Site pictogram Amanprana blog

Walnootolie: de veelzijdige underdog

Al gehoord van walnootolie? ‘A walnut a day keeps the doctor away’. Iedere dag een handje walnoten eten is misschien wat lastig. Gelukkig kunnen we ook gebruik maken van walnootolie. Eigenlijk weten we nog niet zo veel over walnootolie. Het is zeker nog niet zo populair als bijvoorbeeld olijfolie. Je kunt het ook niet in iedere supermarkt zomaar kopen. Zeker niet als je een walnootolie van goede kwaliteit wilt. Daarom hier wat uitleg.

Wat is walnootolie?

De smaak van walnootolie is zacht en delicaat met een uitgesproken notensmaak. Walnootolie wordt gemaakt door het persen van gedroogde walnoten. Wanneer de olie koud wordt geperst blijven de smaken én de voedingswaarden behouden. Bij een koude persing is de opbrengst lager maar staan kwaliteit en zachtheid voorop. Bij koud persen levert 5 á 6 kilo walnoten zo’n 1 liter olie op. Dit proces duurt zo’n 30 á 45 minuten. Een olie van goede kwaliteit is dan ook best kostbaar.

Walnootolie gebruiken in je gerechten

Walnootolie is het lekkerst wanneer deze in koude gerechten wordt gebruikt. Dan blijft zijn smaak optimaal. Bij verhitting verliest hij deze en wordt hij bitter.

Gebruik de walnootolie vooral in pure gerechten, zodat het een echte toevoeging wordt. Denk bijvoorbeeld aan een simpele pasta met basilicum en pijnboompitjes, een komkommersalade en zelfs in wat yoghurt met fruit. De ideale toevoeging in je keuken.

In ons receptengedeelte op de website staan heerlijke recepten met walnootolie. Probeer eens deze heerlijke rauwe erwtensoep (zie afbeelding).

Walnootolie als lichaamsverzorging

Walnootolie kun je ook op je huid gebruiken. Doordat het een ‘drogende’ olie is wordt deze snel opgenomen door je huid en laat deze geen laagje achter. Dat laagje is bij sommige oliën wel aanwezig, en schrikt voor velen af om olie te gebruiken als verzorgingsproduct. Walnootolie kun je ook op je haar  of als massageolie gebruiken.

Gebruik hem puur of meng deze met andere oliën. Wat fijn is, is dat het een goede drager is van etherische olie. Voeg bijvoorbeeld etherische olie van citronella toe, voor die zwoele zomeravonden.

De Amanprana walnootolie

Onze extra vierge walnootolie (klik hier) is afkomstig van Franck Monsallier uit de Périgord. In zijn boomgaard zijn vier verschillende variëteiten aan walnoten te vinden. Juist door die mix heeft onze Périgord olie zijn delicate en pure smaak verkregen. De noten worden geplet door een authentieke granietmolen en geperst door een door Franck Monsallier zelf ontworpen pers. Genieten!

Meer lezen/bronnen:
http://drc.bmj.com/content/3/1/e000115.full
http://www.prnewswire.com

Walnootolie is een heerlijke en makkelijk te gebruiken olie. Ik mix walnootolie met balsamico-azijn tot een lekkere vinaigrette voor salades. Smaakt ook culinair over pasta met Grana Padano. Mijn favoriet is een kaasschotel met stokbrood besprenkeld met walnootolie van Amanprana. Frank Monsallier, producent van extra vierge walnootolie, Bordas, Perigord, Frankrijk

print