Site pictogram Amanprana blog

Mei Plasticvrij

Mei plasticvrij? Hier niet helaas. Veel plastic op straat

Mei plasticvrij vind ik een geweldig initiatief. Al jaren zet ik me in voor het gebruik van minder plastic en meer duurzame alternatieven.  In deze blog vertel ik je 10 dingen waarvan ik vind dat je die moet weten over plastic. Uiteraard geef ik je net zoveel tips mee om die enorme berg plastic afval te verminderen.

10 DINGEN DIE JE MOET WETEN OVER PLASTIC

#1 – De allereerste plastic bestaat als sinds de tweede helft 1800. De versie die we nu kennen, is in een labo ontdekt begin 1900, waar scheikundigen van aardolie plastic konden maken.

#2 – De oceaanograaf Charles Moore botste in 1997 tijdens een zeiltocht op enorme grote hoeveelheden plastic waarvan een deel meer dan 50 jaar oud was. De naam “plastic soup” was geboren en een alarmerende fase werd ingeleid.

#3 – Het duurt ontzettend lang vooraleer plastic afbreekt. Deze deeltjes worden microplastics genoemd. Microplastics zijn stukjes plastic die kleiner zijn dan 5 millimeter. Ze komen in het milieu terecht door defragmentatie van groot plastic in het milieu of direct als bijvoorbeeld microbeads, synthetische vezels uit kleding of bandenslijtsel. Momenteel vinden we overal microplastics terug: tot diep in de oceanen, op het strand, in ons voedsel, in onze kledij, en helaas ook al in ons lichaam.

#4 – We weten nu dat deze vervuiling zeer schadelijk is voor onze gezondheid – de grote boosdoeners in plastic zijn de hormoonverstoorders, met alle gevolgen vandien voor onze gezondheid en voortplanting.

#5 – De mosselen, langoustines en oesters uit onze Noordzee bevatten zoveel plastic dat we elk jaar 11.000 piepkleine deeltjes microplastic opeten. Een deel daarvan komt ook in ons bloed terecht. In 2017 heeft het ministerie van gezondheid dit bevestigd en is dit onderwerp uitvoerig in de kranten verschenen.

#6 – Als we niks doen, zwemt er tegen 2050 meer plastic afval in zee rond dan vis.” VN-secretaris-generaal Antonio Guterres sprak klare taal op de eerste dag van de grote VN-conferentie over oceanen. De mensheid dumpt elke minuut van elke dag het equivalent van een grote vuilniskar aan plastic in de oceanen.

#7 – Niet alleen ons voedsel is besmet met plastic maar ook ons kraantjeswater. 70% van het Europees kraantjes water is vervuild met micro-plastics.

#8 – In de hele wereld zijn regeringen zich bewust van dit immens probleem en begint men bv plastic zakjes of rietjes te verbieden in grote steden. In België liggen er wel plannen klaar maar we zijn zeker geen koploper in het bestrijden en bannen van plastics – nog altijd heerst er de mentaliteit van “ach, zo erg zal het allemaal wel niet zijn”.

#9 – Aan cosmetica worden ook microplastics toegevoegd – vaak in tandpasta en scrubs voor een schurend effect. Via de huid dringen deze in ons lichaam en komt er plastic in onze bloedbaan terecht. Wil je safe smeren, kies dan resoluut voor bio – en smeer niets op je huid dat je niet kan opeten!

#10 – Jaarlijks worden er 50 miljard plastic flessen weggegooid in Europa, dagelijks worden er 500 miljoen rietjes wereldwijd weggegooid en per seconde 160.000 plastic zakjes waarvan een zeer groot deel allemaal in onze oceanen terecht komen. Volgens recente studies komt er elk jaar 75 miljard kg plastic extra bij de afvalhoop…

Doe jij ook mee?  Ik wel, samen met mijn gezin, Amanprana, Amanvida en Pineo! Wij kiezen resoluut voor een wereld zonder plastic!

10 tips wat jij kan doen om die enorme berg plastic afval te minderen:

  1. Weiger plastic zakjes en neem je eigen herbruikbare tas mee naar de winkel
  2. Weiger plastic rietjes en drink gewoon uit het glas – je kan altijd voor kartonnen, inox of glazen rietjes gaan
  3. Kies voor producten in glas, papier of karton. Bijvoorbeeld de producten van Amanprana
  4. Kies voor een herbruikbare glazen of inox drinkfles en maak je eigen drankjes
  5. Drink nooit water uit plastic flessen (super slecht voor je gezondheid!) maar kies voor een water uit glazen flessen (bv pineo.be :  Bij analyse micro-plastics van Pineo = 0 partikels!)
  6. Recycleer je glazen potjes, bokalen en flessen en gebruik ze als voorraaddozen
  7. Maak zelf je schoonmaakproducten en je body-care (véél goedkoper en ecologischer!). Martine Prenen geeft je tips!
  8. Mijd verzorgingsproducten met ‘microbeads’ (polyethyleen, polypropyleen, nylon). Check Beat the Microbead  – Smeer nooit iets op je huid wat je niet eten kan!
  9. Raap zoveel mogelijk plastic afval op straat en in de natuur op en recycleer. Al gehoord van de nieuwe Zweedse fitnesstrend plogging? Doel? Zo veel mogelijk afval verzamelen tijdens het lopen.
  10. Kies voor natuurlijke materialen zoals hout iplv plastic. Koop zo weinig mogelijk spullen, en liefst tweedehands.

Een betere wereld begint uiteindelijk bij jezelf … en dat is echt niet zo moeilijk als je denkt!

Zoek je inspiratie hoe je op een gemakkelijke manier je levensstijl kan veranderen? Neem dan eens een kijkje in mijn boek  “Eet goed, dat doet je goed”.

Amanprana neemt ook deel aan een project #BeBiodiversity vanuit het Ministerie van Gezondheid!

Wil je meer weten over de oceanen? Bekijk dan de website van Sea First.

BEHANDEL DE AARDE GOED, Dalai Lama


Wat is het verband tussen een shampoofles en de Noordse stormvogel? Je ziet het in dit filmpje.

print