Site pictogram Amanprana blog

Kombucha: de frisse zomerdrank + recept voor een matcha-Kombucha

Heerlijk kombucha recept, gefermenteerde thee

Hier op kantoor maakt collega Indra, onze IT-specialist, op regelmatige basis waterkefir klaar. Lekker en heerlijk fris in de zomermaanden. Zijn grote zus is de Kombucha. Hoewel dit drankje al vele eeuwen bestaat raakt deze nu pas wat meer bekend bij het grote publiek. Met de zomer in ons bol daarom hier wat meer over Kombucha; een heerlijke, gefermenteerde, frisse drank.

Wat is kombucha?

Kombucha cultuur/ Kombuchazwam

Kombucha is een zure (pH van ongeveer 2,8), gefermenteerde drank die wordt gemaakt met zwarte of groene thee, suiker en een een levende cultuur: de Kombuchazwam. Deze zorgt voor een symbiose tussen bacteriën en gisten.

Oorsprong van Kombucha

De Kombuchatheezwam is een oud huismiddeltje en wordt al generaties lang gebruikt. Hoewel niet helemaal duidelijk is waar de drank vandaan komt weten we wel dat de oorsprong in het verre oosten ligt: van China (waar een zwam Kombucha een veelgebruikte huwelijksgift zou zijn geweest van grootmoeder aan kleindochter), Korea, Japan. Via Rusland en Polen is Kombucha in Europa belandt.

Wat zit er in Kombucha?

Kombucha is een veelzijdig drankje en bevat onder andere organische zuren, gluconzuur, glucuronzuur, azijnzuur, rechtsdraaiend melkzuur, natuurlijke antibiotische stoffen (zoals usninezuur) en vitaminen. Omdat er in de Kombucha suiker zit zal er bij de fermentatie een beetje alcohol ontstaan (hooguit 1%). Daarnaast zit er ook een klein beetje cafeïne in van de gebruikte thee.

Recept voor een matcha-Kombucha

Kombucha is een frisse drink, fris van smaak, lichtjes zurig en heerlijk koud te drinken. Dagelijks 1 glas is voldoende. Wanneer je echt wilt ontgiften kun je tot drie glazen gaan. Probeer dit zelf een beetje uit, het drankje kan een stimulerend effect op de darmen hebben.

Normaal gebruik je zwarte thee (of eventueel groene), wij hebben voor matcha gekozen. Deze matcha-Kombucha is lekker, heeft een licht pittige toets en valt prima te combineren met andere smaakmakers. Serveer je matcha-Kombucha bijvoorbeeld eens met een beetje vanille, een stukje gember of wat vlierbloesemsiroop.

Eén van de ingrediënten is suiker. De bacteriestammen in Kombucha zetten suikers om in zuren, vitamines B en C en enzymen. Zij hebben dit nodig als voeding. Er blijft echter wel wat suiker in de Kombucha zitten. Wij gebruiken kokosbloesemsuiker in dit recept (heerlijk met zijn lekkere karamelsmaak).

Benodigdheden

Zorg er voor dat de items die je gebruikt zo schoon mogelijk zijn.

Ingrediënten

Bereiding recept matcha-Kombucha

Kook 0,5 liter water en voeg de matcha hieraan toe. Klop goed met een chasen (matcha klopper van bamboe) om de matcha in het water op te lossen. Voeg vervolgens al roerend de suiker toe.

Giet het overige water al in de glazen pot en voeg hier het eerder gemaakte mengsel aan toe. Laat vervolgens afkoelen tot onder de 30°. Leg de Kombuchazwam erbij. Dek af met de gaasdoek en span deze met de elastiek om de hals van de glazen pot. Zet vervolgens op een rustige, warme (+/-21°C) en donkere plaats.

Na een gistingstijd van 10 tot 18 dagen kun je de Kombucha drinken. Je kunt proeven om in te schatten wanneer deze goed is.

De matcha-Kombucha proeft goed? Neem de zwam uit pot, giet de drank door een zeef en bewaar deze in glazen flessen (koel). Serveer met wat schijfjes citroen voor die extra frisse toets.

Met de zwam kun je direct weer een nieuwe lading Kombucha maken.


Meer weten over Kombucha? Er zijn al veel boeken over geschreven. Klik hier.

print
Summary
Recipe Name
Kombucha: de frisse zomerdrank + recept voor een matcha-Kombucha
Author Name
Published On