Ken jij deze zeegroenten al? Een introductie + een heerlijk recept
Amanprana
Bij jou behoren zeegroenten misschien ook niet tot je alledaagse boodschappen? Niet erg, er zijn zelfs foodies die deze hele hoek overslaan. Spijtig, het eten van de toekomst is toch echt zeewier. We moeten nou eenmaal wat ‘veganizen’. In dit artikel daarom een introductie tot de meest gekende zeegroenten én een een toegankelijk recept om er direct mee aan de slag te gaan!
In het verre oosten eten ze dagelijks zeewier, vooral de Japanners kunnen er wat van. Hier in het Westen beginnen we ondertussen toch ook al steeds meer te weten te komen over zeewier. De verschillende soorten zorgen er voor dat we eindeloos kunnen variëren. De zee biedt zo veel veelzijdigheid.
De zeewieren die op ons bord heerlijk zijn!
Zeesla/Zeelatuw
De Zeesla lijkt wat op zuring maar heeft een licht nootachtige smaak. Lekker met groene asperges en kropsla.
Zeespaghetti
Afkomstig uit Bretagne. Met zijn zachte smaak de ideale ‘instapper’ wanneer je nog niet echt ervaring hebt met zeewier. Deze lijkt ook echt op spaghetti omdat hij uit slierten bestaat. De smaak doet wat aan kokkels denken. Mooi is dat je de spaghetti zowel rauw als gekookt kan eten.
Hiziki
Hiziki is elegant, het heeft een diepzwarte kleur en lijkt op spaghetti. Vooral de kleur springt in het oog wat hem erg mooi maakt op je bord. Hiziki heeft een redelijk sterke, nootachtige smaak die goed gecombineerd kan worden met wortel, daikon en shii-take. Let op: wanneer je kookt zet hij tot ongeveer 5x uit.
Wakame
Een mooie donkergroene kleur en een delicate smaak. Dit maakt Wakame een goede keuze in soepen en salades. Je kunt Wakame rauw eten maar ook 10 minuutjes laten weken in koud water. Dit zaewier smaakt wat naar oesters
Nori
Nori kennen de meeste mensen van de sushivellen. Het heeft een zoete, licht olijfachtige smaak die ook wat lijkt op gerookte thee. Van alle zeewieren heeft nori het hoogste eiwitgehalte (41,4g per 100g). Van Nori kun je heerlijke zeewier-chips maken! Snij de vellen in stukjes, besmeer met wat olijfolie, bestrooi met peper en doe ze 170 graden 25 minuten op het rooster in de oven. Even laten afkoelen en je hebt knapperige zeewierchips!
Zeekraal
Zeekraal is vooral zilt en lijkt van smaak wel wat op spinazie of groene asperge. Perfect bij salade en vis. De beste zeekraal is donkergroen. Kort blancheren of (roer)bakken en je hebt een heerlijkheid op tafel. Ook lekker als snack trouwens!
Kombu
Kombu is een bruinwier dat behoorlijk lang kan worden, zo’n 2 tot 5 meter lang. In Japan en China wordt het gebruikt as groente, zowel op zichzelf als verwerkt in allerlei gerechten. Wij kennen het vooral als een basisingrediënt voor dashi, een Japanse bouillon.
Dulse
Een alg uit de familie van de roodalgen. Dulse vooral bekend als een snackvoedsel. in IJsland eten ze het op brood met wat boter. Voeg het toe aan je sandwich, je salade of verwerkt het als ingrediënt voor je eigen gebakken brood of pizzadeeg.
Spirulina en chlorella
Chlorella is een zoetwateralg en spirulina een zoutwateralg. Beiden zijn microalgen, eigenlijk vissenvoer, maar ook voor ons interessant. In Japan zijn de beiden al jaren geliefd voor consumptie. Je ziet ze ook hier tegenwoordig steeds vaker verschijnen. Deze algen zijn enorm populair in pilvorm als supplement of in poeder voor bijvoorbeeld in je smoothie. Kun je niet kiezen? Spirulina is wat betreft smaak wat milder dan Chlorella.
Amanprana 4-Algae Botanico-mix
Wil je het jezelf makkelijk maken en niet moeten nadenken over het gebruik van zeewier? Amanprana heeft een heerlijke zeewiermix: de 4-Algae Botanico-mix. Dit is een biologische mix van vier zeewieren (nori, zeesla, kombu, dulse) en fleur de sel. Het zout-zilte van de culinaire kruidenmix past goed bij heel veel gerechten. Wat dacht je van de 4-Algae op je salade, je eitje, in een pastasaus, over de aardappeltjes, groenten en rijst?
2 eetlepels rode quinoa
¼ komkommer
¼ paprika
½ avocado
enkele blaadjes jonge spinazie
1 tortillavel (wrap)
enkele ringetjes rode
fijngesneden ui
luzernekiemen
sap van een stukje gember
ORAC Botanico-mix spicy
1 vel nori
Bereiding
Kook de quinoa 1 op 3. Dat wil zeggen: neem voor 1 klein kopje quinoa 2 kleine kopjes water. Spoel de quinoa eerst altijd grondig af in een zeef onder stromend water. Als je dat niet doet, wordt hij een beetje bitter bij het koken. Breng aan de kook (10 à 15 minuten), haal van het vuur en laat nog even wellen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 160°C. Snijd de komkommer en paprika in julienne. Halveer de avocado, haal de pit eruit, maak een paar sneden in het vruchtvlees en lepel het vruchtvlees eruit. Was de spinazie en zwier hem droog. Verwarm het tortilla vel even in de oven. Leg de wrap open en bestrooi de helft ervan met de groenten, ui, luzerne en quinoa. Rasp de gember fijn en knijp uit. Vang het gembersap op in een klein kommetje, doe er een beetje water bij en breng op smaak met de ORAC Botanico-mix. Giet het mengsel over de groenten.
Rol de wrap op en draai het norivel er rond. Doop je vingers in een beetje water en wrijf het water over de uiteinden van het zeewier. Zo kun je het norivel dichtkleven rond de wrap.