Site pictogram Amanprana blog

Met deze tips koop jij de beste olijfolie!

Extra vierge olijfolie kiezen: kwaliteit beste olijfolie

De ene olijfolie is de andere niet: 7 manieren om de juiste te kiezen

Al eens een olijfolie gekozen in de supermarkt? Waar heb je deze keuze op gebaseerd? Waarschijnlijk op de fles, de beschrijving en de prijs. Twijfelend heb je in je boodschappenmandje je keuze gelegd, niet wetende of je beslissing de juiste was. Ik herken het. Hoe weet je nu of je met de beste olijfolie naar huis gaat?

In dit artikel vertel ik je welke factoren meespelen om de kwaliteit van een olie te bepalen. Hoe de beste olie gemaakt wordt lees je hier.

Hoe herken je een goede olijfolie?

Er zijn verschillende manieren om een beslissing te maken. Sowieso is dit geen goedkoop product dus dan kan je er maar beter voor zorgen dat je de beste kiest. Wat zijn dé kwaliteitscriteria voor olijfolie?:

1. Extra vierge

Kies voor extra vierge. Extra vierge is een Europees beschermde benaming voor de beste kwaliteit van olijfolie. Dat betekent: alleen mechanisch geperst, koudgeperst onder de 28°C en van nature maximaal 0,8% vrije vetzuren (zuurtegraad). Kies zowel voor extra vierge om koud te gebruiken als warm (gefilterd).

2. Rechtvaardige prijs

Hoe eerlijk is de olijfolie? Er wordt erg gesjoemeld om de prijs in de winkels omlaag te krijgen. Al vele malen werden grote merken op de vingers getikt wegens het verkopen van een ‘extra vierge’ die niet voldeden aan de kwaliteitscriteria die daarbij horen. Liever wat minder maar beter: kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, dat komt je lichaam ten goede. Laat voeding je medicijn zijn.

3. Donkere glazen fles

De kwaliteit van extra vierge olijfolie is gevoelig voor licht. Uit respect voor de voedingsstoffen en smaak zou deze dan ook in een donkere, glazen fles dienen te zitten. Kies ook glas boven plastic vanwege de voor de hand liggende redenen.

4. De herkomst

Italië verkoopt meer olijfolie dan ze produceert. Dat wijst er op dat er wordt gerommeld met de herkomst. Wij kiezen bewust voor olijfolie met een D.O.P-kwaliteit (Denominacion de Origen Protegida). De herkomst (streek) en het product (bijvoorbeeld soort olijf) worden hierbij beschermd, deze benaming is erkend door Europa.

5. De producent

De originaliteit en voeling bij de producent zeggen iets over het product. Je hebt grote industriële bedrijven die overal de goedkoopste olijven en olijfolie opkopen. Ze mengen deze en verkopen ze. Koop daarom van kleinere familiale of coöperatieve bedrijven, zij hebben vaak voeling met álle facetten, van plukken tot bottelen.

6. Kwaliteitsparameters in de olijfolie

Er zijn verschillende gehaltes aanwezig die iets zeggen over de kwaliteit en zuiverheid van de olie:

6.1 Vrije vetzuren in extra vierge olijfolie

Het aantal vrije vetzuren (free fatty acids) is een kwaliteitsparameter die de zuurtegraad weergeeft. De zuurtegraad van extra vierge olijfolie mag maximaal 0,8% bedragen. Wat doet de zuurtegraad stijgen?

– Als er bij de productie olijven worden gebruikt die aangetast werden door schimmels, micro-organismen en olijfvliegjes.

– Als er olijven van uitgestelde oogst worden gebruikt (deze olijven hangen te lang aan de bomen).

– Als er beschadigde olijven gebruikt worden.

– Als er olijven worden gebruikt die te lang opgeslagen hebben gelegen.

– Een laag gehalte aan vrije vetzuren komt de kwaliteit en de smaak ten goede.

6.2 Peroxidatie van olijfolie is niet goed voor de omega’s

Peroxidatie is een kwaliteitsparameter die aangeeft in hoeverre de olie beschadigd is door zuurstof. De omega 6 vetzuren in olijfolie zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor zuurstof. Wettelijk mag een koudgeperste olijfolie een peroxidatiegehalte van 20 niet overschrijden. De beste oliën hebben een peroxidatie van minder dan 10.

6.3 Waxgehalte geeft aan of er is geknoeid

In de schil van olijven zit wax, die grotendeels verdwijnt in de perskoek. Aan de hoeveelheid wax in de olijfolie kan je zien of de olie wel degelijk “extra vierge” – van eerste koude persing- is. Is de hoeveelheid wax in je olie erg hoog, dan is het mogelijk dat het de olie van tweede of derde persing betreft (wax wordt uit de schil geknepen).

6.4 K270 staat voor zuiverheid 

K270 (kappa 270) geeft de zuiverheid van de olijfolie weer. Zitten er bijvoorbeeld veel andere stoffen in de olie, zoals het geperste vocht van takjes, twijgjes of blaadjes, dan gaat het gehalte aan K270 omhoog. Hoe lager dit cijfer, hoe beter.

6.5 MUFA geeft aandeel omega 9 

Monounsaturated fatty acids (enkelvoudige onverzadigde vetzuren) drukken het aandeel omega 9 in olijfolie uit. Een hoog gehalte aan M.U.F.A. in je olie is een voordeel.

7. Ga voor biologisch

Kies altijd biologisch. Als je bio kiest, laat je de natuur zijn werk doen. Zeg je nee tegen allerlei pesticiden. Beter voor de natuur én je lichaam.

De olijfolie van Amanprana

Wij hebben bij Amanprana twee extra vierge olijfoliën in het assortiment, ieder met een eigen origine, smaak en samenstelling. Ontdek de Amanprana Verde Salud en de Amanprana Hermanos Catalan:

 

 

 

 

print