Plastic. Schildpadden stikken erin, walvissen hebben het in hun maag en albatrossen voeren het aan hun jongen. Begin september: BeatPlastic Week WWF en Armin van Buuren (WWF Global Oceans Ambassador) …
Resistente bacteriën ontstaan in grote rivieren door de hoge gehaltes aan antibiotica die aanwezig zijn in deze wateren. Medicijnen en antibiotica gevonden in 66% van de onderzochte rivieren in 72 …
Viskwekerijen in de oceaan verstoren het ecosysteem. De overbevolking in viskwekerijen zorgt voor verspreiding van ziekten bij wilde vissen. Het toxische voedsel dat de kweekvis eet, de farmaceutische medicatie die …
Men verwacht dat deze plastic vervuiling de volgende 10 jaar nog eens gaat verdrievoudigen. De vooruitziende toekomst waarschuwt voor een ‘uit het oog, uit het hart-benadering’ van het plastic probleem. …
In het voorjaar van 2019 wil de Vlaamse Waterweg als proefproject op verschillende plaatsen plasticvangers installeren om zo plastic uit het water te halen voordat het in de zee terechtkomt. …
Het aantal vissoorten in onze oceanen neemt sterk af. De oceaan is verzuurd en veel vissen kunnen hier niet in overleven. Uiteindelijk zal er niet veel meer overblijven in onze …
De Fransen hebben voorgenomen om tegen 2020 alle plastic borden en plastic bekers te verbieden. Bedoeling is dat je tegen 2020 nergens in Frankrijk nog plastic wattenstaafjes, bestek, bekers en …
Wie is Dos Winkel? Dos Winkel heeft 30 jaar wereldwijd en in vele ecosystemen, gedoken en gefotografeerd. Als duiker en onderwaterfotograaf heeft hij gezien wat overbevissing, verzuring en vervuiling voor …
Hoe worden de koffiebekers gemaakt? Waarom niet recyclebaar? De koffiebekers worden gemaakt van houtpulp van bomen die jaren hebben moeten groeien. Het papier van de koffiebekers is veelal niet gerecycleerd, …
Onze garderobe bestaat steeds vaker uit kledingstukken die gemaakt zijn met kunststof. Zo’n 63% van onze kleding wordt gemaakt van plastic (bijvoorbeeld fleece, die gemaakt is van PET-plastic) of een mix van …
Aichi-doelstellingen voor bescherming en herstel biodiversiteit De doelstellingen werden gesteld in 2010. Toen kwamen bijna 200 landen samen in het Japanse Nagoya. Hierbij aanvaardden ze Aichi-doelstellingen, bedoeld om de achteruitgang van …
Plastic tasjes vervuilen, maatregelen nodig Erg gemakkelijk is het vaak om een plastic tasje te gebruiken, te kopen of te vragen tijdens het winkelen. Een beter alternatief is echter om …
Effecten van microplastics onduidelijk maar preventie wordt onderzocht. Hoewel de effecten van microplastics inclusief hun chemicaliën en bacteriën nog steeds onderzocht wordt er dus nu al wel naar de preventie …
De Nederlandse student Boyan Slat is recent vrij vaak in het nieuws gekomen. Waarom? Hij heeft een plan om er voor te zorgen dat de massale plasticvervuiling uit de oceanen …
Kleine initiatieven kunnen een verschil maken. Vele kleine initiatieven kunnen een groot verschil maken. Samen kunnen we de oceanen en zeeën behoeden voor verdere vervuiling en meehelpen aan het behoud …
Wat gebeurt er met de tonnen (plastic) afval van het festival Rock Werchter in België en andere festivals? Ondanks alle sensibiliseringsacties lagen de campings in Werchter na het Festival Rock …
Wie? Amanprana en SFF presenteren de Wereld Oceaan Dag Nederland 2014 Wat? We vieren de oceaan en laten zien hoe wij deze met zijn allen kunnen redden Wanneer? Zondag 08.06.2014 …
Een recreatief evenement voor het goede doel. North Sea Challenge voor schonere kusten voor onze kinderen! Daarom sponsort Amanprana! Kim Clijsters is meter van Amanprana North Sea Challenge 2014 Ook Kim …
Groene zeeschildpadden, ook wel ‘soepschildpadden’ genoemd, krijgen dezer dagen twee keer zoveel plastic binnen als 25 jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Australische universiteit van Queensland. Al …
Volg jij dagelijks het nieuws? Hoe vaak hoor je iets over onze oceanen? Wat weet je er eigenlijk vanaf? Meestal veel te weinig. Begrijpelijk want de informatie die je krijgt …
Eco-warrior en extravagant miljardair David de Rothschild staat op het punt met zijn Plastiki, een 20 meter lange catamaran gemaakt van een slordige 12000 plastic flessen, een wereldreis van ruim …
Op vrijdag 5 maart sluit de Britse regering een openbare consultatieronde over het al dan niet creëren van ’s werelds grootste Beschermd Maritiem Gebied rond de Chagos Eilanden. Commerciële visbedrijven …
Chris Jordan, kunstfotograaf, tracht de gevolgen van massaconsumptie weer te geven in zijn beelden. Op de kleine eilandengroep Midway, halverwege de USA en Azië in het noordelijke deel van de …
De afvalberg, ontstaan door massaconsumptie van niet natuurlijke materialen zoals plastic in al zijn vormen, zal een ‘ondraaglijk stempel’ nalaten in de eeuwen die volgen. We moeten stoppen met plastic …