Site pictogram Amanprana blog

Martine Prenen goes vegan; een interview over vegan leefwijze, plannen, inspiratie, gezin, menopauze en positiviteit

Martine Prenen met Chantal Voets

Regelmatig kruis ik het pad van powervrouw Martine Prenen. Onze interesses sluiten zo mooi op elkaar aan dat er vaak al snel een leuk gesprek uit ontstaat. Daarnaast kunnen we veel van elkaar leren. Zo de moeite waard, dat ik vond dat ik haar wel eens kon vragen voor een interview voor mijn blog. We spraken af op een regenachtige (zomer)middag…

Over Martine Prenen

Martine Prenen is een Vlaamse persoonlijkheid die vooral bekend werd als reporter en presentatrice. Ze was te zien in tv-programma’s in zowel Nederland als België. De laatste jaren werkte ze vooral als journaliste en gezondheidscoach én schreef ze vier boeken (een vijfde is onderweg). Ze geeft workshops en lezingen en wilt graag aan iedereen duidelijk maken dat bewust leven ook makkelijk én leuk kan zijn.

De klik met Martine Prenen

Martine Prenen is fan van mijn boek ‘Eet goed dat doet je goed‘. Haar lievelingsrecept is die voor een romige Thaise kokossoep met shiitakes

Net als ik is Martine veel bezig met gezondheid en de rol die voeding en cosmetica hierbij speelt. Wij (mijn man Bart en ik) hebben met Amanprana een 100% biologisch, eerlijk, transparant merk neergezet dat perfect aansluit bij onze denkwijze “voeding als medicijn”. Ook Martine Prenen ontdekte onze producten en filosofie, en werd meteen fan.
Met wederzijdse interesse volgen we elkaars carrière. Girlpower!

Het interview met Martine Prenen

Je vind het belangrijk kennis door te geven aan anderen, getuige je 4 verschenen boeken. Wat had je zelf liever al wat eerder geweten?

Graag had ik eerder geweten hoe makkelijk en lekker vegan is. Ik ben nu al zo’n vier maand vegan aan het eten en heb nog altijd genoeg inspiratie…
Vooral met de twijfel of ik het wel zou volhouden heb ik lang gezeten. Vooral de kaas opgeven was een moeilijk punt. Sinds ik vegetarisch was, had ik namelijk heel veel producten vervangen door kaas, voor velen trouwens een houvast. Ik was daarvoor gewoon flexitariër en daarnaast ook een enorme chaoot. Dat zorgde er voor dat ik dacht dat de vegan leefwijze niet bij me aan zou sluiten, dat ik het niet vol zou houden. Het heeft immers wel net ietsje meer planning en organisatie nodig. Ik eet nu vier maanden vegan en ik moet zeggen dat het me goed afgaat. Er zijn tegenwoordig zo veel lekkere plantaardige oplossingen!

Waar haal jij inspiratie vandaan?

Ik haal veel uit kookboeken, internet, Pinterest en ook van vriendinnen. Ik wissel graag met hen uit. Ik zoek vaak op ingrediënten omdat ik liefst niets weg wil gooien. Stel: ik heb nog een courgette in huis, dan zoek ik op ingrediënt en zorg ik er wel voor dat die courgette op geraakt!

Vegan ‘worden’ is vaak een hele transitie wanneer je eerst gewoon carnivoor of flexitariër bent geweest. Hoe heb jij dit beleefd?

Mijn opleiding tot gezondheidsconsulent bij De Levensschool ben ik natuurlijk niet zomaar gaan doen. Mijn interesse lag hier en ik was altijd al met ecologie en gezondheid bezig.
Vegan wordt je niet ineens zomaar, je groeit hier naartoe. Ik hoorde meer en meer mensen over vegan praten. Ofwel waren mensen al heel lang overtuigd, leerden ze het pas ontdekken of hadden ze er gewoon een gezonde interesse in. Mijn nieuwsgierigheid was al gewekt.
De echte klik om echt de overstap naar vegan te maken, is gekomen tijdens het kijken van de film Cowspiracy (geen film met zielige beestjes, maar vanuit ecologisch standpunt). Deze film raad ik iedereen aan. Vervolgens heb ik gedurende een week een vegan kookworkshop gevolgd en dat heeft mij over de streep geholpen!

We zien je altijd stralen op je foto’s, je hebt een druk sociaal leven, bent volop bezig met een nieuw boek, sport veel, steekt veel tijd in je gezin en je bent nog erg actief in medialand. Je schrijft columns, geeft workshops, lezingen en doet iedere week wel ergens een fotoshoot. Hoe doe je het toch? Hoe start jij je dag?

Heeeel veel tips komen natuurlijk voorbij in mijn verschenen boeken. Het is vooral ook belangrijk bewust met je tijd om te gaan. Zo zijn de ochtenden voor mij erg belangrijk.
’s Ochtends heb ik echt wat tijd voor mezelf nodig en wil ik eigenlijk niet te veel bezig zijn met eten maken. Ik bereid me dan ook ‘s avonds al goed voor op de volgende dag. Ik week mijn havermout, maak m’n pancakebeslag of ik zet fruit en groenten klaar. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk gezond eten voor mijn zoon klaar te maken dat hij mee naar school kan nemen of klaarstaat wanneer hij thuis komt.
Ik ontbijt een klein stukje met mijn man en zoon mee en wanneer ze de deur uit zijn pak ik nog een half uurtje om echt te ontwaken. Heerlijk op de bank met één van mijn favoriete series: Sturm der Liebe :). Een ‘Guilty Pleasure’ maar het is 100% heerlijk even niks aan je hoofd want eigenlijk gaat het ook over niks (lacht). Dat heb ik echt nodig om relaxed de dag te starten.

Je spendeert veel tijd met je gezin, buiten je drukke schema om. Konden zij een beetje wennen aan je vegan leefstijl?

Mijn twee mannelijke huisgenoten (man en zoon) zijn beiden niet veganistisch. Al eten ze wel voor een groot deel met me mee. Zij eten ongeveer 1 á 2 dagen in de week (biologisch) vlees, voornamelijk kip, dat laat ik ze nu wel zelf klaarmaken.
Ik wil niet belerend zijn, mijn zoon heeft wel Cowspiracy gekeken, dat zou zelfs bij iedere opvoeding moeten horen. Hier stond hij voor open en heeft er ook heel wat van opgepikt. Toch kiest hij er voor vlees te blijven eten, helemaal zijn eigen keuze waar ik natuurlijk niet dwingend kan zijn. Ik heb aangegeven dat ik vlees nog wel wil halen in de winkel maar dat ik het niet meer ga bereiden of bakken. Dat mag hij dan zelf doen.
Dat hij goed nadenkt over vlees, waar het vandaan komt en wat de gevolgen zijn, werd duidelijk toen hij aangaf: ‘’Vlees zouden ze eigenlijk veel duurder moeten maken, een exclusiviteit’’. Niet verkeerd gedacht toch?

Word je altijd zo begrepen door je omgeving?

Iemand overtuigingen opdringen werkt gewoon niet. Ze moeten zelf de klik maken. Dat er over nagedacht wordt en daarbij een stukje bewustwording vindt ik al heel belangrijk. Mijn dochter, die samenwoont, is ook steeds meer bezig met haar eten. Waar het vandaan komt en wat het met haar lichaam doet. Dit terwijl ze zich vroeger ook nogal kon generen omdat haar moeder altijd net een stapje verder ging en soms al eens ‘alternatief moest doen’.

Staat iedereen er zo voor open?

Sommige mensen doen wel wat afstandelijk/lacherig over vegan zijn. Heb al wel de clichés gehoord, zoals ‘’Nee hoor, doe mij maar lekker vlees, anders ben je net een konijn’’. Ik heb nog nooit een konijn gezien die gierst eet. Af en toe moet je wel eens uitleg geven, maar wanneer je de bal terugkaatst en vraagt waarom de ander wel dieren eet gaat dit snel weer over. Het is een keuze, een vrije keuze. Gelukkig wordt deze keuze wel steeds meer begrepen, wordt er aandacht aan geschonken én zijn er steeds meer mogelijkheden (denk aan restaurantjes, supermarkten) om bij die keuze te blijven. Maar we hebben in Vlaanderen wat dat betreft nog een hele weg te gaan.

Kook je graag voor hen? Wat zijn jullie lievelingsgerechten?

De Mexicaanse keuken is echt een favoriet, zoals de ‘chili sin carne’ die we hebben gemaakt met seitan van Bertyn. Ook op Hummus ben ik dol, zo ook mijn man en zoon. Lekker met een groot stuk boerenbrood erbij, of met zelfgemaakte guacamole en tacos. Njam!

Je bent bezig met je vijfde boek, wat kunnen we hier van verwachten?

Dit wordt eigenlijk een ander boek wat betreft onderwerp maar blijft wel in de lijn van positiviteit. Mijn vijfde boek zal gaan over de overgang, alle positieve en leuke dingen die hierbij horen. Ik wil ontkrachten dat de overgang negatief is. Het zorgt voor een nieuwe start en een nieuwe fase in je leven. Tijdens de overgang valt het zorghormoon (oestrogeen) eigenlijk weg. Dit betekent niet dat je dan klaar bent. Je bent als vrouw niet alleen maar op de wereld gezet om te zorgen. Een vrouw is veel meer.
Doordat je momenten hebt dat je je slecht voelt over de overgang, zit je minder goed in je vel, je lichaam vindt je dan net even wat minder leuk. Dit is alleen niet iets wat je zomaar bespreekt met vrienden of familie. Met het boek wil ik vrouwen besparen wat ik zelf had: het idee dat het ‘over’ is. Ik ben daar een jaar mee aan het worstelen geweest voordat ik eigenlijk door had dat het helemaal zo erg niet was. Ook door vegan te eten, merk ik dat de symptomen minder worden.

Zien we hier ook nog wat invloeden van je nieuwe vegan dieet in?

Je voeding heeft zo veel invloed op je lichaam. Door vegan te worden ben ik nu al vijf kilo afgevallen, terwijl je in de overgang vaak toch wat aankomt. Ik verving, doordat ik vegetarisch ging eten, bijna altijd het vlees door kaas. Feta, mozzarella…Was dus eigenlijk alleen maar koemelk aan het eten, iets waarvan ik wist dat het niet al te gezond of diervriendelijk was. Ik had last van mijn luchtwegen en dat is ook echt veel verminderd. Ik wil ook een boek met vegan recepten maken, in navolging op mijn boek over de overgang. Omdat ik (opnieuw) merk dat voeding zo veel met je lichaam doet.

Die positiviteit zit bij jou in het bloed. Je bent een echte hands-on positivo die inspirerend is voor velen. Waar haal jij die positiviteit vandaan?

Mensen vragen dit vaak aan me maar ik zie het echt als een keuze die je maakt. Natuurlijk heb ik ook mijn donkere momenten maar ik probeer elke dag opnieuw om positief in het leven te staan. Ik ben van nature al wel een positivo maar ik denk echt dat een bewust ‘ankermoment’ zich afspeelde toen ik 29 was. Toen is de vader van mijn dochter overleden en kort erna mijn oma, die mij m’n hele kindertijd opving en die mijn beste vriendin was. Ik heb toen heel bewust gedacht: morgen kan het leven gedaan zijn; ofwel ga ik zielig in een hoekje blijven zitten kniezen of ik ga iedere dag minstens twee keer goed lachen. Nu zijn we twintig jaar verder en denk ik daar nog altijd aan terug. Dat is een beslissing geweest. Kick ass!

Inderdaad, keuzes doen zich voor en kansen kun je pakken. Wat zijn je plannen voor volgend jaar?

Ik ben er van overtuigd dat dingen niet voor niks gebeuren, het is aan jou wat je ervan maakt. Alert zijn op de keuzes die zich voordoen, en deze grijpen of niet. Wat er sowieso bij mij op het programma staat? In het najaar ga ik naar Silicon Valley, op een inspirerende reis met The Red Caravan. We gaan op bezoek bij bedrijven die iets met gezondheid te maken hebben; innovatieve koplopers in de voedings-, gezondheids-, e-health & sportsector. Erna ga ik mijn boek over de overgang afmaken; de deadline is eind november. Voor eind volgend jaar wil ik mijn receptenboek af hebben met lekkere vegan recepten en tips voor een veganistische levensstijl.

Meer weten over Martine Prenen of haar avonturen?

print
Summary
Article Name
Martine Prenen goes vegan; interview over vegan leefwijze, inspiratie, gezin en menopauze
Description
Martine Prenen schoof bij Amanprana oprichtster Chantal Voets aan voor een interview over vegan leefstijl, gezondheid, inspiratie en de menopauze
Author
Publisher Name
Amanprana