Tijdens de zomer ben ik een paar dagen naar Nice getrokken. Ik las daar in de kranten dat Frankrijk voor zero plastic gaat: ze willen vanaf 2020 een einde maken aan plastic bordjes, plasic bekertjes en het plastic zakje dat in de supermarkten en winkels te verkrijgen is. Het zakje dat je maar 1 keer gebruikt…
De Ellen MacAarthur foundation heeft veel stof doen opwaaien. Het idee dat er in 2050 meer plastic in de oceanen rondzwermen dan vissen is toch ongelofelijk…. De hoogste tijd om er iets aan te doen, vindt ook de Franse regering. Dat vinden wij ook en iedere stap kunnen wij alleen maar toejuichen!
Microplastics: hoe cosmetica onze oceanen veranderen
Wetenschappers in Brest (in het Noordwesten van Frankrijk) vonden een honderdtal microplastics in 1kg mosselen. Microplastics zijn sponzen van chemicaliën (ze bevatten pesticiden, koolwaterstoffen, PCB, hormonen, …). Wat dit voor jou betekent? Je kunt deze terugvinden in de vis die op je bord terecht komt. Niet voor niets raadt men zwangere vrouwen aan om geen vis meer te eten…
Door het groot aantal toeristen aan de Côte d’Azur hebben ze niet alleen te kampen met plastics in de zee, maar ook op het land. De stranden zijn vervuild met plastic afval. Niet alleen met zichtbaar plastic maar dus ook met microplastics die we op de stranden en oevers kunnen vinden. De overheid spoort de industrie aan om minder plastic te gebruiken en te vervaardigen (denk bijvoorbeeld aan fleece kleding en cosmetica). Helaas…dit zal nog lang duren en moet eigenlijk op internationale schaal worden doorgevoerd…
Wat kun je zelf doen om de plastic vervuiling tegen te gaan?
Wil je zelf ook wat doen aan de plastic afvalberg? Dan heb ik hier al wat tips voor je op een rijtje gezet:
-
Vermijd cosmetica waaraan kleine deeltjes microplastic zijn toegevoegd (microbeads).Bekijk de lijst met producten welke microbeads bevatten.
- Vermijd deze 8 plastic wegwerpartikelen.
- Als toevoeging op bovenstaande: vraag in de winkel om papieren zakjes in plaats van plastic. Neem dan ook altijd rieten manden of linnen tasjes mee wanneer je gaat shoppen of boodschappen doen. Wanneer je toch plastic tassen in je bezit hebt: herbruik deze zo vaak mogelijk, doe er bijvoorbeeld je groenten en fruit in wanneer je boodschappen gaat doen. Kies sowieso groenten en fruit welke niet in plastic verpakt zitten. Hebben we echt behoefte aan bananen die in plastic zijn verpakt?! Nog een weetje: de gemiddelde gebruiksduur van een plastic zakje is 20 minuten. Helaas heeft de natuur 100 à 400 jaar nodig om het zakje te laten afbreken…
- Kies zo veel mogelijk voor ecologische en biologische producten. Zij zijn een stuk milieuvriendelijker geproduceerd en er is rekening gehouden met het minimum gebruik van plastic.
- Drink uit een glazen of RVS- fles en neem je eigen beker of fles mee voor onderweg.
- Gebruik papieren, glazen of RVS rietjes.
- Neem zelf je lunch naar school of werk zodat je geen plastic verpakte lunch hoeft te kopen. Gebruik dan natuurlijk wel een lunchbox (van bijvoorbeeld RVS) in plaats van plastic zakjes.
- Koop zoveel mogelijk producten in karton in plaats van plastic.
- Gebruik geen plastic roerstaafjes.
- Gebruik geen weggooi scheermesjes maar eentje met een houder waar je de mesjes van kan vervangen.
- Hergebruik verpakkingen van bijvoorbeeld jampotjes, roomijs of onze heerlijke kokosolie.
Wil je meer lezen? Ontdek Red de Zee van Amanprana
Amanprana publiceert iedere maand een artikel om de bewustwording van de vervuiling van onze oceanen te vergroten en werkt samen met Sea First Foundation. Lees meer