Saffraan is kostbaar
1000g gedroogde saffraan bestaat uit 85.000 tot 150.000 bloemen: 2 voetbalvelden met saffraanbloemen en 40 uur werk om deze 150.000 bloemen te plukken. 1000 g gedroogde saffraan bestaat uit ongeveer 150.000 tot 400.000 stamperdraadjes. Deze postzegeldraden moeten gesorteerd worden van de geoogste bloemen. De draden van de saffraan stamper bevatten veel vocht en moeten snel worden gedroogd, maar wel op een lage temperatuur, zodat ze niet gaan gisten. De stempeldraden verliezen bij het drogen 80% van hun gewicht. 1000 g geplukte stempeldraden resulteert in slechts 200 g gedroogde stempeldraden. Dat maakt saffraan kostbaar.
Fraude met saffraan
Saffraan is erg duur en daarom komt fraude veel voor.
Saffraanpoeder wordt vaak gemengd met het goedkopere kurkuma- en paprikapoeder. De stamperdraden van saffraan zijn vaak gemaakt met gedroogde rode zijdevezels, met de rode of saffraangele saffloer, met calendula (goudsbloemen) – een andere naam is saffraan van de arme ‘zafferano dei poveri’, met granaatappelvezels en met de gele, maar reukloos en smaakloos Meeldraden door elkaar gehaald.
Saffraan bewaren
Saffraan wordt bij voorkeur op een donkere, droge, luchtdichte en koele plaats bewaard. Op deze manier is saffraan zelfs enkele jaren houdbaar. Saffraan is erg gevoelig voor veranderde pH-waarden en breekt snel af onder invloed van licht en zuurstof. Bewaar saffraan altijd in een luchtdichte omgeving. Saffraan kan wel wat warmte hebben. Vocht en licht daarentegen maken saffraan snel waardeloos. Saffraan is kostbaar.
Waarschuwing: de goede en slechte saffraan
In de literatuur wordt saffraan wel eens verward met de ‘Colchicum autumnale’ (herfstkrokus). Dit type lelie lijkt erg op Crocus sativus. De lijnbloem bevat colchicine, dat een krachtige ontstekingsremmende werking heeft. Omdat het verschil tussen een therapeutische dosis en een toxische dosis klein is, wordt de Colchicum autumnale zelden medicinaal gebruikt.
Waar komt saffraan vandaan?
90% van de totale wereldproductie komt uit Iran. Buiten Europa produceren Kasjmir, China, Afghanistan, Azerbeidzjan, Turkije en Marokko ook saffraan. In Europa produceren Griekenland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Spanje de saffraan. Ook in België en Nederland wordt saffraan in kleine hoeveelheden geteeld. Toeristen in de Middellandse Zee kopen vaak saffraan uit Iran zonder het te weten.
De oorsprong van saffraan in saffraan & vanille
De sportdrank Saffran & Vanilla van Amanprana is een combinatie van biologische Gula Java kokosbloesemsuiker , vanille en saffraan.
Waarom zou je voor Amanprana sportdranken kiezen?
- 100% natuurlijk
- 100% biologisch
- Lage glycemische index (GI 35)
- Zonder geraffineerde suiker en zonder kunstmatige zoetstoffen
- Eerlijke handel en eerlijke wereld
- Heerlijke nieuwe generatie sportdranken
- Puur natuur, vrij van toevoegingen
- Rijk aan antioxidanten
- Hoge ORAC-waarde
- Gula Java kokosbloesemsuiker als basis