Hay

Al haar boeken vind ik prachtig! Zij is dé grote inspiratie geweest om zelf een Amanprana kookboek uit te geven. Mooie foto’s, een zalige sfeer, in al zijn eenvoud is elk recept lekker en verrassend. Ook al zijn haar recepten niet vegetarisch, ze kookt al jaaaren met superveel groenten. Top!

  1. Vegetarische gerechten – Madhur Jaffrey

Na onze reis in India, was ik compleet addicted to Indiaas eten. Zoo lekker! Daar mag je me ’s nachts altijd voor wakker maken (Indisch en ook Lebanees 😉 )

Madhur is een Indische vrouw, getrouwd met een Amerikaan en heeft jarenlang een kookprogramma op de BBC gehad. Zoals ze zelf zo mooi verwoordt: Op mijn reizen over heel de wereld zie ik dat de grenzen tussen allerlei keukens aan het vervagen zijn.

Niets is minder waar!  Dit is een boek dat niet alleen vegetariërs aanspreekt, maar ook echte carnivoren, zoals ze zelf pleit.

  1. Crazy sexy diet – Kris Carr

Kris Carr is een één van de best verkochte New York Times auteurs en een wellness-activiste. Ze begon haar carrière als danseres, actrice en fotografe. Ze maakte een plotse ommezwaai in haar carrière toen bij haar in 2003 een zeldzame vorm van kanker wordt vastgesteld.

“I’ve been living with cancer for over a decade, and it has taught me so much about taking care of myself and living my life to the fullest.”

Desondanks alles toont zij op een zeer luchtige en grappige manier dat voeding je medicijn is. En maakt ze er een “sexy diet” van! Ontzettend inspirerend.

  1. Plenty – Yotam Ottolenghi

Deze Israëlische-Britse kok en auteur van kookboeken, kookt helemaal volgens mijn smaak. Oosterse invloeden, veel groenten (ook al is hij zelf geen vegetariër) en vooral veeeel kruiden. Heerlijk gewoon. Als ik zijn recepten lees, ruik ik al die verse kruiden en komt het water me in de mond…

  1. Sap gezond – Cherie Calbom en Maureen Keane

Naar aanleiding van de boeken van Patrick Geryl over het fruitdieet, was dit één van onze eerste sapboeken – complete sapkuren en bijbehorende recepten.

  1. Vliegensvlug vegetarisch – Nadine Abensur

In een half uurtje een vegetarische maaltijd op tafel… in een periode van rush rush, zag ik deze titel wel zitten, begin jaren 2000. Tot op heden, neem ik dit boek nog wel eens vast. Haar insteek werkt ook wel. Makkelijke wereldrecepten staan in een mum van tijd op tafel. Daarom blijft dit boek een keeper.

  1. Ayurveda kookboek – Lies Ameeuw

Ayurveda is een eeuwenoude filosofie die richtlijnen geeft over hoe de mens het best in het leven staat, niet alleen fysiek, maar ook mentaal, sociaal en spiritueel. Voeding speelt hierin een belangrijke rol. Volgens de leer is voedsel een manier om lichaam en geest in evenwicht te brengen. In dit boek vind je makkelijke recepten, ideaal voor wie bewust wil eten!

  1. Graanmarkt 13 – Seppe Nobels

Je hoeft het niet altijd ver te zoeken. In onze eigen stad, Antwerpen, heeft één van mijn lievelingschefs, Seppe Nobels, een groenterestaurant. Ik ben grote fan van zijn recepten en idealen. En vice versa. Seppe werkt met dagverse seizoensgroenten. Hij is één van de éérste Belgische chefs die aan urban farming doet. Onlangs heeft hij zijn tweede kookboek uitgegeven.

Meer inspiratie? Boekenkast vol met kookboeken

Uiteraard heb ik ook alle bekende hedendaagse chefs op het schap staan: Jeroen Meus, Martine Prenen, Pascale Naessens, Amber Albarda, Rineke Dijkinga, Sergio Herman, Dominique Persoone, Sofie Dumont, Miki Duerinck… Daarbovenop nog heel wat wetenschappelijke kookboeken over kruiden, kokosolie, suikers… En dan spreek ik nog niet over alle boeken over koekjes, taarten en chocolade van onze dochter Maxime, die fan is van al dat lekkers. Teveel auteurs om op te noemen!

Zoals deze boeken mij geïnspireerd hebben, hoop ik dat mijn boek Eet goed, dat doet je goed ook jullie heeft geïnspireerd! Laat voeding je medicijn zijn – Hippocrates had het helemaal bij het recht eind…

print
Summary
Article Name
Inspiratie: top 10 kookboeken met vegetarische recepten
Description
Inspiratie nodig voor vegetarische recepten? In dit blogartikel deelt Chantal Voets haar top 10 beste vegetarische kookboeken met de lekkerste recepten/
Author
Publisher Name
Amanprana