-
Amanprana kantoren
-
Amanprana biologisch
-
Filosofie
-
Chantal Voets
-
#BeBiodiversity
Zeewier en algen
Wat zijn algen?
Algen ook wel algae (oude wetenschappelijke naam) zijn eencellige of meercellige organismen en kunnen betrekkelijk gecompliceerde vormen aannemen zoals zeewier. Algen hebben geen bladeren, wortels, bloemen of andere organische structuren die hogere planten typeren.
Algen soorten hebben gemeenschappelijk dat ze, net als planten, hun energie halen uit zonlicht waarbij ze tegelijkertijd zuurstof produceren.
Er bestaan twee soorten algen, namelijk macro algen en micro algen.
Wat zijn macro algen?
Macro algen zijn relatief grotere, meercellige algen of wieren (zoals zeewier) die met het blote oog waarneembaar zijn. Ze hebben een stengelachtige met een voet die zich aan een ondergrond hecht. Ze komen voor in zout water en brakwater (overgang van zoet naar zout water).
Wat zijn micro algen?
Micro algen zijn het plantaardige deel (fytoplankton) van plankton. Plankton is de verzamelnaam voor alle vrij in het water zwevende organismen en bestaat naast het plantaardige deel uit zoö plankton, het dierlijke deel dat zich met fytoplankton voedt.
Micro algen zijn erg klein en kunnen worden gezien met behulp van een microscoop. Micro algen zijn met hun fotosynthese verantwoordelijk voor het leven op aarde: zij produceren ongeveer de helft van de zuurstof die in de atmosfeer aanwezig is en gebruiken tegelijkertijd veel koolstofdioxide om foto autotroof te groeien. Het leven in de oceanen, zeeën en meren afhankelijk van micro algen omdat zij het begin van de voedselketen vormen.
Wat is het verschil tussen algen en zeewier?
De termen wieren en algen worden door elkaar heen gebruikt. Micro algen zijn verwant aan macrowieren, maar wel degelijk een ander soort. Kan je zeewier eten? Er zijn zo’n 500 eetbare soorten zeewier, die worden onderverdeeld in bruinwieren, roodwieren en groenwieren. Bekende zeewier zijn: nori, zeesla, dulse, kombu, Hijiki.
Wat zijn de voedingswaarde van zeewier?
Zeewier is een goede bron voor eiwitten en ijzer. Daarnaast zijn ze een bron van jodium, calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en vitamine B.
Kan je zeewier als vleesvervanger gebruiken?
Zeewier en algen kunnen goede vegetarische opties zijn voor vlees. Ze bevatten net als vlees eiwitten, ijzer en vitamine B1. Daarnaast belast de zeewier teelt, in tegenstelling tot de veeteelt, het milieu nauwelijks. Er is nauwelijks grond, zoet water of fossiele brandstof nodig voor het telen.
Wat zijn de vier soorten zeewieren die worden gebruikt in 4-Algae kruidenmix van Amanprana?
Amanprana’s kruidenmix 4-algea is speciaal ontwikkeld om makkelijk en snel zeewier toe te voegen aan je gerechten. Deze biologische zeewier mix bestaat uit kombu (bruinwier), zeesla (groenwier), dulse en nori (roodwier) en wordt aangevuld met Fleur de sel. Ideaal ter vervanging van peper en zout.
Wat is nori?
Nori is een roodwier. Het bevat veel eiwit en vitaminen en vooral in Japan wordt het veel gegeten. Nori zien eruit als dunne, brede en rafelige ‘bladeren’ met een lengte van 5 tot 45 cm.
Ze groeien aan rotsen en je vindt ze aan de kusten van Japan, Filipijnen, Hawaï, Europa en de V.S. Het zeewier wordt geoogst in het vroege voorjaar. De nori ‘bladeren’ worden voorzichtig geplukt, zodat nieuwe aangroei mogelijk is. Nadat ze geplukt zijn worden de nori ‘bladeren’ gespoeld en gedroogd.
Wat is zeesla?
Zeesla is een zeewier dat behoort tot de groenwieren en heeft hoge gehaltes eiwit, ijzer en calcium, een laag vetgehalte, veel vezels en aanwezigheid van mangaan, kalium, kiezelzuur en vitamine A, vitamine B en vitamine C.
Dit soort zeewier varieert in vorm en grootte, maar heeft een golvend ‘blad’, die donkergroen en stevig zijn. Met een korte steel zit het ‘blad’ vast aan de ondergrond. Zeesla doet je een beetje denken aan een slablad. Zeesla vind je in alle zeeën in de overgangsstrook tussen kust en diepe zee. Het wier kan op een rotsachtige bodem gekweekt worden en tot twee keer per jaar geoogst worden. Het groeit goed in voedselrijk water en zelfs in vervuild water.
Wat is dulse?
Dulse is een roodwier en een goede bron van mineralen, vitamines met een hoog gehalte aan proteïne. Daarnaast bevat het jodium. Dulse zeewier heeft een korte steel en de ‘bladeren’ hebben varenachtige randen en zien eruit als een waaiende palm. Het groeit langs de noordelijke kusten van de Atlantische en Stille Oceaan.
Wat is kombu?
Kombu is zeewier dat behoort tot de categorie bruinwier en is rijk aan jodium, calcium, kalium, magnesium, ijzer, natrium, chroom, eiwit, mannitol, fosfor, alginaat, fucoidan, laminarin, caroteen, germanium, fytohormonen, en vitamine A, vitamine C, vitamine D, vitamine E, vitamine K en vitamine B complex. Het is een bron van voedingsvezels. Kombu groeit aan de oost- en westkust van de Verenigde Staten; Europa en Japan, langs halfopen en rotsachtige kusten, in de laagtij en de sublitoraal zone.
4-Algae
Een mix van mineraalrijke zeewieren in de biologische kruidenmix Botanico 4-Algae