Site pictogram Amanprana blog

Recepten voor Sinterklaas: speculaaspop met spicy kruiden en pepernoten met kokosolie

Recepten voor kruidenoten en speculaas

Aan gedichten en surprises wordt nu hard gewerkt: nog een paar dagen en Sinterklaas zal richting het zonnige Spanje vertrekken. Natuurlijk niet voordat hij nog even bij ons stopt. We zijn toch allemaal braaf geweest ;)!? Natuurlijk hoort bij de sinterklaasperiode ook snoepgoed. Daarom een recept voor een heerlijke speculaaspop (of kleine speculaasjes) en pepernoten. Net een beetje anders maar o-zo-lekker met kokosbloesemsuiker, kokosolie, amandelmelk en spicy kruiden…

Sinterklaasrecept voor een speculaaspop met kokosbloesemsuiker en spicy kruiden

Zo’n 300 jaar geleden namen zeelui voor het eerst kruiden uit het Verre Oosten mee. Ze werden creatief gebruikt en zo ontstond onder andere speculaaskruiden. Wat er zoal in zit? Peper, nootmuskaat, gember, kruidnagel en kaneel vormen veelal de basis maar er zijn vele mixen te verkrijgen. Warme smaken die passen bij de winter. Nog een warm weetje: de speculaaspop is verbonden aan de liefde. Vroeger maakte men speculaaspoppen voor hun geliefde, deze accepteren betekende dat de liefde wederzijds was.

Mijn dochter Maxime kan als de beste speculaas maken en verwent ons elk jaar met héérlijke speculaaspoppen en koekjes! Ik ben dan ook trots om hieronder haar recept te delen met jullie. Wat is er nou gezelliger dan samen met je kind lekker in de keuken de lekkerste dingen op tafel te toveren…Geniet ervan!

Wij maakten een speculaaspop met een mooie ouderwets houten speculaasvorm. Natuurlijk kun je ook je creatieve kant laten zien! Zo bakten wij met de restjes die niet in de vorm pasten nog speculaaskoekjes in de vorm van olifantjes!

Ingrediënten

Voor 2.2 kg deeg

400 g Amanprana extra vierge kokosolie
500 g Amanprana Gula Java brut
200 g blonde cassonade/lichte basterdsuiker (geeft de typische smaak aan speculaas – kan ook zonder)
1 ei
50 g water
1 kg meel (bijvoorbeeld speltmeel)
10 g bakpoeder
10 g speculaaskruiden of koekkruiden
1 à 2 el Amanprana Orac Botanico spicy mix

Bereiding

Verwarm de kokosolie zachtjes, tot ze vloeibaar is. Voeg de Gula Java toe en kneed goed (met de hand of met een kneder). Meng het ei onder de massa en blijf kneden.

Doe het water erbij en meng weer goed. Vervolgens doe je de bloem, samen met het bakpoeder en de kruiden, onder het deeg. Kneed alles goed tot je een kruimelig deeg krijgt.
Rol het deeg op tot een bal, doe het in een folie en laat het een nachtje rusten in de koelkast. Niet schrikken: het deeg kan heel hard worden

Tip: dit deeg kan je perfect in porties verdelen en invriezen. Verpak het deeg in folie, en haal het de dag voordien uit de diepvries zodat het rustig kan ontdooien. Kneed het voor gebruik nog even door

Verwarm de oven op 180°C.

Rol het deeg uit op 4 mm dikte om koekjes van te maken (bijvoorbeeld met uitsteekvormpjes), of vul een houten vorm met het deeg (zoals een Sinterklaaspop, die wij hier hebben gebruikt).
Leg de koekjes op een met bakpapier beklede plaat of zet de vorm in de oven en bak ongeveer 14 minuten.

Strooi, als de speculaas bijna gebakken is, 1 à 2 eetlepels ORAC Botanico spicy mix over de speculaas, en druk de kruiden een beetje aan. De baktijd hangt af van de dikte van de koek. Om zeker te zijn, duw in het midden op de speculaas en als deze terugveert is hij gaar. Let op, speculaas kan snel verbranden!

Laat de speculaas afkoelen alvorens deze uit de vorm te halen. Speculaas is nog zacht als deze uit de oven komt, en wordt pas hard bij het afkoelen.

Recept voor pepernoten (kruidnoten) met kokosolie, amandelmelk en fleur de sel

Het Sinterklaasfeest zou niet compleet zijn zonder pepernoten. Hoewel pepernoten de verkeerde benaming is (officieel heten ze kruidnoten en zijn peperkoten de vierkante blokjes die wat op taaitaai lijken), gebruiken we de term massaal in één adem met sint en piet. Heerlijk!

We kunnen ze in de winkels al maanden volop krijgen maar wanneer je ze zelf maakt weet je zeker dat ze zullen smaken!

Wat hoort er bij Sinterklaas? Pepernoten natuurlijk!

Dit recept is van onze Nederlandse collega Tim Spek, Amanprana Sales manager Nederland.

Ingrediënten

Voor ongeveer 40 stuks

100 g speltmeel of boekweitmeel
50 g Amanprana Gula Java brut
40 g Amanprana extra vierge kokosolie
2el amandelmelk
2el koekkruiden (je kunt er wat extra anijs aan toevoegen)
1 mespuntje Amanprana Khoisan fleur de sel

Bereiding

Voeg alle ingrediënten samen en kneed goed door elkaar. Draai kleine knikkertjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C tot de lichtbruin en gaar zijn. Zet de oven uit, haal de bakplaat uit de oven en laat de kruidnoten even afkoelen.

print
Summary
Recipe Name
Sinterklaasrecept voor een speculaaspop met kokosbloesemsuiker en spicy kruiden
Author Name
Published On