Site pictogram Amanprana blog

Mais bereiden aan de maiskolven, simpel en snel!

Gegrilde mais met vegan boter

We zien in (teken)films vaak een beeld voorbijkomen waarbij gulzig aan een maiskolf wordt gekluifd. Waar dit in Amerika de normaalste zaak van de wereld is, is het bij ons toch nog wat minder ingeburgerd. Hoewel we hier ook wel wat verschuiving zien naar andere bijgerechten zoals quinoa, linzen of kikkererwten wordt mais is bij ons eigenlijk nog niet zo veel gebruikt. Wij eten vooral aardappelen. Toch is mais ook ideaal, als voorgerecht, bijgerecht of snack.

Mais ideaal in de keuken

Mais is een groente die stamt uit Noord-en Midden Amerika. De maya’s hadden dit bijvoorbeeld bijna dagelijks op het menu staan. Het is een echte kluifgroente. Je kunt deze in de oven bereiden, koken of heerlijk grillen op de barbecue. Mais past perfect in een groentemix. Grillen, bakken of in de oven: mais is heerlijk.

Het koken van maiskolven: een van de makkelijkste manieren

Kies altijd voor suikermais. Leg maiskolven in een pan (zonder zout, anders worden de vliesjes taai) en laar deze tussen de 10 en 30 minuten koken. Vanwaar dit grote verschil? Dit zit hem in de soort en de rijpheid. Jonge maiskolven welke vaak lichtgele korrels bevatten hebben een veel kortere kooktijd nodig dan oudere welke een donkergele korrels hebben. Kolven die zelfs na ongeveer 40 minuten niet gaar zijn zullen dit ook niet worden, deze waren al te oud en bevatten harde droge korrels.

Op zoek naar een lekker recept met mais? Probeer dan het recept voor Gegrilde mais met vegan boter van Amanprana, zoals afgebeeld hierboven. Dat wordt gegarandeerd smullen 🙂

print