Site pictogram Amanprana blog

Wat worden de gezonde voedingstrends van 2019?

Met het nieuwe jaar wensen we elkaar traditioneel een goede gezondheid toe. Volgens verschillende foodtrendwatchers wordt 2019 het jaar van…

1. Healthify

We gaan ons voedsel meer en meer beschouwen als helend dan als voedend. Gezondheid gaat een grotere rol spelen als het om voeding gaat. De komende jaren gaan vegan en non-alcoholische dranken mainstream worden. Yes, daar word ik helemaal blij van! Denk aan de woorden van Hippocrates “laat voeding je medicijn zijn”

2. Proteïnen

De nadruk gaat meer en meer op proteïnen liggen dan op koolhydraten en vetten. Vooral de plantaardige krijgen meer de aandacht die ze verdienen, ze zijn dan ook aardiger dan dierlijke. Denk maar aan proteïnen van erwten, hennepzaad, kikkererwten, linzen of aan vleesvervangers zoals seitan. Voor heel wat mensen hoeft lekker eten helemaal geen vlees meer te bevatten.

3. Stoere groenten en paddestoelen

Ja, vegan vibes zijn overal te voelen. We gaan vaker groenten marineren, roken, grillen of roosteren zoals we vroeger bij vlees deden. Paddenstoelen spelen hier een grote rol in. Chefs spreken over  “shrooms”, een afkorting van mushrooms. Ik kijk al uit naar nieuwe soorten paddenstoelen die op de markt zullen komen. Meer en meer mannen zullen ook door stoere groenten gecharmeerd worden en gebeten worden door de vegan vibes.

4. Probiotica

Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi en kombucha gaan meer in beeld komen. Hier vind je alvast een recept om zelf je kimchi te maken op een zeer eenvoudige manier. In de winkels vind je allerlei variëteiten van gefermenteerde groenten en dranken. Super voor je darmflora en weerstand.

5. Gezonde vetten

Door het succes van het Keto-en Paleo dieet blijven gezonde vetten in de kijker staan. MCT-olie wordt populairder, vind je vooral in extra virgin kokosolie. Neen, van vet word je niet dik. Van te veel calorieën naar binnen werken en te weinig bewegen wel.

Ook hennep- en cannabisolie worden bekender door hun heilzame werking. Dan denk ik aan hennepolie, hennep thee of hennep zeep….

6. Zuivelvrije melk of plantaardige melk

Kijk maar eens in de rekken van je winkel nu. Wat een waaier van mogelijkheden: amandeldrank, rijstdrank, hazelnootdrank, kokosdrank,…

Ook de grote jongens merken dat hier meer en meer vraag naar is en willen graag een stuk van deze markt inpalmen. Ik zou zeggen: blijf kiezen voor bio en kwaliteit.

7. Milieuvriendelijke verpakkingen

Consumenten worden alsmaar bewuster en gaan voor milieubewuste verpakkingen. Eindelijk… laat ons allen gaan voor glas, karton,… duurzame materialen in plaats van plastic! Geen plastic zakjes en rietjes meer, geen plastic flesjes, en zo weinig mogelijk afval.

Ik wens jullie alvast een super gezond 2019 met heel veel fun in de keuken, lekkere receptjes om te delen, vegan vibes en liefde voor alles wat leeft

print