Eet geen vis: kijk uit voor microplastics, hormonen én overbevissing. Tilapia en pangasius topje van ijsberg.
Als jij regelmatig vis eet heb je al plastic gegeten. Er zit namelijk ongeveer 244 miljoen kg plastic in onze oceanen. Het meeste hiervan bestaat uit zogenaamde microplastics, deeltjes die minder dan 5 millimeter groot zijn. We kunnen het hen niet kwalijk nemen: vissen zien het verschil niet tussen het plastic en eten. (ze geven zelfs de voorkeur aan plastic). Daarnaast krijgen de meesten het anders wel binnen via de voedselketen. Zelfs de zeevogels én dus ook wij die vis eten krijgen op die manier plastic binnen. Wie dacht dat weekdieren veilig zijn…
Wie regelmatig mossels of oesters eet:
per portie krijg je ongeveer 900 deeltjes microplastics binnen
Plastic is niet het enige gevaar dat in eten schuilt. Vis eten kan om vele andere redenen niet aan te raden zijn. Onze gezondheid is steeds vaker in gevaar. De Carrefour verkoopt sinds kort geen pangasius meer in België. Dit was/is toch een behoorlijk populaire, en goedkope, vis. De pangasius is afkomstig uit Vietnam waar deze in vervulde wateren wordt gekweekt. De pangasius is niet de enige vis die op de zwarte lijst van het Wereld Natuur Fonds staat (WWF). De pangasius bevatte een te hoog aantal bacteriën. Salmonella werd eerder al ontdekt in de aquacultuurproducten van Vietnam. Een deel van de pangasius bleek zelfs resistent tegen antibiotica, ook de vissen die een ecologisch label hadden. Dat laatste is misschien nog wel het meest schokkende.
De lijst met de ‘te vermijden’ vissoorten is langer dan de lijst van vis die je met smaak op kunt eten. Daarnaast betekent dat laatste niet dat ze onschadelijk zijn. Sommige vistechnieken belasten ons milieu of zorgen voor een gigantische bijvangst (denk aan dolfijnen, haaien, schildpadden) van zeedieren die we dan weer niet op ons bord wensen. Overbevissing is een groot milieuprobleem. Ook viskweek is vaak milieuvervuilend.
Kies voor je eigen gezondheid, maar ook voor een beter milieu en ga opzoek naar plantaardige alternatieven zoals seitan van Bertyn. Deze vis-en-vleesvervanger zit bomvol eiwitten en aminozuren die essentieel zijn voor een goede gezondheid.
De tilapia is evenals de pangasius een erg populaire vis. Van oorsprong Afrikaans maar nu vooral gekweekt in Azië. Wat vooral schrikbarend is bij de tilapia, is dat deze vol met hormonen zit. Ze gebruiken namelijk alleen de mannetjes en om die reden geven ze de vrouwtjes al van heel jong hormonen om hier mannetjes van te maken. Ze krijgen testosteron. Door de kwekers zelf wordt de tilapia ook we de ‘strontmond’ genomen. De vis eet namelijk zijn eigen uitwerpselen (de bassins en rivieren waarin ze worden gekweekt hangen er vol mee). Voor de kwekers ideaal, de vissen stellen ontzettend weinig eisen aan hun water, zolang dit maar minimum 20 graden, is en ze eten goedkope mais en soja.
Bronnen/meer lezen:
– https://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/201617_briefadvies_microplastics_0.pdf
– http://www.seafoodwatch.org/