Site pictogram Amanprana blog

De optimale wintergroenten van maart

Wintergroenten schorseneren

Eten volgens de seizoenen zorgt niet alleen voor meer veelzijdige en verrassende gerechten, het is ook zo dat de groenten en fruit op dat moment veel meer voedingsstoffen bevatten. En die voedingsstoffen zijn zo belangrijk. Denk aan vitamine C, vitamine K, foliumzuur, carotenoïde, kalium, ijzer… Groenten zijn trouwens niet alleen gezondheidsboosters, ze zorgen ook voor extra kleur op ons bord! Voldoende groenten en fruit variëren is de boodschap. Hoewel je misschien denkt dat winterkost zwaar en calorierijk is, hoeft dit helemaal niet zo te zijn!

Hier alvast inspiratie voor dagelijks gezonde kost

De wintergroenten van maart

Deze seizoensgroenten* zijn op dit moment optimaal verkrijgbaar:

*Bron: http://www.velt.be/velt-kalenders/groentekalender/overzicht-groentekalender

Wintergroenten uitgelicht

Hieronder een paar van de échte wintergroenten om ze wat toe te lichten:

Pastinaak een lekkere en gezonde wintergroenten!

Pastinaak

Zijn smaak lijkt wat op die van een knolselder. Het is een witgele wortel met een pittige, zoete smaak met een zachte bite. Hij krijgt zijn specifieke smaak pas als de vorst er overheen is gegaan. Pastinaak is heerlijk in een stamppot, stoofschotels, soep en zelfs ook in rauwkostsalades.

Recept pasta met pastinaak ( boek “Eet goed, dat doet je goed” pag 196)

Rapen zitten bomvol vitamine C!

Raap

Raapjes worden ook wel eens de ‘citroenen van het noorden’ genoemd. Niet vanwege hun smaak, die ver van de citroen af ligt, maar omdat ze zo veel vitamine C bevatten. Raapjes zijn erg veelzijdig en hebben een zachte smaak. Je kun ze gebruiken zoals je ook aardappeltjes gebruikt: stoven, koken, frituren, pureren, stomen…

Met dit recept lust toch eigenlijk wel iedereen spruitjes 🙂

Spruitjes

Love them or hate them: met hun krachtige en soms licht bittere smaak zijn spruitjes niet ieders favoriet. Spruitjes zijn echt een typische wintergroenten. Wanneer er vorst over de spruitjes heen is gegaan is de smaak wel ietsje zoeter maar je proeft vooral een licht bittere koolsmaak. Ik heb zelf een recept voor spruitjes waarbij eigenlijk iedereen die het probeerde toch wel graag spruitjes lust ;). Bekijk het recept met spruitjes en geitenkaas.

Chips van knolselder? Lekker en gezond!

Knolselderij

De knolselderij werd in eerste instantie gekweekt vanwege zijn geneeskrachtige werking, hij bevat veel vitamine C en ijzer. De knolselder is ook heerlijk om chips van te maken.

Rammenas als lekker en gezond aperitiefhapje.

Rammenas of zwarte radijs

Rammenas werkt versterkend en zuiverend op je gal, lever en luchtwegen. Bovendien bevat rammenas magnesium (sterkend en krampstillend) en kalium (goed voor de spieren). Koolhydraten zorgen op hun beurt voor langdurige energie, vitamine C voor de vorming van rode bloedcellen, calcium voor sterke botten en tanden en ijzer voor het transport van zuurstof naar de weefsels.

Lekker vegan receptje met rammenas

Savooikool is rijk aan vitamine C, calcium, fosfor en kalium.

Savooikool

Savooikool is rijk aan vitamine C, calcium, fosfor en kalium. Hoewel je de kool ook op stukjes kunt snijden en koken, bakken of door de stamppot kunt verwerken is het mooie aan de savooikool zijn bladeren. Deze bladeren kun je gebruiken om te vullen of om iets op te rollen. Ideaal ter vervanging van bijvoorbeeld wraps, rijstvellen of lasagnebladeren.

Schorseneren

Schorseneren worden ook wel ‘winterasperges’ genoemd omdat de smaak wat op die van asperges lijkt. Tot de lente zijn ze heerlijk. Met hun zwarte schil hebben ze wel wat tijd nodig om schoon te maken. Hierbij kun je het beste ook een handschoen gebruiken. Eenmaal schoon kun je ze koken, stomen, bakken, frituren of zelfs rauw eten in bijvoorbeeld een salade.

Schorseneren mousseline gevuld eitje met „kaviaar” van mosterdzaad en hennepolie

Witlof gestoofd in kokosolie met Gula Java Safraan is zoooo lekker!

Witlof

Witlof of witloof wordt in het donker geteeld en is bitter van smaak. Veelzijdig en bruikbaar van soep tot dessert. Witlof wordt gekweekt in volle grond of in watercultuur. Ga altijd voor de in volle grond, deze zijn veel smaakvoller! Witlof eten we vooral gekookt of gestoofd, maar is ook heerlijk in een salade.

Heb je al eens geprobeerd om witloof te stoven in kokosolie en op smaak te brengen met Gula Java Safraan? Zooooo lekker!!!

print