Site pictogram Amanprana blog

Actieve kool als beautyproduct: houtskool een ‘dirty secret’ in het badkamerkastje

Charwhite zwarte charcoal/actieve kool

Ken jij de gitzwarte beautyproducten die je op je huid kunt smeren of waar je je tanden mee kunt poetsen? Niet alleen de beelden zijn bijzonder te noemen: houtskool (en dan bedoel ik de actieve kool, die een veel hoger absorptievermogen heeft dan de ‘gewone’ houtskool) als beautyproduct? Aan dat idee moest ik toch even wennen. Nu zie ik het eigenlijk overal. Het is wel grappig als je de foto’s ziet met de zwarte mond. Gebruik je actieve kool voor de eerste keer? Hilariteit alom! Dat je erna wittere tanden hebt is eigenlijk bijna niet te geloven…

Actieve kool of houtskoolpoeder: niet van gisteren

Houtskool kun je vinden in gezichtsreinigers, maskers, sapjes, shampoos en tandpasta’s. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Je kunt zelfs houtskoolsupplementen kopen om in te nemen.

Ik kende actieve kool lang alleen in tabletvorm als diarreeremmer en toen ik jaren geleden op zoek was naar een manier om op een natuurlijke manier tanden te poetsen, liep ik tegen Dentie-poeder aan. Dentie poeder is een zwart poedertje op basis van verkoolde aubergine en zeezout. Het poeder is macrobiotisch, het brengt namelijk 2 ingrediënten samen die energetisch tegengesteld zijn aan elkaar. De twee worden op hoge temperatuur geroosterd en vervolgens tot een fijn poeder vermalen. Deze breng je aan op je tandenborstel en je poetst er je tanden mee! Nu werkt actieve kool eigenlijk op dezelfde manier.

De werking van actieve kool

De houtskool blijft over na het verhitten van materialen zoals hout. De meeste houtskool die we gebruiken in de badkamer wordt gebruikt van kokosschillen. Deze worden tot verhit 1000°C en hierna snel afgekoeld. Hierbij ontstaat een moleculenstructuur zoals bij houtskool.

Wat hier zo bijzonder aan is? Deze kan nu tot wel 1000x het eigen gewicht absorberen. Doordat houtskool negatief geladen is zou deze positief geladen stoffen, zoals chemicaliën en gifstoffen, aantrekken.  1 gram actieve kool zou de toxines op twee vierkante kilometer (!) kunnen vasthouden.

Charwhite bij Amanvida.eu

In de officiële Amanprana-webshop Amanvida.eu vinden we tegenwoordig ook Charwhite. Een tandpoeder met houtskool. Het is een volledig natuurlijk poeder die je tanden en kiezen op een zachte manier poetst. Charwhite is geschikt voor dagelijks gebruik, ook voor kinderen. Ik ben al fan! Er zijn veel tandpasta’s en andere middelen voor je tanden op de markt en vaak bevatten deze agressieve chemicaliën. Niet in Charwhite, de actieve kool komt uit kokosnootschillen. Andere ingrediënten zijn bentoniet klei, sinaasappelschil en pepermunt. Een ideale combinatie om ook je adem wat te verfrissen. Zelf vind ik de smaak vrij neutraal wat hem een tandenpoetspoeder voor ieder moment van de dag maakt (én hem ideaal maakt voor de andere toepassingen zoals hieronder).

Hoe makkelijk is het tandenpoetsen met actieve kool?

Poetsen met de actieve kool moeilijk? Neehoor. Dop een schone, natte tandenborstel met zijn kop in het poeder en steek in je mond! Natuurlijk wel een beetje oppassen dat je het poeder niet laat vallen! Behoedzaam te werk gaan dus. Gewoon twee minuten poetsen, uitspugen en spoelen. Dat laatste kan twee keer nodig zijn om alles uit je mond te krijgen, het zwart valt nogal op ;). Je tanden voelen echt schoon en fris aan nadat je Charwhite hebt gebruikt. Grootste voordeel: helemaal biologisch!

Actieve kool op vele manieren te gebruiken

Hoewel Charwhite specifiek op de markt is gezet voor het poetsen en lichtjes bleken van je tanden, kun je hier ook een gezichtsmasker of reiniger mee maken. Eenmaal op de huid worden de positief geladen delen, zoals talg, toxines en onzuiverheden gezuiverd door de houtskool. Multifunctioneel dus!

Actieve kool als gezichtsmasker

We kunnen ook een beautymasker maken met Charwhite! Wat we nodig hebben: 3 theelepels kokosbloesemsuiker (vette en normale huid)/ 3 theelepels yoghurt (gevoelige huid), 2 eetlepels kokosolie en 1 theelepel Charwhite. Mix de ingrediënten en verdeel lichtjes wrijvend over je huid. Laat ongeveer 15 minuten inwerken en spoel hierna goed af en dep je huid droog.

Actieve kool ideale anti-jeuk bij een muggenbeet

Heb je last van een muggenbeet of jeukende uitslag? Was met Charcoal om de huid schoon te maken. Kwart theelepel Charcoal mengen met 2 lepels kokosolie. smeer in en bedek met een doek. Je kunt dit ook gebruiken als gezichtsmasker. Laat 15 minuten zitten, spoel af en dep droog.

Shampoo met actieve kool

Je kunt je shampoo verrijken met actieve kool (max. 1 x in de week). Gebruik 1 theelepel actieve kool, 2 lepels natuurlijke shampoo en ½ beker warm water. Meng dit en breng aan als een gewone shampoo. Spoel vervolgens goed uit.

print