Onze garderobe bestaat steeds vaker uit kledingstukken die gemaakt zijn met kunststof. Zo’n 63% van onze kleding wordt gemaakt van plastic (bijvoorbeeld fleece, die gemaakt is van PET-plastic) of een mix van katoen en polyester. Wanneer we deze kledingstukken wassen, komen er miljoenen plastic vezels in het afvalwater terecht: de kleding slijt af.
Een goede oplossing voor microplastics in onze oceanen lijkt er vooralsnog niet, al zijn er wel diverse initiatieven. De beste oplossing is uiteraard het weren van producten die voor deze microplastics zorgen. Onderzoekers in Italië en Spanje hebben zich ook beziggehouden met dit vraagstuk. Zij kwamen met een fijne filter voor in onze wasmachines. Daarnaast zijn ze bezig met het ontwikkelen van coatings waardoor de stof van slijtage wordt beschermd en een nano-bal die tijdens het wassen alle micropastics aan zich laat plakken en die je vervolgens weggooit.
Denk jij wel eens over de kleding die je koopt? Waar komt deze vandaan? Welke stoffen bevat deze? Wat zijn de gevolgen geweest voor mens dier en milieu? Wees je er bewust van dat veel kleding in lagelonenlanden worden geproduceerd. Met weinig oog voor de mens en het milieu.
Uiteindelijk is het vooral belangrijk is dat er strengere eisen aan de textielindustrie worden gesteld. Hoewel deze industrie steeds bewuster omspringt met het milieu heeft deze nog een lange weg te gaan.