Wie tegenwoordig wat vrienden te eten vraagt kijkt vaak niet meer op dat er iemand bij is die bepaalde wensen heeft betreffende het eten en een dieet volgt. Maar wat houdt dit nu in? Wat zijn de meest bekende diëten en waar moeten we dan rekening mee houden?
Natuurlijk heeft iedereen zo zijn voorkeuren wat betreft voeding. Er zijn voedingsmiddelen die we echt niet lekker vinden of waar we allergisch voor zijn. Daarnaast heeft ieder ook nog een keuze om bewust bepaalde voedingsmiddelen te laten staan, omdat we ons hier beter bij voelen, het onze smaak niet is of omdat we een persoonlijke overtuiging hebben. Het kan dat we ons dan houden aan een dieet. Al dan niet strikt. Er zijn zo diverse termen ontstaan met betrekking tot een dieet. Ik licht een paar van de meest gehoorde hier graag toe. Misschien is het niet altijd voor iedereen duidelijk wat een dieet inhoudt en waar je eigenlijk rekening mee dient te houden wanneer iemand deze volgt. Weet jij bijvoorbeeld wat je een pescotariër kunt voorschotelen?
Eiwitrijk/proteïnedieet:
Bij een eiwitrijk dieet, ofwel een dieet waarbij veel proteïnen worden gegeten, let je er echt op dat het aantal eiwitten dat je binnen krijgt zo optimaal mogelijk is.
Flexitariër:
Een flexitariër is iemand die probeert zeker één dag van de week geen vlees of vis te eten. Ongeveer 80% van de mensen is wat dat betreft al flexitariër. Sommigen zonder het te beseffen, anderen kiezen hier bewust voor. Zij die dit bewust doen staan veelal open om eens vegetarisch te eten.
Glutenvrij dieet:
Naast zij die gluten niet goed kunnen verdragen of echt coeliakie (glutenallergie) hebben, zijn er ook mensen die liever geen gluten eten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaald soort granen en zit vooral in pasta, brood en koekjes. Het is dus slim te kijken of er geen tarwe in de producten zit en het etiket te bekijken. Vaak staat het allergeen dikgedrukt. Tegenwoordig zijn er gelukkig in bijna iedere supermarkt glutenvrije versies te vinden.
Klimatariër:
De klimatariër is een redelijk nieuwe trend. De klimatariër ontzegt zichzelf eigenlijk niets maar let vooral op de mate waarin een voedingsmiddel ons milieu, ofwel het klimaat, heeft belast. Hij probeert zijn co2 uitstoot zo klein mogelijk te houden. Vaak eet hij vrij lokaal omdat er dan minder getransporteerd wordt. Steeds meer mensen merken dat de voedingsindustrie een grote rol speelt in milieuvervuiling en opwarming van de aarde. De klimatariër eet vaak minder vlees, gooit geen restjes weg, eet veelal seizoensgebonden producten uit de streek en vermijdt bewerkt voedsel.
Koolhydraatarm dieet:
Bij een koolhydraatarm dieet is het doel om zo min mogelijk snelle koolhydraten binnen te krijgen, of deze in ieder geval te minimaliseren. Vermijdt koolhydraatrijke producten met snelle koolhydraten. Het aantal koolhydraten kun je vinden op het etiket van je voedingsmiddelen.
Lactosevrij dieet:
Ongeveer 75% van de mensen zou lactose (melksuiker) niet goed kunnen verteren. Zij die hier bewust mee omgaan zullen dus vaker of helemaal lactose laten staan. Lactose is een suikerproduct wat voornamelijk voorkomt in de melk van zoogdieren, dus ook in het veel gedronken koemelk. Bekijk het etiket van het zuivelproduct om te kijken of deze lactose bevat.
Paleo dieet:
Het Paleo dieet is een dieet welke eigenlijk afstamt van onze vroegere voorouders, de holbewoners. Het dieet bestaat uit natuurlijke voedingsmiddelen. Zij die het Paleo dieet volgen eten veelal vlees van wild, vis, groenten, wilde vruchten, eieren en noten. Er wordt vooral gekeken naar veel dierlijke eiwitten en vetten en weinig koolhydraten. Zij eten zo min mogelijk of helemaal geen graanproducten, peulvruchten, zuivelproducten, geraffineerde suiker en plantaardige oliën uit zaden.
Pegan dieet:
Bij het Pegan dieet wordt zowel het Paleo als het vegan dieet met elkaar gecombineerd. Het is een dieet waarbij gebruik wordt gemaakt van pure, onbewerkte plantaardige voeding. Het grootste gedeelte bestaat uit fruit en groenten maar ook magere dierlijke proteïnen, vetten, glutenvrije granen en geen zuivel, soja, suiker of peulvruchten.
Pescotariër:
Een pescotariër eet geen vlees maar wel vis. Zij worden ook wel pescotariër of semi-vegetariërs genoemd.
Pollotariër:
Een pollotariër eet wel gevogelte maar verder geen vlees of vis. Zij noemen zich ook soms vegetariër, maar de correcte term hiervoor is pollotariër.
Raw food dieet:
Dit is een dieet welke steeds populairder wordt. Wanneer je spreekt over raw food, dan is dat voedsel dat niet gebakken, gekookt of op een andere manier is verhit boven de 48 graden Celsius. Al het eten is puur plantaardig. Denk aan groenten, noten, fruit, zaden, gekiemde bonen, algen en zeewier. Sommigen die het raw food dieet volgen kiezen er ook voor om rauwe melkproducten en rauwe vis of vlees te eten.
Sojavrij eten:
Soja bevat geen lactose of koemelk en is 100% plantaardig. Soja wordt steeds populairder. Er is echter ook aan anti-soja beweging waaruit het sojavrij eten uit voortkomt. Soja wordt in Amerika veelal genetisch gemanipuleerd voor massaproductie, zij die sojavrij eten ondersteunen vaak de anti-beweging.
Vegan eten:
Iemand die veganist is eet alleen maar voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong. Zij kiezen bewust voor het welzijn van mens, dier en het milieu. Zij eten geen vlees, geen vis, geen zuivel, geen eieren, geen honing of andere producten van dierlijke oorsprong. Zij passen dit principe vaak ook op kleding toe en dragen geen bont, leer, dons, wol, zijde of suède. Daarnaast gebruiken ze meestal ook geen producten waar dierproeven voor zijn gedaan.
Vegetariër:
Een vegetariër is iemand die geen vlees, vis, schaaldieren en insecten eet. Bij de strengste interpretatie van het vegetarisme worden ook bijproducten van het slachten niet gebruikt (bijvoorbeeld stremsel en gelatine). Toch maakt iedereen ook hier vrije keuzes in en kan dit voor iedere vegetariër anders liggen.