Plastic. Schildpadden stikken erin, walvissen hebben het in hun maag en albatrossen voeren het aan hun jongen. Begin september: BeatPlastic Week WWF en Armin van Buuren (WWF Global Oceans Ambassador) …
Meststoffen en industriële vervuiling zorgen voor steeds meer en meer zuurstofarme en dode zones in onze oceanen. In deze dode zones is er nauwelijks zuurstof aanwezig, waardoor leven onmogelijk is …
Resistente bacteriën ontstaan in grote rivieren door de hoge gehaltes aan antibiotica die aanwezig zijn in deze wateren. Medicijnen en antibiotica gevonden in 66% van de onderzochte rivieren in 72 …
Viskwekerijen in de oceaan verstoren het ecosysteem. De overbevolking in viskwekerijen zorgt voor verspreiding van ziekten bij wilde vissen. Het toxische voedsel dat de kweekvis eet, de farmaceutische medicatie die …
De klimaatopwarming heeft ook grote gevolgen voor de oceanen . Tussen 1850 en 2015 is het grondoppervlak van de wereld met 0,87°C gestegen. Volgens klimaatwetenschappers is de klimaatopwarming …
Klimaatmarsen trekken door de straten, spijbelen voor onze toekomst. klimaatspijbelaars in veel steden van Europa “We verdienen een groene planeet, een veilig toekomst en politici die verantwoordelijkheid nemen om maatregelen …
Men verwacht dat deze plastic vervuiling de volgende 10 jaar nog eens gaat verdrievoudigen. De vooruitziende toekomst waarschuwt voor een ‘uit het oog, uit het hart-benadering’ van het plastic probleem. …
In het voorjaar van 2019 wil de Vlaamse Waterweg als proefproject op verschillende plaatsen plasticvangers installeren om zo plastic uit het water te halen voordat het in de zee terechtkomt. …
Het aantal vissoorten in onze oceanen neemt sterk af. De oceaan is verzuurd en veel vissen kunnen hier niet in overleven. Uiteindelijk zal er niet veel meer overblijven in onze …
Eet geen vis: kijk uit voor microplastics, hormonen én overbevissing. Tilapia en pangasius topje van ijsberg. Als jij regelmatig vis eet heb je al plastic gegeten. Er zit namelijk ongeveer …
De Fransen hebben voorgenomen om tegen 2020 alle plastic borden en plastic bekers te verbieden. Bedoeling is dat je tegen 2020 nergens in Frankrijk nog plastic wattenstaafjes, bestek, bekers en …
Wie is Dos Winkel? Dos Winkel heeft 30 jaar wereldwijd en in vele ecosystemen, gedoken en gefotografeerd. Als duiker en onderwaterfotograaf heeft hij gezien wat overbevissing, verzuring en vervuiling voor …
Wie kent er niet de Starbucks? Wat hen zo populair heeft gemaakt zijn vooral de namen van de ontvanger in schrift op hun koffiebekers. De populariteit heeft zo zijn keerzijde. …
Voedingssupplement visolie wordt veelal aangeraden aan zwangere vrouwen. Velen beginnen in deze periode dan ook met het innemen van visolie. Heeft het nut? Een 10-jarige Australische studie onder meer dan …
Hoe worden de koffiebekers gemaakt? Waarom niet recyclebaar? De koffiebekers worden gemaakt van houtpulp van bomen die jaren hebben moeten groeien. Het papier van de koffiebekers is veelal niet gerecycleerd, …
Onze garderobe bestaat steeds vaker uit kledingstukken die gemaakt zijn met kunststof. Zo’n 63% van onze kleding wordt gemaakt van plastic (bijvoorbeeld fleece, die gemaakt is van PET-plastic) of een mix van …
Gelukkig lezen we ook af en toe wat goede ontwikkelingen wat betreft onze oceanen en de visserij. Grote internationale vissersvloten en afnemers hebben samen met milieuorganisatie Greenpeace afspraken gemaakt met …
Je hoeft zelf geen wetenschapper te zijn om te weten dat onze oceanen vervuild zijn. Daar hebben wij bij Amanprana ook al geregeld een artikel over laten verschijnen onder de …
Aichi-doelstellingen voor bescherming en herstel biodiversiteit De doelstellingen werden gesteld in 2010. Toen kwamen bijna 200 landen samen in het Japanse Nagoya. Hierbij aanvaardden ze Aichi-doelstellingen, bedoeld om de achteruitgang van …
Wist je dat er een hittegolf kan ontstaan onder water? We kennen allemaal de warme periodes waarin we zuchten onder de hitte. De onderwaterwereld heeft hier dus ook wel eens …
Plastic tasjes vervuilen, maatregelen nodig Erg gemakkelijk is het vaak om een plastic tasje te gebruiken, te kopen of te vragen tijdens het winkelen. Een beter alternatief is echter om …
Effecten van microplastics onduidelijk maar preventie wordt onderzocht. Hoewel de effecten van microplastics inclusief hun chemicaliën en bacteriën nog steeds onderzocht wordt er dus nu al wel naar de preventie …
De Nederlandse student Boyan Slat is recent vrij vaak in het nieuws gekomen. Waarom? Hij heeft een plan om er voor te zorgen dat de massale plasticvervuiling uit de oceanen …
Parabenen, Uv-filter en bestrijdingsmiddelen: de meest voorkomende verstoorders van natuurlijke hormonen. 800 Endorcine Disrupting Chemicals (EDC’s). Fruit en groenten Hoeveelheid EDC bestrijdingsmiddelen residu (mg/kg) Sla 1,3144 Tomaten 0,6734 Komkommers 0,6323 …
Kleine initiatieven kunnen een verschil maken. Vele kleine initiatieven kunnen een groot verschil maken. Samen kunnen we de oceanen en zeeën behoeden voor verdere vervuiling en meehelpen aan het behoud …
Wat gebeurt er met de tonnen (plastic) afval van het festival Rock Werchter in België en andere festivals? Ondanks alle sensibiliseringsacties lagen de campings in Werchter na het Festival Rock …
Wie? Amanprana en SFF presenteren de Wereld Oceaan Dag Nederland 2014 Wat? We vieren de oceaan en laten zien hoe wij deze met zijn allen kunnen redden Wanneer? Zondag 08.06.2014 …
Een recreatief evenement voor het goede doel. North Sea Challenge voor schonere kusten voor onze kinderen! Daarom sponsort Amanprana! Kim Clijsters is meter van Amanprana North Sea Challenge 2014 Ook Kim …
Groene zeeschildpadden, ook wel ‘soepschildpadden’ genoemd, krijgen dezer dagen twee keer zoveel plastic binnen als 25 jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Australische universiteit van Queensland. Al …
Al jaren trekken milieuorganisaties zoals Greenpeace en Sea Shephard aan de alarmbel. De blauwvintonijn in de Middellandse Zee is met uitsterven bedreigd. In 1999, was het aantal volwassen blauwvintonijnen al …
Volg jij dagelijks het nieuws? Hoe vaak hoor je iets over onze oceanen? Wat weet je er eigenlijk vanaf? Meestal veel te weinig. Begrijpelijk want de informatie die je krijgt …
Wetenschappers vermoeden dat maar liefst 98% van het marine plant- en diersoorten leven zich in of op de zeebodem afspeelt. Grote aantallen daarvan leven rond onderwaterbergen, ook wel ‘seamounts’ genoemd. …
In de noordelijke Atlantische Oceaan wordt momenteel buitensporig en onverantwoord gevist op blauwe wijting. In IJsland alleen al 276 miljoen kg. Het overgrote deel hiervan wordt verwerkt tot visolie en …
Langs de meeste kusten in de wereld is er overbevist. Gevolg: 1. De vissersvloten richten zich steeds meer op kleinere soorten waardoor deze vaak de tijd niet meer krijgen om …
Zonder ingrijpende maatregelen zullen de wateren rond Europa, maar ook elders, steeds meer op een woestijn gaan lijken, op een lege visbak. Vissers vergeten vaak dat zij alleen maar oogsten …
Onlangs waarschuwden 1500 wetenschappers dat menselijke activiteiten, zoals destructieve visserij, ertoe leiden dat de visvangsten kelderen. Deze 1500 wetenschappers uit de hele wereld hebben een petitie ondertekend waarin ze vragen …
Terwijl de oude Grieken op rotsen plaatsnamen om scholen tonijn voorbij te zien zwemmen, worden deze dieren vandaag tot duizenden kilometers ver op zee gestalkt door vissersvloten uitgerust met helikopters, …
Ooit was de jacht op tonijn zeer inefficiënt. In de Middellandse zee was vroeger de jacht gericht op reuze tonijnen, zoals de Siciliaanse mattanza. Maar die tijd is voor de …
Tsukiji-markt in Tokio, een nationaal heiligdom dat symbool staat (en weldra stond) voor de ‘onuitputtelijkheid van de zee’ waar 600 miljoen kg vis verhandeld wordt per jaar. Hiermee is dit …
Eco-warrior en extravagant miljardair David de Rothschild staat op het punt met zijn Plastiki, een 20 meter lange catamaran gemaakt van een slordige 12000 plastic flessen, een wereldreis van ruim …