Waarom hebben kinderen vaker last van oorpijn dan volwassenen?
Oorpijn bij volwassenen, kinderen of baby’s wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking in een bepaald gedeelte van het oor. Deze ontsteking en oorpijn wordt veroorzaakt door bacteriën virussen of schimmels. Zo kan oorontsteking bijvoorbeeld ontstaan bij te veel oorsmeer of juist bij te weinig oorsmeer.
Oorpijn volwassenen komt minder voor dan bij kinderen
Vaak gaat het bij volwassenen om een ontsteking van het binnenoor, of ook een ontsteking in de Buis van Eustachius (verbinding tussen de neus en het oor). Meestal gaat de oorpijn en -ontsteking vanzelf weer over en is de pijn minder intens dan bij kleine kinderen.
Kinderen hebben een zwakker immuunsysteem dan volwassenen, omdat het nog niet zo ver ontwikkeld is. Daardoor krijgen ze onder andere makkelijker en vaker een oorontsteking. Meestal gaat het om een ontsteking van het middenoor die gepaard kan gaan met veel pijn en koorts. Kinderen kunnen de oorpijn heviger ervaren dan volwassenen.
Een oorontsteking bij kinderen ontstaat meestal door een eenvoudige verkoudheid waarbij vocht zich kan opstapelen in de buis van Eustachius (verbinding tussen de neus en het oor). Als er virussen of bacteriën in het vocht terecht geraken kan er een oorontsteking uitbreken. Een oorontsteking bij jonge kinderen kan meerdere malen per jaar terugkomen. Maar onze huisartsen hebben daar een snelle oplossing voor klaarliggen: Ze schrijven een “kuurtje” voor. Binnen 5 dagen is het kind van de pijn af. Zo komt het, dat veel kinderen op jonge leeftijd al een heel aantal antibioticakuren achter de rug hebben voor een oorontsteking. Gemakkelijk is dit misschien wel, maar is dit echt het beste voor de gezondheid van onze kinderen?